Atlantic sljedeći tjedan preuzima Kalničke vode

Nagađa se da je Emil Tedeschi spreman dati i više od 80 milijuna kuna za ulazak na tržište voda

Uprava Badela 1862 dobila je zeleno svjetlo Nadzornog odbora i velikih dioničara za provedbu ključnih dijelova programa restrukturiranja, dakle prodaju Kalničkih voda i operacionalizaciju modela C prema kojem će država povećati svoj udio u Badelu 1862, ali ne iznad 25 posto. Tako je u srijedu ujutro zaključen sastanak članova Nadzornog odbora koji su, s obzirom na ozbiljnost odluka, tražili da na sastanku koji je započeo u utorak popodne budu i predstavnici najvećih dioničara kompanije.

Osim Ante Perkovića, sastanku su se odazvali svi drugi veći dioničari i dali podršku Upravi da krene u završne pregovore s Atlantic grupom (AG) o preuzimanju Kalničkih voda te razradu detalja o ulasku države u vlasništvo, čime bi ona mogla postati najveći pojedinačni dioničar kompanije. Iako im je vjerojatno laknulo, u Upravi Badela 1862 ipak nisu skloni izlaziti u javnost s previše detalja, barem ne dok se do kraja ne ispregovaraju svi uvjeti.

Tek se doznaje da će Skupština dioničara Badela 1862 biti sazvana za 31. kolovoza, dok je Skupština Kalničkih voda planirana već za sljedeći tjedan (15. lipnja) pa valja očekivati da će do tada s Atlantic grupom biti ispregovaran i konačni ugovor o preuzimanju. Predugovor bi pak, neslužbeno se doznaje, mogao bi biti potpisan već danas. Atlantic bi trebao postati jedini vlasnik Kalničkih voda, a dio obveza iz vlasničkog aranžmana koje je u Kalničkim vodama imao s Kapitalnim fondom i koje je Badel 1862 preuzeo na sebe trebale bi se kroz model C pretvori u vlasnički udio države. Tako bi se Badel 1862 kapitalno osnažio i bitno smanjio zaduženost, što bi pozitivno utjecalo na likvidnost kompanije.

U Atlanticu ne žele komentirati potencijalno preuzimanje Kalničkih voda. No doznaje se da osim osiguranja “izvora” za punjenje Cedevite Go kompanija u toj tvornici planira daljnji razvoj ekstenzija nekih svojih postojećih proizvoda. Osim toga kao specijalist u distribuciji Atlantic će to zasigurno iskoristiti za snaženje tržišne pozicije brendova Unique i Kapljice. Kako istodobno u paketu dobiva i Bionaturu, tržišnog lidera u segmentu vode za piće iz “cooler” aparata, što je biznis koji je osim u Hrvatskoj Badel 1862 razvijao i u BiH, Atlantic s Kalničkim vodama postaje i najjači igrač na tržištu u tom segmentu. Ipak, još nije poznato koliko će AG platiti Kalničke vode iako se nagađa da su spremni dati i više od 80 milijuna kuna. (Poslovni dnevnik / Bankamagazin)