Prodaja čokoladnih proizvoda u prvih šest mjeseci ove godine u odnosu na isti period lani vrijednosno i količinski raste, po stopama od 5,1% i 2,4%, pri čemu navedeni rast dolazi prvenstveno od rasta promotivne prodaje.

Čokoladni proizvodi obuhvaćaju segmente: čokoladne table, čokoladne namaze, napolitanke, čokolade za kuhanje, čokoladne barove, čokolade s poklonom (chocolate surprises) i čokoladne dražeje.

U periodu od siječnja do lipnja 2019. godine najveći udio u ovoj kategoriji od ukupno 56% zauzimale su čokoladne table. Prodaja čokoladnih proizvoda u prvih šest mjeseci ove godine u odnosu na isti period lani vrijednosno i količinski raste, po stopama od 5,1% i 2,4%.

Navedeni rast dolazi prvenstveno od rasta promotivne prodaje. U promatranoj kategoriji 44% vrijednosne prodaje dolazilo je od prodaje proizvoda na cjenovnim akcijama i promotivnih pakiranja.

Pritom je najveći udio promotivne prodaje u prvih šest mjeseci 2019. godine zabilježen kod čokoladnih tabli (52,3%) i čokolada za kuhanje (41,6%), a najmanji kod čokolada s poklonom (22,5%) i malih čokoladica (24,4%).

Prema strukturi promocija na prodajnom mjestu, cjenovne akcije čine 99,3% ukupne promotivne prodaje, dok posebna promotivna pakiranja čine preostalih 0,7%. U odnosu na isti period prethodne godine, prodaja na cjenovnim akcijama ostvarila je rast od 11,8%, dok je prodaja promotivnih pakiranja zabilježila pad od 42,6%. Prosječna dubina popusta na razini kategorije iznosila je 26,6%.