Adriona linija je tek izašla na tržište i za sada smo prisutni u odabranim dućanima Kozma, Spara, NTL-a, Tommyja, Plodina, Ultre i Victe. Nalazimo se i u određenom broju ljekarni, a uskoro ćemo biti prisutni i u dm-u, ističe voditeljica razvoja u kozmetičkoj tvrtki Adriona, magistra farmacije Blaženka Hladnik

Razgovarao: Goran Pavlović, goran@jatrgovac.hr

Linija je koncipirana tako da objedinjuje sve vrste proizvoda za njegu kože lica i tijela, a sadrži i široku paletu specijalnih proizvoda za zaštitu od sunca, za njegu kose, noktiju i nogu, dodaje Hladnik.

Kada je nastala linija Adriona te što je bio glavni motiv da se počnete baviti proizvodnjom prirodne kozmetike?
Tijekom rada u Gradskoj ljekarni Zagreb u kontaktu s brojnim osobama s različitim problemima u njezi kože uvidjela sam da je malo zaista kvalitetnih i pristupačnih proizvoda za njegu izrazito suhe i osjetljive kože pa smo u Adrioni odlučili staviti fokus upravo na taj segment.

Proizvodi su bili izuzetno dobro prihvaćeni i tržište je stalno tražilo proširenje asortimana pa su tako nastajale kolekcije različitih funkcija i namjena. Međutim, pristup u kreaciji i proizvodnji je ostao isti.

Osnovna ideja je napraviti proizvod od blagih, neagresivnih, biranih prirodnih sastojaka, koji koža dobro podnosi, koji će imati brz i vidljiv učinak na koži te koji će istovremeno rješavati više problema. Ove karakteristike naše proizvode svrstavaju u grupu tzv. prirodne kozmetike.

Adriona kozmetika je usmjerena prvenstveno na zdravlje kože koje rezultira i njenom ljepotom. Uporaba prirodnih ulja i maslaca, ispod kojih koža diše, te cijeli niz dobro osmišljenih kombinacija vitamina, minerala, proteina i biljnih iscrpina uvjetuje odličnu resorpciju i učinkovitost ovih preparata.

Po čemu je Adriona kozmetika specifična? Što čini osnovicu vaših proizvoda, odnosno na čemu se temelje vaši recepti?
Adriona kozmetika je osmišljena kroz paket proizvoda vezanih uz vegetaciju i mirise našeg jadranskog podneblja i priobalja, s ciljem da na stranim tržištima podcrtamo snagu i raznolikost hrvatske kozmetičke ponude.

Kozmetička linija Adriona temelji se na uporabi hladno prešanih, vegetabilnih ulja badema i masline, koji dokazano oporavljaju umornu i suhu kožu, kao i esencijalnih ulja jadranskog bilja: narančinog cvijeta, bosiljka, ružmarina, mandarine, limuna, kadulje, mirte, metvice, smilja, bora, tise, čempresa i lavande.

Dobivaju se iz autohtonog bilja i samoniklog raslinja prirodnog, nezagađenog okoliša. Specifikum Adriona kozmetike su i formulacije s elementima profesionalne kozmetike.

U nju je utkano dugogodišnje iskustvo stvaranja profesionalnih tretmana u njezi kože jer godinama proizvodimo i profesionalnu kozmetiku za beauty centre s naglaskom na njihovu multi funkcionalnost.

Na primjer, proizvod za pranje ili tuširanje ima dodatne premašćivače protiv isušivanja kože te druge dodatke koji ne narušavaju prirodnu atmosferu na koži. Kreme i mlijeka, osim prirodnih podloga koje aktivnim sastojcima omogućavaju brzu i potpunu penetraciju, imaju velik udio kvalitetnih sastojaka koji osiguravaju brzo djelovanje.

Gelovi i drugi proizvodi imaju u pravilu više aktivnih sastojaka od klasične ponude. Uobičajeno su naglašeni jedan ili dva aktivna sastojka, dok ih mi, u pravilu, koristimo najmanje tri ili više koji sinergijom osiguravaju vidljiv efekt u kratkom vremenu korištenja.

U kojim kategorijama nudite svoje kozmetičke proizvode? Što čini perjanicu vašeg asortimana?
Linija je koncipirana tako da objedinjuje sve vrste proizvoda za njegu kože lica i tijela, a sadrži i široku paletu specijalnih proizvoda za zaštitu od sunca, za njegu kose, noktiju i nogu.

Kao potpuno domaća proizvođačka tvrtka nastojimo prilagoditi asortiman mogućnostima hrvatskog kupca pa su naši visoko kvalitetni proizvodi dostupni po vrlo prihvatljivim cijenama.

