pranje-posuda-deterdzenti-largeProizvođači promoviraju svoje proizvode iz raznih perspektiva te automatski pobuđuju svijest i kod samih potrošača koliko je važno izabrati pravo sredstvo za pranje

Postoji nekoliko glavnih karakteristika koje svaki dobar deterdžent mora imati. Tako primjerice, postoji formula za brže otjecanje vode s posuđa i brže sušenje, što podrazumijeva sprečavanje stvaranja naslaga kamenca, zatim formula za odstranjivanje najtvrdokornijih ostataka hrane, formula s velikom snagom odmašćivanja, formula za posebnu čistoću, sjaj, svježinu, ugodan miris i tako dalje.

Sve u svemu, proizvođači nastoje stvoriti prepoznatljive robne marke koje će i kvalitetom i cijenom biti prihvatljive što širem krugu potrošača.

Rast volumena, pad vrijednosti

Kategorija deterdženata za ručno pranje posuđa obuhvaća sva tekuća sredstva za ručno pranje posuđa i ne uključuje sredstva za perilice.

deterdzenti-kanali-prodaje-grafPrema procjeni MEMRB-a u Hrvatskoj je u 2010. prodano skoro 11 milijuna komada deterdženata za ručno pranje posuđa, što je izraženo u volumenu oko 7,8 milijuna litara i preko 100 milijuna kuna izraženo u maloprodajnoj vrijednosti.

Treba istaknuti i da je kategorija rasla u volumenu za otprilike 2 posto u odnosu na godinu prije, ali je ukupna vrijednost pala za 2,5 posto, što znači da su i cijene u prosjeku bile nešto niže.

U hipermarketima je zabilježen pad u volumenu prodaje od 2 posto, ali i rast od 1,5 posto u komadnoj prodaji što je pokazatelj da se ljudi okreću manjim pakiranjima.

S druge strane supermarketi, kao drugi najveći format trgovina na tržištu, bilježe rast prodaje i u volumenu i u komadima od 12-13 posto, što im je donijelo i porast vrijednosti u odnosu na 2009. godinu za više od 6 posto.

Najmanji formati trgovina bilježe znatne padove po svim prodajnim parametrima. To je jasno vidljivo i iz omjera ukupne prodaje na cijelom tržištu, jer se sada već 65 posto cjelokupnog asortimana plasira na tržište preko hipermarketa i supermarketa, što je također porast od 2 posto u odnosu na 2009. godinu.

Snaga brendova
Nositelji kategorije su Procter & Gamble, Henkel, Saponia i Labud koji zajedno drže oko 80 posto ukupnog tržišnog udjela i u količini i u vrijednosti, a tržišne pozicije im se nisu znatnije mijenjale u odnosu na godinu prije.

Veliki je utjecaj i privatnih robnih marki koje objedinjene čine oko 16 posto volumena prodaje i oko 11 posto ukupne vrijednosti.

Zanimljivo je da svaki proizvođač ima izražen po jedan izuzetno jak i prepoznatljiv brend koji nosi gotovo cjelokupnu prodaju dotičnog proizvođača, tako da je poredak među robnim markama istovjetan i poretku proizvođača.

deterdzenti-pakiranja-prodaja-grafTo su Jar (P&G), Pur (Henkel), Likvi (Saponia) i Čarli (Labud). U komadnoj prodaji na tržištu najprodavaniji proizvodi su Jar Lemon, Čarli Original, Likvi Ultra Fresh Limun, Pur Balsam Aloe vera i Pur Lemon, svi u pakiranjima od 500 ml.

Niže cijene u 2010.

U odnosu na 2009. godinu, prosječne cijene proizvoda vodećih robnih marki bile su nešto niže u 2010., ali još uvijek dosta variraju kroz formate prodavaonica, tako da se cijene pojedinih proizvoda od formata do formata razlikuju i do 4 kune.

Gotovo 70 posto deterdženata za ručno pranje posuđa kupuje se u pojedinačnim pakiranjima od 500 ml, što je ujedno i oko 50 posto ukupnog količinskog volumena u litrama.

Pakiranja od 500-1000 ml zauzimaju drugo mjesto s 27 posto ukupne komadne prodaje, pa možemo zaključiti da potrošači u ovoj kategoriji proizvoda preferiraju manja pakiranja.

Ona veća pakiranja od 1000 ml ili čak 1500 ml imaju prodaju od svega nekoliko posto. Ako izdvojimo prodaju kroz samo velike formate prodavaonica zabilježit ćemo gotovo identičan omjer snaga među pakiranjima, pa možemo reći da se upravo kroz njih formiraju potrošački trendovi, a tako je bilo i u 2009. i u 2010. godini.

Zoran Stanić,
Junior Account Executive
memrb-logo

MEMRB IRI