EU će bezuvjetno odobriti Facebooku akviziciju WhatsAppa

Vodeća svjetska društvena mreža Facebook dobit će bezuvjetno odobrenje Europske unije za kupnju novog sustava za besplatno slanje poruka putem pametnih telefona WhatsApp, vrijednu 19 milijardi dolara, doznaje se iz dva dobro upućena izvora.

Odobrenje je bezuvjetno, kazao je izvor koji je želio ostati neimenovan, budući da odluka Europske komisije još nije objavljena javnosti.

Glasnogovornik EK Antoine Colombani odbio je komentirati takve navode, dok su regulatori EU-a za datum objave odluke odredili 3. listopada.

Ta ključna akvizicija najveća je u 10-godišnjoj povijesti Facebooka, koja će toj društvenoj mreži dati čvrsto uporište na brzorastućem tržištu mobilnog slanja poruka. Riječ je višeplatformskoj mobilnoj aplikaciji za slanje poruka koja omogućava razmjenu SMS poruka bez plaćanja.

Plan WhatsAppa da svojim korisnicima, njih oko 450 milijuna, do kraja godine ponudi još i besplatne usluge govornih poziva, mogao bi rezultirati time da postane snažna konkurencija kompanijama poput Deutsche Telekoma, Telecoma Italie i Telefonice.

Iz toga su sektora apelirali na regulatore EU-a da od Facebooka zatraže određene ustupke. No, Facebook je, kako su kazali dobro upućeni izvori, uvjerio Komisiju da navedeni sporazum nema loših posljedica za slobodno tržišno natjecanje pa da stoga ustupci nisu potrebni.

Američki regulatori “zeleno svjetlo” za tu transakciju dali su u travnju ove godine, poručivši WhatsApp-u da se nakon udruživanja nastavi pridržavati svoje aktualne prakse zaštite privatnosti podataka, uključujući i to da ih neće koristiti za potrebe ciljanih marketinških poruka. (HRT)

Prethodni članakFranck s građanima proslavio Međunarodni dan kave
Sljedeći članakDuh Oktoberfesta u Löwenbräu šatoru na Bundekfestu