Na pripremu božićne trpeze se nikada nije štedjelo, a njeno je glavno obilježje raznolikost namirnica i jela. Na blagdanskom stolu zasigurno će se naći domaća juha, pečeno meso, mlinci, šunka, francuska salata te razne delicije poput sitnih i kremastih kolača. Kako je kupovina neizostavni dio blagdanske tradicije, trgovci i proizvođači potrudili su se da potrošačima ništa ne nedostaje.

Blagdanska je sezona već uvelike zakucala na sva naša vrata. Lampice su upaljene, miris kuhanog vina i aromatičnih fritula ispunjava ulice i trgove, kupuju se pokloni, osmišljavaju meniji i, u potrazi za provjerenim receptima, listaju stare bakine bilježnice.

U pozadini teško je ne razmišljati i o sveprisutnoj pandemiji koju i drugi Božić zaredom nismo uspjeli “skinuti s dnevnog reda”.

Koronavirus i sve njegove podvrste i varijante su tu, s nama, ne treba se nadati da će jednostavno misteriozno nestati, već uporno i neprestano ponavljati kako jedino cijepljenjem i daljnjim pridržavanjem osnovnih epidemioloških mjera možemo uspješno i relativno normalno živjeti s njom i uz nju.

Ono što trebamo jest prisjetiti se dobrih starih običaja kojima obilježavamo ovaj najtopliji obiteljski blagdan. Jedan od najstarijih običaja koji se u našoj zemlji održao jest sijanje pšenice koja se smatra simbolom plodnosti, obnove i novog života.

Tradicija slavljenja Badnjaka, odnosno badnje večeri tijekom godina uvelike se izmijenila. Nekada se badnjakom, što je zapravo panj, kružilo oko kuće, a čast da ga nosi imao je najstariji član obitelji. S njime bi ušao u kuću i postavio ga na kamin te blagoslovio vodom.

S vremenom je božićno drvce zamijenilo badnjak. Tradicija kićenja bora datira iz 16. stoljeća u Njemačkoj, a u našoj su zemlji ovaj običaj ponajprije prihvatili u sjeverozapadnoj Hrvatskoj 1850-ih godina. Drvca su se u početku najčešće ukrašavala voćem, jabukama te narančama, šljivama, kruškama, ali i raznim slasticama, šarenim papirnatim lancima, ukrasima od slame ili komušine te srebrnim i zlatnim nitima, a rjeđe licitarima i staklenim figurama. Danas božićna drvca poznajemo u svim oblicima, bojama i stilovima ukrašavanja koja su takva postala prepoznatljivi element božićnog ugođaja.

OKUPLJANJE OBITELJI
Kada govorimo o božićnoj trpezi na njoj se nikada nije štedjelo te je njeno glavno obilježje raznolikost namirnica i jela. Na blagdanskom stolu zasigurno će se naći domaća juha, pečeno meso, mlinci, šunka, francuska salata te razne delicije poput sitnih i kremastih kolača. Bili vjernici ili ne, Badnjak ćemo najčešće obilježiti posnim jelima, jelima od ribe i različitim salatama.

Neke od kulinarskih običaja koje vežemo za našu najistočniju regiju otkriva blogerica Slavonka, odnosno Ena Kokanović Nagy. “U Slavoniji u vrijeme Božića najvažnije je pečenje kolača, mi iz zovemo ‘sitni kolači’ koji mogu dugo stajati. Nezamisliv mi je Božić bez šapa koje se peku u modlicama starijima od mene dva puta. Nadalje imamo neizostavnu pečenku koju pečemo na Badnjak. Neke obitelji se čvrsto drže posta, ali mi nismo jedna od njih pa je naša večera za Badnjak topla pečenka i domaći kruh uz već spomenute kolače”, navodi Ena uz dodatak kako je njoj simbol Božića i misao kojom se vodi “jednostavnost” te kako je bit Božića okupljanje obitelji oko stola.

