OstaloIntervjuiKristina Hustić - PIK Vrbovec plus

Kristina Hustić – PIK Vrbovec plus

Pojava epidemije svakako je ostavila traga na globalnom pa tako i na domaćem gospodarstvu. Došlo je do usporavanja turističkog sektora, pada prihoda od HoReCa kanala, a očekivano je pao i izvoz. Bez obzira na spomenute izazove, prošlu smo godinu završili iznad postavljenih poslovnih planova, a u prvom kvartalu 2021. godine bilježimo količinski rast prodaje, što je samo potvrda snage PIK-a i naših brendova, ističe Kristina Hustić, direktorica marketinga tvrtke PIK Vrbovec plus.

Razgovarao: Goran Pavlović, goran@jatrgovac.hr

Prehrambena industrija iznijela je veliki teret koronakrize pa tako i mesna industrija kao njen sastavni dio. Kako općenito gledate na ulogu prehrambenog sektora u periodu pandemije odnosno u kojoj je mjeri on bio stabilizirajući faktor?
Prehrambena industrija je jedan od ključnih aktera u razdobljima krize prvenstveno zato što je na njoj odgovornost da osigura dostatne količine prehrambenih namirnica za cijelo stanovništvo. Proizvodnja hrane i pića u regiji pokazala se kao jedan od najstabilnijih segmenata proizvodnog sektora od početka epidemije koronavirusa, koja je utjecala na čitavo gospodarstvo i promijenila način poslovanja i razmišljanja na globalnoj razini. Bili smo svjedoci kratkotrajnih prekida u lancima opskrbe, a brojne su svjetske i europske mesne industrije bile primorane zatvoriti svoje pogone na određeni period.

Kako se PIK Vrbovec pozicionirao u tim uvjetima odnosno na koji ste se način prilagodili novim uvjetima poslovanja?
PIK Vrbovec, kao vodeća mesna kompanija u Hrvatskoj i regiji koja posluje u sastavu Fortenova grupe, od početka epidemije orijentiran je prije svega na donošenje odluka koje za cilj imaju osiguranje zdravlja zaposlenika i kvalitete proizvoda te nesmetane proizvodnje i distribucije, što niti u jednom trenutku nije dovedeno u pitanje. Možemo reći da smo se u izuzetno kratkom periodu reorganizirali i prilagodili novim uvjetima.

Važno je naglasiti i važan trend koji je pandemija dodatno naglasila. Unazad godinu dana slušamo o tome kako se podigla svijest o potrebi samodostatnosti u proizvodnji hrane, ali i osvijestila želja potrošača da više konzumiraju proizvode domaćeg porijekla. Nesmetanu proizvodnju i kontinuiran dotok sirovine nama je omogućila upravo suradnja s više od 100 domaćih farmi s kojima surađujemo već dugi niz godina. PIK je tako prvi i najveći nositelj oznake “Meso hrvatskih farmi” još od 2011. od kada smo uložili značajna sredstva u promociju ove oznake koja potrošačima jamči visoko kvalitetan domaći proizvod. Suradnja s hrvatskim farmerima pridonosi održivosti farmi s kojima poslujemo što se posebno vidi u ovako specifičnim uvjetima, a pandemija je samo još jednom potvrdila koliko je važno ulagati u domaću proizvodnju, zahvaljujući kojoj smo u svakom trenutku mogli odgovoriti na potrebe tržišta.

Koje ste sve mjere poduzeli u nastojanjima da se osiguraju sigurni uvjeti za vaše radnike i proizvodnju?
Mjere sigurnosti i higijenski standardi u PIK-u oduvijek su na iznimno visokoj razini, no od početka pojave koronavirusa i dodatno su postroženi. O provedbi zaštitnih mjera i internih protokola brine posebno oformljen tim koji svakodnevno prati situaciju i komunicira sa zaposlenicima putem svih dostupnih internih kanala. Sve su mjere u skladu s izdanim preporukama, a usmjerene su prvenstveno prema osiguranju maksimalne moguće socijalne distance te higijene i dezinfekcije, kako ruku, tako i radnih površina te svih prostora u kojima zaposlenici obavljaju svoje radne zadatke.

Kako se sve to odrazilo na vaše poslovne rezultate u prošloj godini i prvom tromjesečju 2021.?
Pojava epidemije svakako je ostavila traga na globalnom pa tako i na domaćem gospodarstvu. Došlo je do usporavanja turističkog sektora, pada prihoda od HoReCa kanala, a očekivano je pao i izvoz. Bez obzira na spomenute izazove, prošlu smo godinu završili iznad postavljenih poslovnih planova, a u prvom kvartalu 2021. godine bilježimo količinski rast prodaje, što je samo potvrda snage PIK-a i naših brendova.

PIK Vrbovec je nedavno izašao na tržište s velikom inovacijom u obliku mesnih grickalica PIK&GO. Recite nam nešto više o ovim proizvodima te kako ste odlučili na ovaj iskorak?
Razloga za ovakvu poslovnu odluku je mnogo. Mesni snack kategorija je koja u Hrvatskoj praktički ne postoji i njen se razvoj očekuje tek u narednom periodu, što uvijek predstavlja veliki izazov, ali i potencijal za svaku FMCG kompaniju. Nadalje, ova kategorija za PIK Vrbovec predstavlja ogroman iskorak, budući da prvi puta izlazimo iz rashladnih uređaja i ulazimo u on the go segment. Upravo taj korak osigurava nam obraćanje nekim novim potrošačima i širi njihovu postojeću bazu. Uz to nam omogućuje bolju vidljivost na mjestu prodaje i otvara nove kanale prodaje za kompaniju kao što su kiosci, benzinske pumpe ili HoReCa, što nas sveukupno čini dostupnijim potrošačima u svakoj prilici i u svakom trenutku.

