Butković: Razmatramo povećanje izvoza ukrajinskog žita kroz Hrvatsku

Nakon što se Rusija krajem srpnja povukla iz sporazuma o izvozu ukrajinskog žita iz crnomorskih luka, Zagreb i Kijev postigli su dogovor o izvozu ukrajinskog žita putem hrvatskih luka

Potpredsjednik hrvatske vlade Davor Butković kazao je novinarima u srijedu da se razmatra način povećanja količine izvoza ukrajinskog žita kroz Hrvatsku, pri čemu je “ograničavajući faktor” kapacitet luke Vukovar.

Nakon što se Rusija krajem srpnja povukla iz sporazuma o izvozu ukrajinskog žita iz crnomorskih luka, Zagreb i Kijev postigli su dogovor o izvozu ukrajinskog žita putem hrvatskih luka.

Po tom dogovoru ukrajinsko žito dolazi Dunavom do Vukovara i transportira se do jadranskih luka za daljnji izvoz.

“S obzirom da postoje već i ugovoreni poslovi, zakupljeni kapaciteti u našim lukama, gledamo mogućnost da se postojeći izvoz žita koji ide iz Ukrajine poveća”, rekao je ministar mora, prometa i infrastrukture na Golom otoku. “Već sada postoji dio ukrajinskog žita koji se izvozi preko naših luka, najviše preko luke Rijeka”, dodao je.

Istaknuo je kako pritom postoji “nekoliko ograničavajućih faktora”, među kojima su slobodni kapaciteti u luci Vukovar te radovi na mediteranskom željezničkom koridoru koji prolazi kroz Hrvatsku.

Butković će se u ponedjeljak sastati s potpredsjednikom ukrajinske vlade i ministrom infrastrukture “pa ćemo vidjeti do tada koliki bi ti kapaciteti bili”.

“U svakom slučaju interes je da se taj kapacitet poveća. Mi to možemo, mi ćemo sve učiniti da tako bude, ali ne mogu vam još danas govoriti kolike bi to količine bile”, dodao je. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakHrvatski studio ispisuje povijest u svijetu elektronske glazbe
Sljedeći članakLoyalty programi – Održivost je ključ povjerenja