Šesto izdanje Dana komunikacija u Rovinj je privuklo oko 3.000 posjetitelja – šestotinjak više no prošle godine. Svi sudionici puna tri dana mogli su uživati u predavanjima 16 vrhunskih komunikacijskih stručnjaka uz seminare i panel diskusije na brojne teme iz medija, marketinga i digitalne industrije.

Ususret Danima komunikacija, Rovinj, gradić s petnaestak tisuća stanovnika postao je “teži” za petinu novih glava. Glava koje su tri dana gravitirale prema hotelu Lone. Zašto? U potrazi za mudrostima 16 komunikacijskih stručnjaka koji su doputovali sa svih strana svijeta? Možda su prepoznali dobru priliku za umrežavanje te razmjenu mišljenja s (ne)istomišljenicima? Naposljetku, možda su upravo neki od njih natjecatelji koji su na ovogodišnje izdanje Dana komunikacija došli s nadom da će kući ponijeti neku od tri marketinške nagrade – Effie, Mixx ili IdejuX? U svakom slučaju, nakon šest godina organizatori ovog trodnevnog komunikacijskog festivala nadmašili su vlastita očekivanja te privukli čak 3.000 sudionika, a šestotinjak više no prošle godine.

OD VIŠKA GLAVA (NE) BOLI?
Za razliku od popularnih rasprava o broju okupljenih na svakom većem hrvatskom prosvjedu, na ovogodišnjim Danima komunikacija nije bilo nedoumica jer je osjetno veća brojka od prošlogodišnje bila opravdana prvim dolaskom u hotel. Upravo na broju posjetitelja lomila su se koplja jer je najviše kritika upućeno probijanju kapaciteta glavne dvorane. No, čini se kako su Dani komunikacija odavno “nadrasli” prostor hotela s obzirom da su se na hodnicima mogli čuti komentari kako se posjetitelji ponovno moraju boriti za svoja mjesta u dvorani. Ipak, organizatorima se hotel Lone omilio pa su ove godine odlučili doskočiti prostornim ograničenjima preselivši se u susjedni hotel Eden gdje je u jednoj od dvorana organiziran prijenos uživo.

Poneki govornici popunili su pritom obje dvorane. Najveći favorit svakako je bio Brad Parscale, voditelj kontroverzne kampanje američkog predsjednika Donalda Trumpa. Pomalo neočekivan izbor govornika, kako se našalio predsjednik Uprave HURA-e Davor Bruketa, na okruglu je pozornicu doveo “prvog Republikanca do sada”. “Često to čujem”, spremno je uzvratio Parscale.

Bez obzira jesu li se razilazili u stavovima, svatko je pozorno slušao što je imao reći. Uspjeh Trumpove predsjedničke kampanje svodio se na pažljivo grupiranje podataka prikupljenih putem digitalnih platformi te segmentaciju oglasa na temelju kojih su, kako je naglasio, dobili “onih ključnih jedan posto neodlučnih birača”. Napomenuo je kako su u kampanji kreirali 5,9 milijuna različitih verzija oglasa. Sav sadržaj unosili su u bazu te uz pomoć machine learninga dolazili do novih saznanja koja su koristila kreativnom timu u izradi oglasa. Dotaknuo se i aktualne afere s Facebookom te navodnim iskorištavanjem privatnih podataka njegovih korisnika u marketinške svrhe negiravši upletenost Trumpova tima.

Inače, za vrijeme predsjedničkih izbora 2016. godine Parscale je bio direktor za digitalne medije, a na temelju ostvarenih rezultata na izborima, unaprijeđen je u voditelja cjelokupne kampanje. Naposljetku, u intervjuu koji je nakon predavanja Bruketa odradio s Parscaleom, prisutni su mogli saznati odgovor na pitanje koje već drugu godinu muči dio javnosti – piše li predsjednik Trump sam svoje Tweetove? Na sreću ili na žalost – ne piše.

UVREDE (NI)SU COOL?
Govoreći o Twitteru, upravo je njegov glavni globalni kreativni direktor Jayanta Jenkins bio drugi favorit festivala. Prisjetio se kako je kada je započeo svoju “tviterašku” karijeru razočarao prijatelje rekavši im da je dobio posao u Twitteru. “Sigurno bi bilo više cool da sam umjesto Twittera počeo raditi za Facebook”, dodao je sa smiješkom. Tako je naslovio svoje predavanje – “Nije cool pokušavati biti cool.” Istaknuo je da Twitter ima svoju poetiku te da ne pokušava biti drugi Facebook. Uz popularne glazbene, filmske i društvene video isječke, zaključio je da je osnova toga da se bude “cool” autentičnost. Tek kad se ponašamo prirodno te budemo onakvi kakvi jesmo, tada postajemo “društvena” dobitna kombinacija. Bingo…

… ili Mr. Bingo! Glavni primjer autentičnosti na festivalu svakako je bio šarmantni britanski ilustrator Mr. Bingo koji je oduševio publiku svojim govorom. U 45 minuta prisutne je “podučio” kako mogu zaraditi za život neuobičajenim načinima. Prepričao je svoj put uspjeha do kojeg ga je lansirao Hate mail, projekt u kojem su ga nepoznati ljudi angažirali da im šalje uvredljive i unikatno ilustrirane razglednice. Ako se nekome Hate mail nije učinio dovoljno ludim, valja spomenuti jedinstveni adventski kalendar u kojemu se iz dana u dan umjesto čokoladice treba ostrugati odjeća s nacrtanih ljudskih tijela. Tijela nastalih prema stvarnim, a dobrovoljnim modelima! Vjerovali ili ne, Mr. Bingovi provokativni projekti postali su toliko popularni – da ih je prestao raditi. Hrvanje sa silnim fanovima pretvorio je u novi biznis, a zainteresiranima ponudio da mu plate 250 funti ne bi li s njim popili piće, ali tek za pet godina. Dijelio je i svoj broj telefona – za 25 funti.