Ena ne krije svoju ljubav prema tradicionalnim receptima, ali ne drži ih se pod svaku cijenu. “U svijetu ima toliko ukusnih tradicija da je prava šteta slijediti samo jednu pa je tako dio mojih običaja postala izrada medenih kućica. To mi služi kao svojevrsna terapija i kreativno uživanje u blagdanima tijekom prosinca. Dio mojih predblagdanskih kuhanja su i mnoge slastice kao što je “chimney cake” kojeg se inače može kušati na Adventu u Budimpešti. Svatko ima svoju tradiciju i svoje viđenje Božića, a ja volim ukomponirati sve kuhinje svijeta u moju malu kuhinju usred Slavonije. Najljepše od svega je što se nitko od mojih bližnjih nimalo ne buni. Uživamo u dobroj hrani, educiramo se i okusnim pupoljcima otkrivamo svijet oko sebe”, naglasila je Ena.

PONUDA TRGOVACA
Da našim blogerima jednako kao i građanima prilikom pripreme božićnih delicija ništa ne uzmanjka i ove su se godine pobrinuli naši trgovački lanci, ali i proizvođači. Iz Studenca poručuju kako su uvelike spremni za blagdane što dokazuju bogatom ponudom. “Za kupce smo pripremili bogat izbor delikatesnih salama, pršuta, sireva, alkoholnih i bezalkoholnih pića, kvalitetnih i vrhunskih vina, čokolada, finih slastica, ali i brojnih drugih prigodnih artikala. Također, među traženijim proizvodima u blagdansko vrijeme su pripravci za pečenje kolača i neprehrambeni paketi.”

Osim ponudom, na kupce misle i organizacijom posebnih aktivnosti pa već drugu godinu zaredom u odabrane trgovine, diljem Jadrana i u Zagrebu, dovode Djeda Božićnjaka i njegove pomoćnike te vjernim kupcima i njihovim mališanima donose slatke darove, ali i priliku da svojom kreativnošću osvoje i dodatne poklone. Uz to, na društvenim mrežama organizirali su i natječaj potrage za Djedom pa je i to prilika da nagrade najbrže i najspretnije kupce-pratitelje. Iz ovog maloprodajnog lanca, čija je glavnina trgovina smještena na Jadranu, poručuju kako nastavljaju ulagati u poboljšanje asortimana, usluga, ali i posebnih promotivnih programa kako bi i dalje ispunjavali potrebe svojih kupaca.

U trgovinama Spar i Interspar pripreme vezane za božićne blagdane počinju i godinu dana ranije kako bi na vrijeme stigli osigurati svu robu i artikle koje izlažu već krajem listopada i početkom studenoga. Uvijek se trude bogatom ponudom pokriti sve potrebe jednog kućanstva te kupcima omogućiti široki izbor proizvoda potrebnih za što ukusnije, ljepše, veselije i ugodnije blagdane, poručuju iz Spara Hrvatska.

“Iz godine u godinu našu ponudu promišljamo i obogaćujemo u nekoliko smjerova pa tako nudimo i artikle za ukrašavanja doma, poklone za djecu, ali i delicije u kojima svi volimo uživati u ovom blagdanskom periodu. U našim trgovinama stoga možete pronaći sve za pripremu kolača, slastica i blagdanskog menija (kalupe, modlice za kekse, pribor za ukrašavanje itd.), pa čak i nove recepte. Za najmlađe, ali i starije, pripremili smo raznovrstan izbor igračaka, knjiga i multimedije. Bogatstvo ponude je ono na što smo u Sparu iznimno ponosni”, kažu u ovom lancu.

Iz ponude izdvajaju i delicije, posebice svježi asortiman morske i riječne ribe, mesa i delikatesnih suhomesnatih proizvoda te iznimno bogatu ponudu sireva. A za blagdane preporučuju ne preskočiti niti panettone ili pandoro kolače kojih je u Sparu posebno bogat izbor. Za kupce su pripremili i širok izbor slatkog programa, od bogatog asortimana kolača i slastica, do prigodnih božićnih čokoladnih figurica te slatkih poklon artikala. Kako hrana ne ide bez pića, nude i raznovrsnu vinsku listu koja uključuje veliki izbor pjenušavih vina – prosecca, šampanjaca i pjenušaca te vinske etikete koje nisu dostupne na cijelom tržištu.

