Buduća cijena soka od naranče povećala se za više od 20 posto ovog mjeseca jer potrošači pojačano traže zdrave proizvode u ovo doba pandemije koronavirusa. I dok je potražnja porasla, zalihe su pale jer proizvođači imaju problema s prijevozom robe zbog transportnih ograničenja.

Sa strane ponude, postoje i problemi s nedostatkom radnika budući da plantaže uvode ograničenja poput socijalnog distanciranja. To je potaknulo rast takozvane “buduće” cijene soka od naranče, koja pokazuje da će idućih mjeseci cijene isporuka rasti.

Terminska cijena soka od naranče je ovaj mjesec zabilježila najveći mjesečni skok od listopada 2015. godine. “Epidemija Covida-19 pogodila je zalihe i potražnju za sokom od naranče. Zbog svojstva za jačanje imuniteta potražnja raste, dok s druge strane jednostavno nema dovoljno prostora u tankerima, sada kada zrakoplovne kompanije ne lete, da bi se proizvodi dostavili na tržišta”, rekao je Stephen Innes, glavni strateg za globalno tržište analitičke kuće AxiCorp.

Govoreći o tome hoće li skok u budućim cijenama soka od naranče značiti i veće cijene za sok od naranče u trgovinama, Innes je rekao da će “učinak prijenosa biti brz jer proizvođači sokova od naranče prenose rast cijena u supermarkete i na otale kupce”. (Hina)