Boris Cvetković - PIK Vrbovec plus

Iza nas je sezona koja je, prema podacima Hrvatske turističke zajednice, gotovo identična onoj rekordnoj iz 2019. godine što se pozitivno odrazilo i na poslovanje PIK Vrbovca. Tome u prilog govore i podaci prema kojima smo u ljetnim mjesecima imali ukupan rast prodaje od šest posto, što je više nego zadovoljavajući rezultat, ističe Boris Cvetković, direktor Prodaje tvrtke PIK Vrbovec plus.

Razgovarao: Goran Pavlović, goran@jatrgovac.hr

Držimo da je jako važno poticati domaću proizvodnju i razvoj domaćeg gospodarstva. Udio domaće sirovine u našoj proizvodnji svježeg mesa veća je od 75 posto, a posebno nas veseli zadnja investicija PIK-a u najmoderniju klaonicu svinja, što će dovesti do povećanja udjela domaće sirovine u ukupnoj realizaciji, navodi Cvetković.

Kako ste zadovoljni ostvarenim prodajnim rezultatima u dosadašnjem dijelu godine? Možete li navesti neke konkretne brojke i usporediti ih s istim razdobljem lani?
PIK Vrbovec je u prvih osam mjeseci ove godine ostvario sjajne rezultate poslovanja unatoč negativnom utjecaju rata u Ukrajini na gospodarstvo, pa tako i na našu kompaniju. Iako smo zbog dodatnog zaoštravanja na tržištu bili primorani nekoliko puta korigirati naše cijene, PIK je održao ili čak i povećao tržišne udjele u nizu ključnih grupa proizvoda. U usporedbi s istim razdobljem prošle godine, zabilježili smo financijski rast i količinski rast. Recimo, tijekom ove turističke sezone narezano je i prodano čak 8,5 milijuna paketića PIK mesnih narezaka, dok smo 12. kolovoza imali rekordnu dnevnu prodaju – u jednom je danu prodano 87.000 plitica PIK-ovog svježeg pakiranog mesa. Sveukupno gledajući, s obzirom na okolnosti, ovo je za PIK Vrbovec bilo vrlo pozitivno razdoblje.

Kako se na te rezultate odrazila ovogodišnja turistička sezona?
Naša kompanija se svake godine ozbiljno priprema za ljetnu sezonu pa smo tako i ove godine poduzeli sve predradnje da je dočekamo spremni. Naime, tijekom ljetnih mjeseci uvijek dolazi do velikog rasta potražnje za cijelim našim asortimanom, a posebno za nekim kategorijama kao što su pakirani naresci i grill asortiman. Iza nas je sezona koja je, prema podacima Hrvatske turističke zajednice, gotovo identična onoj rekordnoj iz 2019. godine što se pozitivno odrazilo i na poslovanje PIK Vrbovca. Tome u prilog govore i podaci prema kojima smo u ljetnim mjesecima imali ukupan rast prodaje od šest posto, što je više nego zadovoljavajući rezultat.

Koji je omjer plasmana u ugostiteljski segment, a koliki udio u vašoj prodaji zauzima realizacija u maloprodaji?
PIK Vrbovec posljednjih se godina razvio u pouzdanog logističko-distributivnog partnera i prepoznao važnost distribucije. Naime, osim kvalitete i cijene proizvoda, našim je partnerima – hotelima i restoranima, kao i maloprodaji, od iznimne važnosti i razina dostave, jer tijekom cijele godine, a posebno u ljetnim mjesecima, svaki dan trebaju imati svježe dostavljenu robu. Ako govorimo o omjerima plasmana, udio maloprodaje u Hrvatskoj iznosi nešto više od 60 posto, dok je kod HoReCa kanala udio nešto viši od 10 posto. PIK-u su i jedan i drugi segment od izuzetne važnosti i suradnja s njima je prioritet u našem svakodnevnom poslovanju.

