cockta-midiOsvježavajuće gazirano bezalkoholno piće Cockta, jugoslavenski odgovor na američku Coca-Colu, koje se reklamiralo i kao “piće naše mladosti”, slavi danas 63. godišnjicu postojanja.

Piće koje se najprije zvalo “Yugocockta” prvi je put predstavljeno 8. ožujka 1953. godine prilikom skijaških skokova u Planici.

Posjetiteljima te sportske priredbe predstavljena je boca s pićem kiselkastog okusa s ekstraktom šipka i različitog bilja, te dodatkom vitamina C i karameliziranog šećera.

Otac “Yugocockte” bio je tehnolog ljubljanskog poduzeća Slovenijavino. Naziv Cockta odabrao je zbog zvučne asocijacije na američku Coca Colu i na “cocktail”, sugerirajući da se radi o “koktelu” različitih okusa.

Prvi plakat za Cocktu s nasmiješenom djevojčicom bio je rad dizajnera i akademskog slikara Uroša Vagaje. Nakon velikog uspjeha, pad prodaje dolazi u 80-im godinama zbog dostupnosti originalne Coca Cole i niza sličnih proizvoda na tadašnjem jugoslavenskom tržištu pala.

Vlasnik brenda i licence za punjenje kasnije je preuzela tvrtka Kolinska, a kasnije Atlantic grupa nakon što je preuzela Kolinsku i dobar dio slovenske prehrambene industrije. (SEEbiz.eu/Hina)