“S našim partnerima dobavljačima pripremili smo i posebne promotivne prodaje te uz kupnju određenih proizvoda kupci mogu podići svoje nagrade na našem info pultu. Inače, mjesec prosinac je uobičajeno jedan od najsnažnijih prodajnih mjeseci u godini. Nakon prošlogodišnjeg predblagdanskog razdoblja na koje je utjecala pandemija sigurni smo da će ove godine rezultati u prosincu biti slični onima iz 2019.”, uvjereni su u Sparu.

MESA I VINA
Znatan rast prodaje u prosincu u vrijeme oko Božića bilježi i domaća mesna industrija PIK Vrbovec. “Proizvodi kojima su potrošači najvjerniji u božićno vrijeme su trajne kobasice i trajna suha mesa jer su upravo te kategorije najprikladnije za blagdanska druženja i najjednostavnije su za goste u svakom trenutku, a PIK tu nudi široku paletu proizvoda. U kategoriji svježeg mesa PIK Vrbovec već tradicionalno u božićno vrijeme na police stavlja i blagdansko pečenje napravljeno od najboljeg svinjskog mesa – svinjskog karea koji je idealan odabir za ljubitelje tradicionalnog pečenja. Pečenje je odmah spremno za pećnicu i odlično se slaže uz krumpir, batat ili pečeno povrće”, poručuju iz ove prehrambene tvrtke. Na tradicionalnom blagdanskom stolu nađu se i njihove šunke, a posebno ističu novu PIK Pečenu pureću šunku koja je nešto drugačija od drugih proizvoda koje se može naći na tržištu. “Radi se o novom i modernom proizvodu zapečenom u pećnici što mu daje poseban okus i miris i tako ga izdvaja od drugih. PIK Pečena pureća šunka slijedi tržišne trendove te je, kao i ostali PIK proizvodi, prisutna na policama trgovina bez pojačivača okusa, umjetnih bojila, glutena i soje, a uz to je proizvedena s 25 posto manjim udjelom soli u odnosu na slične proizvode na tržištu. Novi proizvod iz PIK-a idealan je obrok za sve one koji paze na unos laganijih i nutritivno vrijednih obroka, a žele uživati u bogatim okusima za vrijeme blagdana”, poručuju iz PIK-a Vrbovec.

Na kraju bogatu gozbu valja propisno zaliti, a za to se, među inima, pobrinuo domaći proizvođač Badel 1862, tvrtka za koju je prosinac također važan mjesec u kojem bilježe značajan porast prodaje. Iz njihovog portfelja u predblagdansko i blagdansko vrijeme potrošači se već tradicionalno više okreću premium proizvodima te proizvodima s dodanom vrijednošću odnosno pakete u kojima se osim pića nalazi i čaša ili pak pića zapakirana u poklon kutije. Od novih proizvoda na tržištu su trenutačno redizajnirana voćna rakija Williams te nove berbe Korlat vina.

“Vjerujemo da će kupci iskoristiti nove proizvode kao idealno rješenje za blagdansko darivanje”, poručuju iz Badela te dodaju kako su s tvrtkom Roto svijet pića pripremili i nagradnu igru za vjerne potrošače.

NEZAHVALNE PROGNOZE
Tradicionalno, naši su se proizvođači i trgovci na vrijeme pripremili kako potrošačima ništa ne bi nedostajalo te kako, kad su blagdanska trpeza i pokloni za najmilije u pitanju, ne bi osjetili probleme koji u posljednje vrijeme dominiraju globalnom trgovinom, a uzrokovani su poremećajima u lancima opskrbe. Upravo zbog njih, ali i činjenice da se pandemija ne smiruje željenom brzinom, nezahvalno je davati bilo kakve prognoze blagdanske potrošnje. U Njemačkoj, najvećem europskom gospodarstvu, porast oboljelih rezultirao je razočaravajućim uvodom u božićnu sezonu, objavilo je krajem studenog Udruženje maloprodajnih trgovaca Handelverband Deutschland. Istraživanje Udruženja među 350 članica pokazalo kako je tek 20 posto njih zadovoljno dosadašnjom blagdanskom potrošnjom imajući na umu činjenicu kako su studeni i prosinac tradicionalno najjači trgovački mjeseci.

