mercator-ftdIgora Štembergera, čelnika Ilirike čudi da su interes za kupovinu Mercatora pokazali samo financijski, ali ne strateški kupci. “Ne razumijem da je moguće da se u tvrtki nalazi toliko dodane vrijednosti, da bi se to isplatilo financijskom, a ne i strateškom ulagaču.”, kaže Štemberger

Dionice Mercatora, koje su prošli tjedan poslije dolaska potencijalnih kupaca 36-postotnog udjela najvećeg slovenskog trgovačkog lanca, poskupjele za više od pet posto, i utorak su završile u ‘zelenom’, piše u srijedu ljubljansko Delo.

Unatoč skromnom prometu od 94.000 eura dionice Mercatora su u ponedjeljak porasle 2,58 posto, te su vrijedile 170,08 eura. Kako bi objasnili rast cijene vrijednosnica, novinari Dela su pitali prvog čovjeka financijske kuće Ilirika Igora Štembergera zašto cijena raste.

Čelnik Ilirike rast vrijednosti dionice pripisuje tome što je na prodaju više od trećine kompanije, ali se pritom i pita da li visoka cijena dionice više tjera nego privlači potencijalne kupce.

Štembergera također čudi da su interes za kupovinu Mercatora pokazali samo financijski, ali ne strateški kupci. “Ne razumijem, da je moguće da se u tvrtki nalazi toliko dodane vrijednosti, da bi se to isplatilo financijskom, a ne i strateškom ulagaču.”, rekao je Štemberger.

Ako prodavači stvarno žele prodati kompaniju, očekivao bih da se za udio u Mercatoru interesiraju kupci, kojih nema. To bih mogao razumjeti da očekivanja ili zahtjevi Uprave Mercatora isključuju kupca iz okolice,” dodao je Štemberger za Delo. (Bankamagazin)