Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić ocijenila je kako najnovije izvješće izvanredne uprave Agrokora pokazuje da je poslovanje svih kompanija stabilizirano i da sustav ostvaruje zaradu prije poreza, kamata i amortizacije te da je to dobra osnova za postizanje nagodbe.

“Redovito mjesečno izvješće izvanredne uprave pokazuje da je poslovanje svih kompanija stabilizirano, pokazuje da cjelokupni sustav ostvaruje pozitivnu zaradu prije oporezivanja, kamata i amortizacije. Mislim da je to vrlo dobra osnova za postizanje i kretanje u proces postizanja nagodbe”, izjavila je Dalić novinarima.

Smatra dobrim i što je izvanredna uprava uspjela prije kraja prošle godine predstaviti prvi nacrt nagodbe vjerovnicima, a očekuje i da se se doći do glavnog cilja – da se nagodba postigne u zakonom propisanim rokovima.

Vjeruje, naime, da su dobavljači, koji su jedna kategorija vjerovnika, u stalnom kontaktu s izvanrednim povjerenikom i njegovim savjetnicima, kao i da su pregovori i dogovori među vjerovnicima te podrška izvanredne uprave svim kategorijama vjerovnika način na koji će se postupno doći do suglasja i dogovora o nagodbi.

Podsjećajući kako zakon o izvanrednoj upravi vrlo jasan oko postizanja nagodbe – mora je prihvatiti više od dvije trećine vjerovnika, Dalić osobno smatra da bi bilo dobro da je prihvati što veći broj vjerovnika.

Smatra i da sljedeće razdoblje treba iskoristiti za intenzivan rad, razgovore sa svim kategorijama vjerovnika kako bi nagodba mogla biti usvojena s puno većim brojem glasova nego je zakonski minimum.

Vjeruje i kako su svi vjerovnici svjesni da je dogovor moguće postići uz određenu razinu kompromisa. “U tom dogovoru svatko mora imati dojam da je ostvario jedan dio svojih ciljeva, ali sasvim sigurno da se dogovor ne može postići ako bilo koja skupina ostvaruje maksimalističke ciljeve”, kazala je Dalić, dodajući kako je izvješće izvanredne uprave dobar temelj da se intenzivira rad i pregovorima dođe do konačnog izgleda nagodbe u rokovima predviđenim zakonom.

Izvanredna uprava Agrokora objavila je redovno mjesečno izvješće u kojem ističe da su poslovne grupe prehrana i poljoprivreda u prvih jedanaest mjeseci prošle godine nastavile s realizacijom solidnih poslovnih rezultata i ostvaruju pozitivan operativan rezultat, dok maloprodaja i veleprodaja, u kojima je nastavljeno troškovno restrukturiranje, i dalje bilježe negativnu EBITDA-u.

Maloprodaja i veleprodaja, koji uključuju rezultate Konzuma u Hrvatskoj i BiH, Tiska i Velpro-centra, u prvih jedanaest mjeseci prošle godine imali su prihod od 13,42 milijarde kuna, dok je EBITDA (dobit prije kamata, poreza i amortizacije) bila negativna, 149 milijuna kuna. Poslovna grupa prehrana, u kojoj je ukupno devet tvrtki, ostvarila je u jedanaest mjeseci 7,57 milijardi kuna prihoda i EBITDA od 1,04 milijarde kuna. Poslovna grupa poljoprivreda, u kojoj su Belje, PIK Vinkovci, Vupik i Agrokor trgovina, u prvih jedanaest mjeseci ostvarila je kumulativni prihod od 2,54 milijarde kuna i operativnu dobit od 283 milijuna kuna. (Hina)