Cijene brašna, šećera i ulja i dalje rastu

supermarket-kolica-midiPrema redovitom istraživanju kretanja cijena u hrvatskim supermarketima, koje provodi portal Supermarketi.info, i tijekom proteklog tjedna zabilježen je rast cijena kod nekih kategorija osnovnih živežnih namirnica.

Tako su cijene brašna, ulja i šećera i dalje u uzlaznoj putanji, no ono što ipak može ohrabriti hrvatske potrošače je činjenica da su cijene ostatka promatranih proizvoda ostale na približno istim razinama zabilježenim prošlog mjeseca.

U ovotjednoj analizi uveden je novi parametar – SM indeks – koji realnije dočarava indeks povoljnosti supermarketa koji se generira na temelju temelju iznosa jedinične košarice.

SM indeks predstavlja ukupnu ocjenu povoljnosti supermarketa dobivenu iz ocjene povoljnosti jedinične košarice i indeksa povoljnosti čime se želi stvoriti što objektivnija slika kad je riječ o donošenju suda o povoljnosti supermarketa, kaže se u analizi portala Supermarketi.info.

kosarica-povoljnost-travanj-2011Time se želi kazati kako svaki supermarket ima svoje adute te da ne postoji apsolutno najpovoljniji supermarket, što pokazuje i analiza pojedinih kategorija proizvoda gdje su rang liste povoljnosti prilično različite.

U ovotjednoj analizi zabilježen je rast cijene glatkog brašna (tip 550) koje je u odnosu na stanje prije tri tjedna skuplje u prosjeku za 7,76% u 5 od 7 promatranih supermarketa.

Još veće poskupljenje primijećeno je kod oštrog brašna (tip 400) koje je skuplje u prosjeku 11,45% u 5 od 7 supermarketa.

Poskupio je i bijeli kristal šećer u prosjeku za 8,78% u 5 od 7 supermarketa, te nebrendirano suncokretovo ulje u prosjeku za 7,67% u 6 od 7 supermarketa.

S obzirom da se bliže uskrsni blagdani, poskupljenje upravo ova četiri artikla uistinu će ražalostiti sva hrvatska kućanstva jer su upravo ti artikli temelj za spravljanje svih blagdanskih slastica, konstatira se u analizi.

Pritom dodaju kako posebno zabrinjava činjenica da se od Vladinog povjerenstva, koje je trebalo pratiti kretanje cijena na tjednoj bazi u supermarketima, već dva mjeseca ne čuje ni glasa, iako su upravo u tom periodu zabilježena najveća poskupljenja najosnovnijih živežnih namirnica.

Također se napominje kako ovaj tjedan, u nekim supermarketima, Calgonit Quantum tablete za strojno pranje posuđa od 30 komada nisu pronađene na policama pa je taj proizvod izostavljen u ovoj analizi. U listu su se vratili poriluk, svježi krastavci, abrazivno sredstvo za pranje i čišćenje ‘Vim’ te salama Posebna ‘Cekin’.

Na kraju, nakon duljeg vremena najpovoljniji supermarket prema jediničnoj košarici ponovno su Plodine koje su s prvog mjesta skinule Konzum i pogurnule ga na treću poziciju.

iznosi-jedinicnih-kosarica-001-travanj-2011-grafGetro je samo kunu skuplji i zbog toga je na drugoj poziciji. Zanimanje izaziva i to što je Interspar pobjegao s posljednjeg mjesta i pozicionirao se u sredini ljestvice na četvrtom mjestu pa se tako ovaj tjedan našao ispred Kauflanda, Mercatora i Bille.

Razlika između najpovoljnije i najnepovoljnije jedinične košarice je 121,73 kune. Što se tiče indeksa povoljnosti, ovaj tjedan pobjednik je Getro s +18, slijede Kaufland s +17 te Plodine s +13.

Ostatak supermarketa je u ‘minusu’ pri čemu je taj minus najveći kod Bille (-39). Prema novom SM indeksu Getro je zauzeo vodeću poziciju, slijede Plodine te Kaufland i Konzum. Interspar, Mercator i Billa su na začelju. (www.supermarketi.info)

sm-indeks-travanj-2011-graf

Prethodni članakLaka gospodarska vozila: Fiat
Sljedeći članakGeorg Platzer na čelu zagrebačke Ikee