S više od 300 uzvanika cargo-partner je 12. rujna proslavio službeno otvorenje novog iLogističkog centra u blizini zračne luke Ljubljana, trenutno najvećeg logističkog kompleksa cargo-partner grupacije kojim znatno pridonosi gospodarskom razvoju regije.

Nakon kolovoza kao prvog uspješnog mjeseca poslovanja, na otvaranju svečane gala večere domaćini su zahvalili projektnom timu, kao i ključnim klijentima i partnerima u regiji.

Večer su otvorili Stefan Krauter, generalni direktor cargo-partner, i Viktor Kastelić, direktor tvrtke za Sloveniju, te Sigrid Berka, austrijska veleposlanica u Sloveniji, i Alenka Bratušek, potpredsjednice vlade i ministrica infrastrukture Republike Slovenije. Svečana večera popraćena je ekstravagantnim light showom, živom glazbom u izvedbi a cappella jazz benda “Perpetuum Jazzile”, te plesnom izvedbom poznatog slovenskog koreografa Mihe Krušiča.

Viktor Kastelić, generalni direktor cargo-partner Slovenija, objasnio je motive koji stoje iza 28 milijuna eura ulaganja: “Cilj nam je bio iskoristiti ovo važno, strateško čvorište u srcu Europe s logističkim kompleksom gdje ćemo pod jednim krovom okupiti središnjicu uz naše druge urede u Ljubljani. Puno ljubavi ulažemo u ovaj projekt jer želimo ponuditi najbolje radne uvjete, biti izvrstan poslodavac našem osoblju i najbolji partner našim klijentima!”

Stefan Krauter, izvršni direktor cargo-partnera, izrazio je zadovoljstvo zbog pravodobnog završetka projekta i sve veće prisutnosti tvrtke u Sloveniji: “Svojim povoljnim geostrateškim položajem Slovenija je prirodna veza između srednje i jugoistočne Europe. Luke Koper i Trst važne su poveznice s Azijom i Sredozemljem. Ova velika investicija učvrstiti će našu snažnu mrežu i dugogodišnju stručnost u Srednjoj i Istočnoj Europi kako bi mogli pružiti idealnu osnovu za kontinuirani rast.”

Sigrid Berka, austrijska veleposlanica u Sloveniji, naglasila je važnost ulaganja za razvoj regije i pohvalila cargo-partner što je prepoznao važnost Slovenije kao uspješnog europskog logističkog središta, kao i stvaranje modernih i atraktivnih radnih mjesta.

Projekt izgradnje osmišljen je u suradnji s arhitektima “Protimom Ržišnikom Perc”, unatoč složenosti i veličini zgrade, završen je u roku od jedanaest mjeseci. Tijekom kolovoza 2019. svi uredi i skladišta u Ljubljani, uključujući i slovensko sjedište tvrtke, preseljeni su u nove prostore, jedino je koperski ured ostao u Serminu.

O skladišnom objektu
S ukupnom površinom od 25.000 m², iLogistički centar Ljubljana jedan je od najvećih skladišnih kompleksa u zemlji. Skladište ima 44 utovarna mjesta za prihvat kamiona uz više od 20.000 utora za palete. Objekt sadrži površinu za skladištenje komadne robe i manipulativnog prostora, kao i 5.000 m² cross-dok sistema i podnog skladišta. U kasnijoj fazi moguća je izgradnja dodatne skladišne zgrade površine 8.000 m² uz postojeće skladište.

Centar omogućuje skladištenje uz kontrolirane uvjete temperature, ispunjava zahtjeve za rukovanje najzahtjevnijom robom, poput farmaceutskih i medicinskih proizvoda, automobilske i visokotehnološke robe. Regalno skladištenje paleta sastoji se od kombinacije indukcionog skladištenja na paletama u uskim redovima i standardnih sistema paleta u širokim redovima. Skladište je u skladu s TAPA standardom i strogom kontrolom pristupa.

Na temelju dugogodišnjeg iskustva i najmodernije opreme, tvrtka pruža niz ugovornih logističkih usluga u novom objektu, uključujući kratkoročno i dugoročno skladištenje, pick&pack, deklariranje, cross-docking, konsolidaciju, višekanalnu distribuciju, eCommerce i e-fulfilment rješenja s detaljnim konzultacijama te sveobuhvatnim integriranim IT sistemima za kompletnu ugovornu logistiku.

O izgradnji objekta
Uredska zgrada ima 4.000 m² prostora na četiri kata u energetski učinkovitoj konstrukciji s integriranom pametnom tehnologijom. Na trećem i četvrtom katu nalaze se vlastiti uredi cargo-partnera, dok je drugi kat na raspolaganju vanjskim kupcima koji žele iskoristiti povoljnu lokaciju i moderni objekt. U prizemlju se nalaze recepcija, zajedničke prostorije za sastanke, uredski prostori za stanare, kao i prostor za rekreaciju cargo-partnerovih zaposlenika.

“Otvorenim i modernim dizajnom naše radno okruženje omogućuje neformalna okupljanja kolega s ciljem ostvarenja spontane suradnje. Restoran i kafić, terasa i balkoni su mjesta za opuštanje i kreativnu komunikaciju. Naše osoblje dočekalo je novo radno okruženje s velikim entuzijazmom, što me posebno raduje”, komentirao je Viktor Kastelić.

Kao i skladište, poslovni prostori dizajnirani su prema najnovijim trendovima. Uz atraktivne urede, velike staklene površine i terase pruža se zadivljujući pogled na Kamniško-Savinjske Alpe s jedne, a zračnu luku s druge strane. Zeleni zid u predvorju je još jedna posebnost. Uz mnogo dinamičnih dijelova za opuštanje i druženje, kao i veliku modernu kuhinju s blagovaonicom za 50 ljudi, tu je i teretana za osoblje cargo-partnera. Zgrada je opremljena automatiziranom kontrolom rasvjete, pametnim upravljanjem klima uređaja kao i kontroliranim pristupom unutrašnjim prostorima. Ispred uredske zgrade nalaze se stanice za punjenje električnih automobila.

Strateško širenje svjetskih logističkih kapaciteta
cargo-partner prisutan je u Sloveniji od 1996. godine i trenutno ima preko 100 zaposlenika u toj zemlji. U prvoj fazi poslovanja iLogističkog centra u Ljubljani otvara se 30 novih radnih mjesta. SPIRIT Slovenska agencija za poduzetništvo i strana je 2018. godine uručila je cargo-partneru Ljubljana počasnu nagradu Invest Slovenia FDI u kategoriji “Logistics Center/Hub”.

Posljednjih godina, grupacija cargo-partnera pojačano ulaže u proširenje svojih logističkih kapaciteta. Uz projekt u blizini Zračne luke Ljubljana, najnovija ulaganja uključuju iLogističke centre u Sofiji, Beču i Pragu, kao i kontinuirano širenje centra u Dunajskoj Stredi, Slovačka.