Ljubljanski Dnevnik došao je u posjed dokumenata američkog fonda Blackstone, koji se već duže vrijeme spominje kao jedan od financijera Agrokora.

Iz tih dokumenata proizlazi da bi Todorić sa sinergijama i prihodima od udruživanja najvećeg slovenskog i hrvatskog trgovca u samo dvije godine vratio cjelokupnu investiciju u Mercatorove dionice. Ukupne godišnje uštede udruženih Mercatora i Konzuma u Blackstoneu procjenjuju na 120-145 milijuna eura.

Po njihovim procjenama, udruženi trgovci samo bi od dobavljača mogli uštedjeti između 70 i 80 milijuna eura godišnje, pri čemu polovina toga iznosa otpada na dobavljače Mercatora.

Do devet milijuna eura Agrokor bi uštedio zatvaranjem nekih Mercatorovih skladišta i snižavanjem cijena logističkim poduzećima. Između 30 i 40 milijuna eura prihoda donijelo bi i smanjenje broja zaposlenih, što u slučaju Mercatora znači 1.200 do 1.600 radnih mjesta manje.

U Blackstoneu očekuju da bi Agrokor pune sinergijske učinke mogao iskoristiti već 2016. godine. Upozoravaju, međutim, da će to najviše ovisiti o tome hoće li Agrokor u Mercatoru uspjeti nametnuti vlastite poslovne prakse, zaključuje Dnevnik. (SEEbiz.eu)