Badel 1862 povećava temeljni kapital

Glavna skupština dioničara Badela 1862, sazvana za 21. srpnja, trebala bi donijeti odluku o povećanju temeljnog kapitala dijelom uplatama u novcu, a dijelom pretvaranjem tražbina vjerovnika predstečajne nagodbe.

Kako se navodi u pozivu za skupštinu, na dnevnom redu prvo će biti odluka o pojednostavljenom smanjenju temeljnog kapitala smanjenjem nominalne vrijednosti dionica sa sadašnjih 100 na 10 kuna. Time će temeljni kapital biti smanjen s 313,7 na 31,37 milijuna kuna. Sredstva dobivena smanjenjem temeljnog kapitala, a riječ je o 282,4 milijuna kuna, bit će iskorištena za pokriće dijela kumuliranih dugova.

Za pokriće gubitaka iz ranijih godina bit će iskorištena i prošlogodišnja dobit, u iznosu od 30,85 milijuna kuna.

Naime, preneseni gubici Badela 1862 iz ranijih godina iznose ukupno 424,87 milijuna kuna. Nakon što se prenesu sredstva od smanjenja temeljnog kapitala i uplati prošlogodišnja dobit, taj bi se iznos trebao smanjiti na 111,6 milijuna kuna.

Nakon smanjenja, dioničari bi trebali donijeti i odluku o povećanju temeljnog kapitala, i to za najviše 225,25 milijuna kuna, kao dio financijskog i operativnog restrukturiranja tvrtke.

U pozivu se, naime, podsjeća kako je nad Badelom u veljači 2013. godine otvoren predstečajni postupak te da su u 2014. i 2015. godini provedena dva neuspješna javna poziva za pronalaženje strateškog investitora.

Na trećem, provedenom prošle godine, za strateškog je partnera odabran je Meteor iz Đakova, koji je, stoji u pozivu, “pozvan na aktivno uključivanje u provedbu mjera financijskog i operativnog restrukturiranja”.

“Plan financijskog i operativnog restrukturiranja predviđa istovremeno smanjenje temeljnog kapitala i povećanje temeljnog kapitala ulogom u pravima od strane vjerovnika predstečajne nagodbe (…) te uplatom u novcu od strateškog partnera, čime se tako jamči dugotrajna opstojnost društva”, stoji u obrazloženju razloga zašto se iz dokapitalizacije potpuno isključuje pravo prvenstva novoizdanih dionica ostalih dioničara.

Pravo na upis novih 22,5 milijuna dionica tako će imati samo vjerovnici, potpisnici predstečajne nagodbe. Tako bi Porezna uprava svoju tražbinu od 891,7 tisuća kuna trebala pretvoriti u 89.169 novoizdanih dionica, dok bi Carinska uprava ta 7,6 milijuna kuna tražbina upisala 764.128 novih dionica Badela.

Meteor, pak, ima pravo kao ulog unijeti svoju tražbinu od 146,7 milijuna kuna te upisati 14,6 milijuna dionica, Sberbank bi za 37,4 milijuna kuna tražbina dobio 3,74 milijuna dionica, a Zagrebačka banka bi 2,57 milijuna kuna pretvorila u 256.925 dionica.

Upis dionica smatrat će se uspješnim pod uvjetom da u utvrđenom roku bude upisano najmanje 19,05 milijuna dionica, odnosno 190,5 milijuna kuna, od čega u tražbinama mora biti uneseno najmanje 139,5 milijuna kuna, a u novcu uplaćeno najmanje 30 milijuna kuna, navodi se u pozivu za glavnu skupštinu. (Hina)

Prethodni članakDZS: Lani povećan prirast goveda, ali pad proizvodnje mlijeka
Sljedeći članakZdravlje i zaštita na radu – Trendovi: Zdrava mjesta rada u trgovini