Vukovarsko Borovo ne odustaje od povrata imovine koju ima u Srbiji, te i dalje ne pristaje na nikakav dogovor s srbijanskom tvrtkom Boreli, smatrajući da ta tvrtka nije i ne može biti pravni sljednik Borova, potvrdio je danas Hini glavni direktor Borova Mirko Ćavara.

borovo-ulaz-midiBorovo neće odustati od svojih potraživanja, rekao je Ćavara koji pozdravlja odluku srbijanske vlade koja je za šest mjeseci produžila rok u kojemu bi poduzeća iz bivših jugoslavenskih republika, čiji je dio imovine nakon raspada bivše zajedničke države ostao u Srbiji, a među kojima su i poduzeća iz Hrvatske, trebala riješiti imovinske odnose sa Srbijom. “Na području Srbije Borovo ima osamdesetak poslovnih prostora, čiju vrijednost procjenjujemo na oko 30 milijuna eura. U Domovinskom ratu Borovo je pretrpjelo ratnu štetu u iznosu od 300 milijuna eura. Zar sada, da nakon svega, ostanemo i bez vlastitih poslovnih prostora u Srbiji”, zapitao je Ćavara.

Prema njegovim riječima, Borovo u Srbiji, Republici Srpskoj i Makedoniji ima ukupno 125 poslovnih prostora ukupne vrijednosti oko 40 milijuna eura. Do sada su poslovne prostore Borovu vratili Crna Gora i Federacija BiH.

Ćavara dodaje kako Borovo ne pristaje na nikakve razgovore i dogovore s tvrtkom Boreli iz Sombora, koja se, kako je rekao, u Srbiji smatra sljednikom Borova te je prisvojila prodavaonice Borova i uvrstila ih u svoje vlasništvo.

“Možemo razgovarati s državnim institucijama Srbije ukoliko će ti razgovori ići u pravcu povrata naše imovine, na što jedino pristajemo”, kazao je Ćavara dodajući kako je Borovo u zaštiti vlastitih interesa spremno pravdu tražiti i pred međunarodnim sudom temeljem Sporazuma o sukcesiji bivše SFRJ.

Rok za rješavanje imovinskih odnosa sa Srbijom, koji je trebao biti završen 30. rujna 2011., srbijanska vlada jučer je produžila do 31. ožujka 2012. godine. (H)