bomboni - trendovi i brendovi ftd 777Unatoč visokoj popularnosti, u kategoriji je prisutna vrlo niska lojalnost jer samo 26% korisnika smatra da im je važan brend bombona koji kupuju

Bomboni – tvrdi, dražeje, karamele, gumeni, žele, punjeni, različitih boja, okusa i oblika. Ovaj jednostavni slatkiš izrađen od mješavine vode i šećera uz dodatak boja i aroma izvorno potječe iz 17. stoljeća s francuskog dvora.

Samo njegovo značenje dolazi od francuske riječi “bon”, što doslovno znači “dobro”. I da, svima nam je dobar, malima i velikima, sladokuscima i ljubiteljima svježijeg okusa, svatko može izabrati svoj najdraži bombončić.

ScreenShot002Danas postoji toliko širok izbor bombona da je praktično nemoguće ne izabrati neki s police. Davno su prerasli svoju primarnu funkciju slatkiša i dobili dodatne benefite kao što su osvježavanje daha, čišćenje ušne šupljine i sl.

Dječji bomboni pucketaju, šume, puštaju razne boje i sl. Novi trend se očituje u sve većem asortimanu bombona s prirodnim dodacima, bez umjetnih aditiva. U svakom slučaju, ovo je jedna zanimljiva i raznolika kategorija za različite tipove konzumenata i s različitim tipovima proizvoda.

STUPANJ KORIŠTENJA
U okviru BRANDpuls istraživanja kontinuirano se prate marketinški pokazatelji uspjeha za kategoriju bombona i pripadajućih brendova. Riječ je o alatu za brend i marketing management koji nudi detaljnu analizu tržišta i dubinsku analizu potrošača na velikom broju proizvodnih kategorija.

lead1BRANDpuls kombinira tržišne indikatore s različitim tipovima podataka kao što su demografija, psihografija, kupovne navike i korištenje medija.

Dakako, marketinški pokazatelji dobiveni ovim putem od iznimne su važnosti za uspješno vođenje brenda i rano uočavanje mogućih problema i prilika.

Podaci korišteni u analizi koja slijedi prikupljeni su u prvoj polovici 2015. godine na području Hrvatske. O tome koliko je ova kategorija popularna govori i činjenica da 71% hrvatske populacije od 15-64 godine barem nekad konzumira bombone.

Ono zanimljivo je vrlo niska lojalnost u ovoj kategoriji jer samo 26% korisnika smatra da im je važan brend bombona koji kupuju. Korisnici su skloni prelaziti s brenda na brend. Ipak, 57% korisnika bombona pri kupovini će radije odabrati hrvatski brend nego strani.

Među korisnicima bombona ima 19% “velikih” korisnika koji bombone konzumiraju 2-3 puta tjedno i češće. “Srednjih” korisnika je 23%, a “malih” koji bombone konzumiraju jednom mjesečno i rjeđe ima 29%.

KORISNICI KATEGORIJE
Korisnici bombona su podjednako muškarci i žene. Nešto češće od prosjeka Hrvatske ih nalazimo u dobi 15-29 godina. Žive u gradu, podjednako u svim regijama, ali najviše ih ima u Zagrebu i okolici. Ukupni prihodi kućanstva su im prosječni, od 3.000 do 9.000 kuna. Po svojem životnom stilu ne razlikuju se značajno od prosjeka populacije pa ih tako najviše nalazimo u segmentu umjerenih obiteljskih ljudi.

struktura korisnika i brend piramidaPripadnici ovog segmenta predstavljaju prosjek po tome što su umjereni u većini životnih nazora. Važan im je obiteljski sklad te su skloni brizi za kućanstvo i uređenje doma. Vrednuju svoje slobodno vrijeme koje provode najčešće u obiteljskom krugu, ne izlaze radi provoda niti posjećuju kina, koncerte ili kazališta.

Prate politička zbivanja i sport, ponekad se služe računalom. Umjereno su religiozni, donekle tradicionalnih nazora. Kada kupuju, proizvode odabiru prvenstveno prema njihovim karakteristikama, primjerice na temelju kvalitete i pouzdanosti ili na temelju stečenog povjerenja u marku i zemlju porijekla.

Reklame najčešće zamjećuju na TV-u. Kada traže neke informacije o proizvodima to će prvo učiniti na internetu. Ovo su ujedno dva medija koji najviše utječu na njihovu odluku o kupovini proizvoda i usluga. Ukupno 62% korisnika kategorije pristupa internetu svaki dan, 55% koristi Facebook, a 60% ih ima pametni telefon.

STAVOVI I BRENDOVI
Čak 38% korisnika kategorije smatra da se bomboni jedu manje nego u doba kada su oni bili djeca, a oko 30% njih koristi bombone samo za osvježavanje daha, misli da su bomboni štetni za dječje zube i više voli komprimirane bombone. Ne slažu se s time da pakiranja bombona u vrećici nisu praktična niti misle da su bomboni samo za djecu.

stavovi korisnika kategorije bomboniOsim općenitog praćenja kategorije bombona, unutar BRANDpuls istraživanja prate se i brendovi. Najvažniji indikator koji se prati svakako je razina korištenja (“usage”), marketinški indikator koji najbolje govori o vitalnosti brenda. Praćenje korištenja je važno za procjenu potrošačke mase na koju se u određenom trenutku može računati. Korisnici brenda su isti koristili u posljednjih mjesec dana.

Među 71% korisnika bombona, na prvom mjestu po broju korisnika u zadnjih mjesec dana nalazi se brend Bronhi. Odmah za njim je Ki-Ki, dok se na trećem mjestu nalaze Cedevita bomboni. U okviru BRANDpulsa također se radi usporedba brendova na tržištu prema njihovoj snazi. Kombinacijom najvažnijih marketinških pokazatelja, uzetih s potrošačke razine (od poznavanja brenda, korištenja, uzimanja u obzir prilikom kupnje, lojalnosti i sl.), dobivena je jedinstvena mjera koja omogućuje usporedbu brendova na tržištu – BRANDscore.

korisnici - top tri brendaPrilikom izračunavanja BRANDscore uzima u obzir dva aspekta odnosa potrošača prema brendu – bihevioralni i emocionalni.

I prema BRANDscore-u Bronhi je vodeći brend u kategoriji bombona u Hrvatskoj. Ki-Ki se nalazi na drugom mjestu, a na trećem mjestu je 505 s crtom koji je pretekao Cedevitu.

U ovom slučaju Cedevita ima veću razinu korištenja od 505 bombona, ali 505 s crtom ima nešto bolje ostale indikatore, kao što su prepoznavanje brenda, iskustvo s brendom i razmatranje pri kupovini, zbog čega je i postigao više vrijednosti na BRANDscore-u.

Jelena Jakšić
Product Manager
jelena.jaksic@ipsos.com
ipsos logo