Ususret ljetnoj sezoni proširili ste asortiman svježeg mesa. Možete li nam ukratko predstaviti svoj ukupni asortiman te koji su proizvodi najtraženiji na tržištu?
Naša kompanija svoju poslovnu strategiju temelji na domaćoj sirovini, a ponosi se činjenicom da je i najveći nositelj oznake “Meso hrvatskih farmi”. Za provjereno i kvalitetno svježe meso – svinjetinu, junetinu, mljeveno i Volim roštilj asortiman, jamči se sljedivost u svim fazama proizvodnje – od polja do stola – pri čemu se koriste najviši svjetski tehnološki, informatički i higijenski standardi. Kako bi zadovoljio sve potrebe potrošača, PIK kontinuirano predstavlja nove proizvode. Izuzetno pozitivne reakcije potrošači imaju na Mesne uštipke sa sirom, koji su ove turističke sezone bili najprodavaniji. Sjajne prodajne rezultate imaju i svinjski ražnjići kao i BOOM burger. Ukupno, u ljetnim mjesecima ove godine prodano je više od 4,5 milijuna plitica pakiranog mesa.

PIK Vrbovec postao je ove godine prva hrvatska mesna kompanija koja je započela izvoz u Japan. Koliki udio u vašim prihodima zauzima izvoz?
Izvoz našeg mesa u Japan rezultat je ispunjavanja njihovih iznimno strogih kriterija obrade i proizvodnje junećeg mesa, što je još jedna potvrda naše kvalitete i kvalitete hrvatske stočarske proizvodnje. U isto vrijeme, to je i nastavak izvozne orijentacije PIK Vrbovca. Naime, u ovom trenutku svoje proizvode izvozimo u više od 30 zemalja, a izvoz u ukupnoj prodaji participira s oko 20 posto udjela. PIK-ova kvaliteta i inovativnost u proizvodnji, kako mesnih prerađevina, tako i svježeg mesa, prepoznate su diljem svijeta pa se naši proizvodi nalaze i na najzahtjevnijim tržištima.

Planet of plants prva je hrvatska plant based linija koju ste lansirali prošle godine. Kako su potrošači reagirali na ovu liniju proizvoda biljnog podrijetla?
Inovativnu liniju Planet of Plants, koja je nastala sinergijom dviju članica Fortenova grupe – PIK Vrbovca i Zvijezde, osmislili smo tako da bude kvalitetna zamjena odgovarajućim mesnim proizvodima. Namijenjena je svima, a posebno onima koji teže balansiranoj prehrani te namirnicama biljnog podrijetla. PIK Vrbovec kontinuirano osluškuje želje i potrebe potrošača, a sudeći po njihovim reakcijama s ovom inovativnom linijom proizvoda su više nego zadovoljni, što nas posebno veseli.

Kako je organizirana nabava mesa odnosno s koliko kooperanata surađuje PIK Vrbovec?
Surađujemo s više od 100 farmi diljem Hrvatske, a iz domaćeg uzgoja u PIK godišnje dolazi više od 300.000 svinja i 45.000 junadi. Izuzetno nam je važan i rad Udruge Baby beef koja okuplja proizvođače tovne junadi. PIK Vrbovec otkupljuje junad s više od 60 hrvatskih farmi, što iznosi više od 45.000 grla godišnje, odnosno više od 40 posto ukupne proizvodnje junetine u Hrvatskoj. Poticanje razvoja domaćeg gospodarstva dio je PIK-ove strategije.

U kojoj je mjeri Hrvatska samodostatna kada je riječ o primarnoj proizvodnji?
Držimo da je jako važno poticati domaću proizvodnju i razvoj domaćeg gospodarstva. Njena važnost posebno je došla do izražaja u vrijeme pandemije koronavirusa, a i sada, kada svjedočimo ratu u Ukrajini i svim posljedicama koje rat ostavlja na svjetsko gospodarstvo, pa tako i na Hrvatsku. Udio domaće sirovine u našoj proizvodnji svježeg mesa veća je od 75 posto, a posebno nas veseli zadnja investicija PIK-a u najmoderniju klaonicu svinja, što će dovesti do povećanja udjela domaće sirovine u ukupnoj realizaciji.