U kategoriju onih koji su postali cool zato što nisu težili tome da postanu cool svakako bi se mogla uvrstiti i američka glasovna glumica Susan Bennett. Iako ime ne znači mnogo, sve postaje mnogo zvučnije kad se spomene iPhone jer, Bennett je glas iPhonove aplikacije koja funkcionira na principu umjetne inteligencije – Siri. Iako je 2005. snimala tisuće riječi, rečenica i fraza za jednu tvrtku koja se bavi sinkroniziranjem, šest godina kasnije svi snimljeni materijali prodani su Appleu gdje su upotrijebljeni kao glasovni temelj inteligentnog osobnog asistenta. Šest godina je trebalo da njezin glas postane jedan od “najcool” glasova na svijetu, a jednako toliko da ju zamijene mlađom koja je navodno pristupačnija mlađim korisnicima. Usprkos tome, Bennett i dalje koristi iPhone – ali bez pomoći Siri.

PIVARIMA NAJVIŠE NAGRADA
Sinergija kreativnosti i tehnologije bila je tema ovogodišnjih Dana komunikacija. Obje stavke nužne su kad se govori o tržišnoj konkurentnosti. S tim se složio i Oliver Kibblewhite, voditelj specijalnih projekata tvrtke Rewind koja je poznata po pomicanju granica spajanjem storytellinga s najnovijim tehnološkim postignućima te eksperimentiranjem marketingom. Kibblewhite je kao gorljivi zagovornik virtualne stvarnosti posjetiteljima uz primjere dosadašnjih VR projekata pokušao predočiti zašto je takav tehnološki pomak budućnost brendiranja.

Izuzev predavanja koja su najatraktivniji dio programa, uz radionice posvećene svemu što bi moglo zanimati pristojnog studenta, poput svijeta digitalije i medija te seminare o aktualnostima poput najavljenog GDPR-a ili panela gdje su najžustriji polemici mogli razmijeniti mišljenja na teme oglašavanja, medija i gaminga, malo tko je propustio dodjelu standardnih nagrada Effie, Mixx te IdejaX. Zagrebačka pivovara trijumfirala je s četiri zlatne nagrade. Nagrada Effie za izvanredno tržišno komuniciranje u segmentima kreativnosti, strategije i postignutih tržišnih rezultata dodijeljena im je za kampanju Žuja je zakon (2015.-2017.) koja se natjecala u kategoriji dugoročna učinkovitost, a za što su zaslužne agencije BBDO Zagreb, Universal McCann te Degordian i Pragma komunikacije.

Osim već kultne Žujine kampanje, Zagrebačkoj pivovari pripala je još jedna nagrada i to za kampanju Budi hrabar – počeši s razlogom. Govoreći o nagradi Mixx koja se dodjeljuje za najbolje digitalne kampanje, Zagrebačka pivovara i agencija 404 odnijele su onu u kategoriji Brand awareness za kampanju Beck’s – Scratch4Art. Posljednji dan festivala, a na dodjeli nagrada IdejaX na nacionalnom natjecanju u kreativnosti, Zagrebačka pivovara i agencija BBDO Zagreb ponovno su se ogrnuli zlatom i to u kategoriji Piće za kampanju Mame i tate su zakon.

Zlatnog Effiea osim Zagrebačke pivovare ponijeli su i Dalmacijavino Split te Imago reklamna agencija i agencija Jedinica i nula za kampanju Boli me Pipi. Dalmacijavino Split uz agenciju Imago Ogilvy izborilo se i za nagradu Mixx. Tako je kampanja Boli me Pipi odnijela nagradu u kategoriji Best in show. Nagradu za agenciju godine osvojila je agencija Bruketa&Žinić&Grey, dok je za oglašivača godine proglašen Iskon Internet.

… DO IDUĆE GODINE!
Po šesti je put festival Dani komunikacija, središnje događanje industrije tržišnog komuniciranja okupilo marketinške i medijske stručnjake iz cijelog svijeta te nastanilo sunčani Rovinj na tri dana. Neki su došli ranije, a otišli kasnije. Bilo ih je i koji su morali “juriti” pa su ostali samo 24 sata ili manje. Neki su previše popili na jednom od partija s DJ Reom i Bizzom, Ozrenom Kanceljakom i Tomom Ricovom te Tom Bugom i Yakkom, a neki ostali u hotelima i apartmanima spavati. Možda se tko okupao? No, sigurno je svatko iskoristio lijepo vrijeme te popio kavu na suncu, prošetao rivom – i “okinuo” fotografiju parkiranih barki koje lijeno plutaju na morskoj površini dok im hrbate čuvaju prepoznatljive šarene zgrade. Samo su neki iz Rovinja ponijeli vrijedne marketinške nagrade, ali su zato svi skupili dovoljno doživljaja, iskustava i osmijeha – na još jednom odličnom izdanju – Dana komunikacija.