Odbor udruženja trgovine Privredne komore Crne Gore uputio je apel Ministarstvu ekonomije da još jednom razmotri mogućnost izmjene Zakona o unutrašnjoj trgovini, u članku 35., i time trgovcima omogući rad nedjeljom tijekom turističke sezone i državnih praznika, priopćeno je iz PKCG. Također, apelirali su na Ustavni sud da u najkraćem vremenu ocijeni ustavnost navedenog članka Zakona.

Predsjednik Odbora Jovan Lekić podsjetio je da je 24. travnja Privredna komora uputila još jednu inicijativu u nizu o neradnoj nedjelji prema Ministarstvu ekonomije, dodatno potaknutu poslovanjem sektora u uvjetima pandemije koronavirusa. Veliki broj trgovaca otežano je poslovao, a mnogima je u potpunosti bio onemogućen rad zbog mjera Nacionalnog koordinacijskog tijela.

“Tražimo da se omogući rad nedjeljom tijekom sezone, kao i na državne i druge praznike, kako bismo ublažili negativne posljedice koje je na poslovanje ostavila pandemija. Naveli smo u Inicijativi primjer da su zbog prvosvibanjskih praznika objekti morali biti zatvoreni tri dana uzastopno, a ukupno je tijekom svibnja bilo devet neradnih dana. Sada bi u srpnju imali sličnu situaciju jer je državni praznik 13. srpnja, a slavi se dva dana tako da bismo opet imali tri neradna dana uzastopno, uzimajući u obzir i neradnu nedjelju. Očekujemo odgovor Ministarstva i Ustavnog suda”, naveo je Lekić.

Tijekom sjednice, kako je priopćeno iz PKCG-a, privrednici su polemizirali s Biljanom Jakić, generalnom direktoricom Direktorata za unutrašnje tržište i konkurenciju u Ministarstvu ekonomije, koja je ocijenila da službena statistika ne pokazuje značajan pad prihoda i zaposlenosti u trgovinama kao posljedicu neradne nedjelje.

Trgovci međutim tvrde da statistički podaci iz rujna i listopada nisu relevantni, već će to biti oni znatno manje povoljni koji se budu odnosili na sezonu. Ocijenili su, kako navode iz PKCG-a, da zakoni trebaju biti poticajni za gospodarstvenike kako bi oni ostvarivali povoljnije rezultate i još značajnije doprinosili razvoju države. Poduzetnici su ukazali i na slučajeve u kojima pojedini trgovci nedjeljom trguju online, što su naveli kao primjer nelojalne konkurencije.

“Online trgovina se ne može obavljati nedjeljom”, kategorična je bila Biljana Jakić, koja je govorila i o zaštiti prava potrošača u dijelu trgovine putem interneta.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!