Bojan Barišić – Glovo Express

Glovo je predan jačanju svoje usluge Q-commerce kako bi odgovorio na promjene ponašanja potrošača i zahtjeve za ultrabrzom dostavom. Vjerujemo da MFC-ovi predstavljaju budućnost trgovine i da ćemo uskoro svjedočiti trajnim promjenama potrošačkih navika prema trenutnoj ili isporuci isti dan, istaknuo je Bojan Barišić, voditelj Glovo Express trgovina za Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Crnu Goru i Srbiju.

Razgovarao: Goran Pavlović, goran@jatrgovac.hr

Tijekom posljednjih deset godina Bojan Barišić svoju je karijeru gradio u maloprodaji na različitim pozicijama u brojnim zemljama. Sve je počelo u Kauflandu gdje je radio kao Store manager, a zatim je dobio priliku otići u Italiju i raditi za Penny Market kao regionalni menadžer za sjevernu Italiju. Sljedeća prilika bila je u Rusiji gdje je dvije godine radio u Okey grupi kao direktor maloprodaje, nakon čega prelazi u Mercator-S na poziciju Izvršnog direktora operacija. U svibnju 2021. godine prihvaća novi izazov u karijeri i prelazi u brzorastuću kompaniju Glovo.

U studenom prošle godine otvorili ste prvi Glovo Express u Zagrebu. Koliko trgovina trenutno imate te planirate li dalje širenje mreže prodavaonica i u drugim gradovima Hrvatske?
Neprestano tražimo nove prilike za razvoj Q-commerce poslovanja u svim gradovima u kojima Glovo posluje. Trgovina Glovo, odnosno Micro Fulfilment Center (MFC), nudi cijeli asortiman koji se inače može naručiti i dostaviti kupcima putem aplikacije, a služi za omogućavanje brze dostave namirnica i ostalih artikala korisnicima.

Evo kako to funkcionira: korisnici mogu naručiti izravno iz aplikacije i birati između 1.800 proizvoda kao što su osnovne namirnice, povrće, voće, smrznuti proizvodi, bezalkoholna pića, slatkiši, mliječni proizvodi i proizvodi namijenjeni njezi djece i životinja.
Lansiranje Glovo Expressa na hrvatskom tržištu i prelazak na novu, višu razinu isporuke na zahtjev, za nas je ključni trenutak i pozitivan utjecaj u interesu naših kupaca. Sretni smo što možemo proširiti ponudu Glovo usluga, a sve kako bismo što više proizvoda iz različitih kategorija učinili dostupnim što većem broju korisnika u što kraćem vremenu jer je to naša vizija kao tvrtke.
Važno je napomenuti da trenutno širimo svoj prvi MFC u Zagrebu i jako smo uzbuđeni zbog brzog razvoja i dobrog prihvaćanja Glovo Expressa među našim korisnicima.

U kojoj ste fazi s otvaranjem Glovo Express trgovina na tržištima zemalja u našoj regiji?
Glovo je predan jačanju svoje usluge Q-commerce kako bi odgovorio na promjene ponašanja potrošača i zahtjeve za ultrabrzom dostavom. Vjerujemo da MFC-ovi predstavljaju budućnost trgovine i da ćemo uskoro svjedočiti trajnim promjenama potrošačkih navika prema trenutnoj ili isporuci isti dan.

Broj trgovina, gdje se trebaju nalaziti i kada je najbolje vrijeme za otvaranje uvelike ovisi o lokalnim karakteristikama ne na državnoj ili gradskoj razini, već na razini kvarta. Naše znanje o širenju i iskustvo u otvaranju više od stotinu MFC-ova postalo je pravo bogatstvo koje nam pomaže u definiranju uspješnih planova za izgradnju održivog i ultra brzog poslovnog modela.
Također, Glovo je prošle godine potpisao strateški ugovor sa švicarskom nekretninskom tvrtkom Stoneweg u kojem se obvezao uložiti 100 milijuna eura u izgradnju i obnovu nekretnina u glavnim gradovima ključnih tržišta na kojima posluje. Povezivanje što većeg broja prodajnih partnera s Q-commerce modelom ubrzat će širenje infrastrukture, skladišta i dostavni prostor.