PIK Vrbovec oduvijek pridaje veliku važnost inovacijskoj kulturi i neprestano je u potrazi za novim kategorijama, istovremeno osluškujući potrebe potrošača. Tako smo jasno uvidjeli da evidentno dolazi do promjene u prehrambenim navikama gdje je praktički srušena paradigma od “tri obroka dnevno”. Zato trendove s jedne strane nameće sam potrošač, no s druge strane i mi kao lider u mesnoj industriji imamo odgovornost da tržištu pružimo proizvode najbolje kvalitete koji su u svakom smislu better for you proizvodi.

Veliki je izazov predstaviti potrošačima proizvode koji im nisu uobičajeni. Sve to iziskuje snažan komunikacijski angažman kojim se te proizvode treba predstaviti i ukazati na benefite njihove konzumacije. Kako ste pristupili tom izazovu i koje su to potrebe potrošača koje zadovoljavate novom linijom proizvoda?
Prije donošenja odluke o početku razvojnog procesa temeljito smo proučili sva dostupna kvantitativna i kvalitativna istraživanja za snack generalno, kako za Hrvatsku i regiju, tako i za globalno tržište. Svi podaci ukazuju na to da prostora na tržištu definitivno ima, a uvijek sve polazi od potrošača i njegovih potreba. Uvidjeli smo prostor i rastuću potražnju u segmentu grickalica. Naravno, logična je strateška odluka da kao mesna industrija razvijamo upravo mesne grickalice. Tržište koje je najrazvijenije po pitanju mesnih grickalica definitivno su Sjedinjene Države. Interes američkih potrošača u konstantnom je porastu upravo radi promjena u životnom stilu koji je vidljiv na globalnoj sceni, a ne samo na tom specifičnom tržištu. Glavni pokretači su praktičnost konzumacije i pakiranja, visok udio proteina i sve veća zdravstvena osviještenost.

Tako smo i u PIK-u željeli ponuditi grickalice koje bi zadovoljile racionalnu, ali često i emocionalnu potrebu za grickanjem tijekom cijelog dana te koje će visokim udjelom proteina osigurati toliko potrebnu energiju. Nakon razvoja više vrsta mesnih grickalica proveli smo testiranje s potrošačima, pitali ih žele li i kada konzumirati grickalice tog tipa, a rezultat je samo potvrdio sva naša razmišljanja. Ispitanici su bili više nego zaintrigirani, a mesne grickalice prepoznali su kao odličnog partnera u situacijama kao što su fizičke aktivnosti, putovanja, pauze na poslu i slično.

Kako ste došli do imena nove linije proizvoda i koje su funkcionalne karakteristike ovih proizvoda?
Paralelno s razvojnim ciklusom nove linije proizvoda, radili smo i na samom imenu čiji je osnovni cilj uspješno prenijeti obećanje koje brend daje. Naš mesni snack osigurava energiju koja pojedincu treba da obavi sve što mora, najbolje što može. Željeli smo dinamično i intuitivno ime, uz to smo se uspješno poigrali s imenom kompanije (PIK=pick & GO) te u konačnici dobili vrlo sugestivno i moderno ime PIK&GO.

Glavna komparativna prednost brenda je funkcionalnost koja je utemeljena i koja iza njega stoji. PIK&GO proizvodi u potpunosti su bez glutena i soje, konzervansa, pojačivača okusa i bojila te u samo jednom pakiranju sadrže visoku razinu dnevno preporučenog unosa proteina. Za sada u ponudi imamo tri okusa: Beef Jerky – sušena govedina punog i snažnog okusa, Trail mix – sušena govedina dodatno obogaćena zanimljivom kombinacijom badema, bučinih sjemenki i brusnica te Meat Sticks – dimljeni i sušeni mesni štapići.

Mogu li potrošači očekivati još inovacija iz PIK Vrbovca do kraja godine?
Planiramo širiti portfelj u smislu vrsta proizvoda, ali i pakiranja, kombinirajući pritom naše tradicionalne preferencije u okusima i teksturi proizvoda s nekim modernijim i na našim prostorima još neviđenim varijantama. Svakako nastavljamo s grickalicama bez kompromisa.

Uoči početka glavne turističke sezone čini se kao da se epidemiološka situacija u zemlji popravlja. Kakva su vaša očekivanja za nastupajuću sezonu?
PIK Vrbovec najveću sezonalnost, kao i većina FMCG kompanija, bilježi upravo tijekom ljetnih mjeseci kada je najizraženiji rast prodaje. Surađujemo sa svim većim hotelskim kućama te ostalim turističkim tvrtkama, restoranima, kao i maloprodajnim objektima u kampovima i turističkim naseljima koji su svi optimistični u pogledu ljetne sezone. Mi smo u potpunosti spremni i u mogućnosti odgovoriti na sve zahtjeve naših kupaca, ali i potrošača, odnosno domaćih i stranih turista. Uz to, vjerujemo i nadamo se da će ljetna sezona ove godine biti produžena, što prošle godine nije bio slučaj, i da ćemo svi zajedno ostvariti planirani rast sezonske prodaje u odnosu na 2020. godinu.

Najnovije objave

dm Zadar jump održat će se u subotu 27. srpnja

Najmasovniji skok u more nastavlja tradiciju dobre zabave i pomaganja zajednici Petnaesti skok sa zadarske rive, dm Zadar jump, održat će se u subotu 27....

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...