“Sektor maloprodaje sve do studenog uspio se othrvati sve težim okolnostima koje uključuju višu inflaciju, porast broja oboljelih i uska grla u opskrbi”, istaknuo je Stefan Genth, direktor Udruženja dodavši kako je ipak najnoviji razvoj događaja u toj zemlji pogodio potrošnju u posljednjem tjednu studenog. Početkom studenog udruženje HDE je, naime, objavilo kako očekuje porast blagdanske potrošnje od dva posto u odnosu na prošlogodišnjih 111,7 milijardi eura, ali ta je procjena sada očito došla pod znak pitanja.

Na drugoj strani Atlantika, u Sjedinjenim Američkim Državama, situacija je vedrija. Tamošnja National Retail Federation objavila je kako je blagdanska sezona u toj zemlji dobro počela. Potrošači su, kako bi izbjegli eventualne nestašice i kašnjenja u isporuci, kupovati počeli već u listopadu. Stoga se Dan zahvalnosti ove godine pretvorio već u visoku sezonu iako je do sada predstavljao tek njen početak. I kupci i trgovci u SAD-u su promijenili pravila igre i prekinuli s prijašnjim tradicijama.

“S obzirom na zamah koji smo do sada vidjeli, a koji će se vrlo vjerojatno nastaviti, čini se izglednim da ćemo nadmašiti naše inicijalne procjene nastale u vrijeme kada je ljeti rast broja oboljelih od koronavirusa znatno utjecao na naše procjene”, navode iz NRF-a dodajući kako će prethodno očekivani rast od 8,5 do 10,5 posto u odnosu na blagdansku sezonu 2020. vjerojatno iznositi 11,5 posto.

U našoj nadležnoj instituciji, Hrvatskoj gospodarskoj komori, također podsjećaju kako je prosinac tradicionalno mjesec trgovine koji ujedno ima veliki značaj za obitelj pa građani u prosincu slave i troše više nego obično. “Kroz prilagođenu ponudu u tom mjesecu svoj doprinos blagdanima daju i trgovci, nudeći proizvode koje kvalitetom i cijenom odgovaraju blagdanskim običajima. Tradicionalno se za blagdane najviše poklanjaju igračke, kozmetika, obuća i odjeća, tehnika, knjige te delikatesni prehrambeni proizvodi, a posljednjih godina sve više uporabni”, navode iz HGK.

Ne precizirajući kakva kretanja potrošnje očekuju u ovoj blagdanskoj sezoni, podsjećaju ipak na oporavak prometa u trgovini na malo koji sada raste već deveti mjesec zaredom. “U listopadu je promet u trgovini na malo, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, ostvario rast na godišnjoj razini od 9,2 posto. Njegov je oporavak započeo u veljači nakon 11 mjeseci pada uzrokovanog posljedicama pandemije koronavirusa. U prvih deset mjeseci ove godine promet u trgovini na malo porastao je 13,1 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje”, kažu u HGK. Nastavak pozitivnog trenda rasta prometa u trgovini na malo predviđaju i u razdoblju do kraja godine, a ističu i trend rasta internet trgovine. Ovaj je segment jedan od rijetkih koji je unutar sektora trgovine zabilježio rast, a trend je nastavljen i u ovoj godini kada se, kako navode iz HGK, u prvih deset mjeseci u odnosu na isto lanjsko razdoblje bilježi rast trgovine na malo internetom ili poštom od 5,4 posto.

Poučeni američkim prognozama u kojima njihovo udruženje trgovaca optimistično najavljuje porast blagdanske potrošnje na krilima rasta zabilježenog u listopadu, nadamo se istim kretanjima i na našem tržištu. No, i ako ne bude značajnijeg rasta, Božiću i novoj godini s obitelji i prijateljima u dobrom zdravlju i veselju veselit ćemo se svejednako. Da parafraziram splitski TBF – Ništa mi neće ovi Božić pokvarit, Vapšuvarivari, vapšuvarivari!