Predstavite nam Q-commerce koncept. Kako je došlo do njegovog nastanka te kakvi su razvojni potencijali?
Sa sve većom urbanizacijom ubrzano raste i broj kućanstava čije se potrebe razlikuju od tradicionalne kupnje velikog broja proizvoda, potencijalno u velikim pakiranjima po nižoj cijeni. Zbog trenda veće količine manjih nabavki raste i potražnja za isporukom proizvoda u manjim količinama. S druge strane, ubrzanjem načina života u gradovima raste potreba za uštedom vremena, a digitalizacijom kupovine i poslovanja navikli smo sve dobiti u kratkom roku nakon narudžbe. Prateći ove trendove, odlazak u dućan, odabir proizvoda i stajanje na blagajni postaju dio naših života koje možemo na jednostavan način prepustiti drugima kupnjom putem interneta i vrlo brzo dobiti sve što želimo. Q-commerce je novi korak u razvoju online kupovine, a objedinjuje sve kupcu najvažnije elemente – (dovoljan) asortiman, konkurentnu cijenu, brzinu isporuke, praćenje pošiljke u stvarnom vremenu te kvalitetnu i brzu komunikaciju tijekom i nakon kupnje.

Q-commerce stoga podiže praktičnost na sljedeću razinu. To je slična revolucija kao i pojava e-trgovine u 90-ima kada smo odjednom imali pristup gotovo svemu putem naših računala. Ponuda vrijednosti e-trgovine bila je toliko moćna da je bilo u redu čekati 10 dana na proizvod koji nikada ne biste mogli pronaći nigdje drugdje osim na internetu. Q-commerce revolucionira e-trgovinu i omogućuje ne samo pristup gotovo svemu u vašem gradu, već i gotovo trenutno. Kao takav, Q-commerce je ključni dio Glovo strategije da postane “aplikacija za sve”. Naša prva trgovina otvorena je 2018. godine, a danas imamo više od 70 vrhunskih trgovaca kao Glovo partnere. Glovo Express trgovine bile su ključne za predstavljanje i objašnjenje potencijala ovog poslovnog modela.

Koliko ukupno trgovina ima Glovo na svim tržištima na kojima posluje?
Trenutno imamo više od stotinu trgovina, a cilj nam je da Glovo Express posluje u svim zemljama u kojima je Glovo prisutan.
Možemo nabrojati samo neke od zemalja o kojima ovdje govorimo: Španjolska, Italija, Rumunjska, Portugal, Ukrajina, Gruzija, Kenija, Maroko, Srbija, Hrvatska, Crna Gora, Ukrajina, Moldavija ili Bugarska.

Predstavite nam asortiman Glovo Express trgovina te kako funkcionira proces od narudžbe do plaćanja i dostave?
Naši korisnici imaju pristup Glovo Expressu u aplikaciji. Zatim ulaze u trgovinu i pomiču naše kategorije i odabiru proizvode koje žele kupiti. Potreban je jedan klik za potvrdu kupnje u košarici. Od tog trenutka narudžba se šalje u Glovo Express gdje se narudžba priprema za manje od dvije minute, dok je u isto vrijeme kurir dodijeljen dućanu za preuzimanje. Kurir tada preuzima isporuku iz trgovine do kupca. Cijeli proces od trenutka narudžbe do dolaska na vaša vrata u prosjeku traje manje od 20 minuta.

Koje je radno vrijeme trgovina?
Naše radno vrijeme je 7 dana u tjednu od 09:00 do 24:00 sata.

U kojoj su mjeri na vašim policama zastupljeni domaći, hrvatski proizvođači?
Konstantno radimo na našem asortimanu i pregovaramo s različitim dobavljačima. Većina ih je iz Hrvatske poput onih poznatih – Ledo, Vindija, Podravka i drugi, no posebno smo zainteresirani dati priliku manjim proizvođačima koji imaju izvrsne proizvode, ali nemaju kapacitet pokriti velike trgovce.

Glovo je prošle godine objavio “Obećanje dostavljačima” kojim se obvezuje unaprijediti prava i benefite dostavljača. Koliko dostavljača radi za Glovo u Hrvatskoj te kako je reguliran njihov radni status?
U Glovu brinemo o našem sustavu kupaca, partnera i kurira. Za samozaposlene kurire koji rade preko Glova, globalno smo obećali nove aranžmane i pogodnosti.

U Hrvatskoj trenutno ima više od tisuću registriranih kurira koji dostavljaju putem Glovo aplikacije. Radni status kurira reguliran je zakonima o radu jer su zaposleni u kurirskim službama i nisu samostalni djelatnici. Zajedno s našim kurirskim tvrtkama, u procesu smo prilagodbe obećanju uvođenja poboljšane transparentnosti, poticanja mogućnosti učenja i poboljšanja komunikacijskih kanala.

Prethodni članakObjavljeni dobitnici šestog izdanja natječaja “Pokreni nešto svoje”
Sljedeći članakLedo i Kraš predstavili dva nova sladoleda