Smatramo da je zdrava njega kože potreba i nužnost svakog čovjeka, a ne privilegija samo užeg sloja imućnijih ljudi. Kroz takav stav nastojimo našu kozmetiku približiti većini populacije.

Teško je govoriti o lideru među proizvodima jer je cijela linija koncipirana tako da svaki sljedeći proizvod u većoj ili manjoj mjeri nadopunjuje prethodni, kako u toaletnim proizvodima za svakodnevnu higijenu kože, tako i u onim preparativnim za njegu i prehranu kože.

Svakako je važno naglasiti da je Adriona kozmetika kreirana u skladu s prirodnim potrebama i zakonitostima kože i rasterećena je od nepotrebnih agresivnih kemijskih aditiva.

Gdje su proizvodi Adriona kozmetike prisutni u maloprodaji? U kojim trgovačkim ili drogerijskim lancima kupci mogu pronaći vašu kozmetiku?
Adriona linija je tek izašla na tržište i za sada smo prisutni u odabranim dućanima Kozma, Spara, NTL-a, Tommyja, Plodina, Ultre i Victe. Nalazimo se i u određenom broju ljekarni, a uskoro ćemo biti prisutni i u dm-u.

Vjerujemo da će i ostali relevantni maloprodajni lanci pokazati interes za ulistavanje Adriona kozmetike na svoje police, a najbolji argument za to je zanimanje koje pokazuju potrošači u trgovinama u kojima smo već sada prisutni.

Kvaliteta vaših proizvoda mnogo je puta potvrđena na ocjenjivanjima u Hrvatskoj i inozemstvu. Koje biste nagrade i priznanja posebno izdvojili?
Ima ih doista mnogo i ponosni smo na njih jer su okrunile dugogodišnji predan i stručni rad. Za inovativnost i kvalitetu naši su proizvodi dobitnici brojnih domaćih i međunarodnih priznanja.

Na svim ocjenjivanjima trebalo je dokazati inovaciju u svakoj predstavljenoj liniji kao i njenu djelotvornost i druge argumente. A kako su na tim istim svjetskim izložbama inovacija bili prisutni i kozmetički giganti, čiji proizvodi nisu bili uvijek nagrađivani, tako nam je svijest o vrijednosti vlastite misli i dobrog smjera bila još značajnija.

Oduvijek sam kod razvoja svakog novog proizvoda postavljala u isti rang tri osnovna parametra: prirodnost, učinkovitost i zaštitu kože (i okoliša).

Ali s obzirom da je znanstveni pristup u našem radu uvijek i svugdje prvi i osnovni imperativ, ipak bih možda izdvojila jednu posebnu nagradu struke, dobivenu od ministarstva zdravlja Belgije, te one prve, koja se uvijek pamti, nagrade na našoj prvoj hrvatskoj izložbi inovacija INOVA 1999.

Jeste li već prisutni izvan Hrvatske ili tek imate planove za iskorak na međunarodna tržišta?
Upravo počinjemo pregovore na više strana jer osnovna ideja je prvo ponuditi proizvode susjednim državama čija je populacija tradicionalno vezana uz turističku ponudu Jadrana, a onda iskoračiti i u širu regiju. O drugim tržištima je zasad prerano govoriti, ali želje i planovi postoje.

Gdje nabavljate sirovinu za svoje kozmetičke proizvode te koliki izazov predstavlja taj inicijalni segment poslovanja od kojega sve kreće?
Kontinuirano pratimo tržište, učimo, isprobavamo i stječemo nove dobavljače unatoč činjenici da kvalitativne kriterije nabave podižemo sve više.

Sve je više specijalnih i posebno uzgojenih i tretiranih sirovina koje želimo u svom proizvodu. Ovaj segment nabave sirovina za proizvodnju je doista jedan od najvažnijih.

Blizu tri desetljeća poslovanja na hrvatskom i stranim tržištima podučile su nas strogom i analitičnom izboru od certificiranih dobavljača koji uvijek jamče za kakvoću svojih sirovina. Uvijek tražimo sljedivost u pratećoj dokumentaciji svake sirovine, a povrh toga i sami vršimo ulaznu analizu svih sirovina koje koristimo u našim proizvodima.

Ulja koja koristimo potječu od bilja iz prirodnog uzgoja ili samoniklog koje nije tretirano herbicidima. Zbog načina proizvodnje (hladnim prešanjem bez kemijske obrade) nema štetnog otpada pa naši proizvodni postupci i procesi ne zagađuju okoliš.