29.8 C
Zagreb
Ponedjeljak, 22. srpnja 2024., 13:25
VijestiSvijetCarlsberg zaključio 2016. godinu s dobiti

Carlsberg zaključio 2016. godinu s dobiti

Danski proizvođač piva Carlsberg izvijestio je u srijedu da je u prošloj godini ponovo pozitivno poslovao, nakon gubitka u 2015.

Međutim, bilježe i stagnaciju prodaje u ključnoj regiji istočne Europe zbog slabijeg makrogospodarskog okruženja.

Kompanija je prema preliminarnom izvješću zaključila 2016. godinu s neto dobiti od 4,49 milijardi danskih kruna (642,91 milijun dolara).

Godinu ranije poslovali su s gubitkom od 2,93 milijarde kruna zbog otpisa u Rusiji i restrukturiranja. Operativna dobit smanjena je u 2016. tri posto, na 8,25 milijardi kruna.

Ako se izuzme utjecaj prodaje imovine i valutnih tečajeva, porasla je pet posto.

Neto prihodi iznosili su u prošloj godini 62,6 milijardi kruna i uvećani su tri posto. Ako se izuzme utjecaj akvizicija i valutnih tečajeva, porasli su dva posto. Obujam prodaje smanjen je za dva posto, u prvom redu zbog promjene u veličini pakiranja. Prodaja piva kliznula na 116,9 milijuna hektolitara, sa 120,3 milijuna hektolitara u godini ranije.

U ključnoj regiji istočne Europe organski je obujam prodaje stagnirao zbog izazovnog makroekonomskog okruženja, uz “solidan” rast prihoda zahvaljujući ponajprije podignutim cijenama i značajnom utjecaju valutnih tečajeva. Djelomično su utjecaj slabijeg okruženja ublažile i više temperature u Rusiji u trećem tromjesečju.

Rusija je glavno Carlsbergovo tržište u istočnoj Europi a rusko je tržište smanjeno jedan do dva posto. Ostale dvije Carlsbergove regije uključuju zapadnu Europu i Aziju.

U novoj 2017. godini očekuju rast operativne dobiti na razini grupe ako se izuzmu utjecaji valutnih tečajeva i akvizicija odnosno prodaje imovine za četiri do šest posto. (SEEbiz/Hina)

Najnovije objave

U PIK Vrbovec stiglo 12 novih MAN kamiona

S prosječno 9.000.000 km i 8.500 dostavnih mjesta godišnje, te frekvencijom dostava do šest puta tjedno, cilj je tvrtke osigurati hladni lanac i najviše...

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...