Za optimalno korisničko iskustvo kod online kartičnih plaćanja nužan je kompromis između sigurnosti, jednostavnosti korištenja i brzine. Cilj je imati platna rješenja koja uključuju sigurnosne mehanizme, ali u isto vrijeme nude korisničko iskustvo zbog kojeg će ih kupci zaista koristiti u praksi.

Ako prodajete online, znate da korak plaćanje može imati ključnu ulogu u tome hoće li kupac zaista kupiti proizvod ili uslugu ili će odustati od kupnje. Bilo da prodajete putem web shopa ili mobilne aplikacije, proces plaćanja trebate stalno unaprjeđivati prateći tržišne trendove i očekivanja kupaca. Može li plaćanje biti brže i jednostavnije? Mogu li se izbaciti neki koraci u procesu plaćanja, pogotovo za kupce koji se stalno vraćaju? Može li izgled ekrana za plaćanje biti usklađen s vašim brendom (boje i logotip), da se kupac osjeća sigurnije? Mogu li polja za unos kartičnih plaćanja biti dio samog web shopa? Ako prodajete putem mobilne aplikacije, može li se korak plaćanje ugraditi u samu aplikaciju? To su samo neka od pitanja u čijim se odgovorima kriju poboljšanja vezana za korisničko iskustvo kupca kod plaćanja. Ako ste web trgovac, vaša specijalnost je prodaja vaših proizvoda i usluga o kojima trebate znati baš sve. No za plaćanja biste se trebali osloniti na iskusnog pružatelja platnih usluga koji bi vas redovito trebao informirati o svim ključnim promjenama i mogućim poboljšanjima.

PLAĆANJA PLATNIM KARTICAMA
Život bez platnih kartica je danas gotovo nezamisliv, i u stvarnom i u virtualnom svijetu. Iako je potrebno samo nekoliko sekundi za plaćanje karticom, u pozadini je složen i vrlo brz proces koji uključuje više sudionika i puno njihove međusobne komunikacije. Iako je ključna, te priče iza scene kupac gotovo i nije svjestan. No ono na što je jako osjetljiv i što uvelike utječe na njegovo zadovoljstvo, pogotovo u online kupovini, je iskustvo koje prolazi dok kupuje, a naročito u koraku samog plaćanja.

Za optimalno korisničko iskustvo kod online kartičnih plaćanja nužan je kompromis između sigurnosti, jednostavnosti korištenja i brzine. Kad bi sustav bio najsigurniji mogući, plaćanje karticama vjerojatno bi bilo toliko komplicirano da ga nitko ne bi želio koristiti. S druge strane, ako bi plaćanje bilo toliko pojednostavljeno da budu isključeni elementi sigurnosne provjere, bilo bi puno zlouporaba i krađa podataka. Zato su cilj platna rješenja koja uključuju sigurnosne mehanizme, ali u isto vrijeme nude korisničko iskustvo zbog kojeg će ih kupci zaista koristiti u praksi.

MOBITELI I PLAĆANJA
Uz kartice, i mobilni su telefoni zauzeli vrlo bitno mjesto u našim životima pa ćemo, kad negdje idemo, prije zaboraviti novčanik nego mobitel. Kako je mobitel nešto što stalno imamo uz sebe, želimo što više iskoristiti njegove mogućnosti. Naročito nam je korisno da mobitelom možemo obavljati plaćanja jer su jedna od aktivnosti koje radimo često, na dnevnoj bazi, i to po nekoliko puta. Ako rješenja na mobitelu, koji je uvijek na dohvat ruke, omogućuju brza, jednostavna i sigurna plaćanja, kupcu će biti lakše kupiti proizvod ili uslugu, a trgovcu prodati.

Mobilna plaćanja se dijele na ona na mobitelu i ona s mobitela. Ovako na prvu čini se da je tanka granica između ove dvije vrste plaćanja, ali razlike ipak postoje. Plaćanja na mobitelu su ona koja se u potpunosti odvijaju unutar mobilnog ekosustava, dok su plaćanja s mobitela ona koja se obavljaju na fizičkim prodajnim mjestima korištenjem mobitela. Primjer iz prakse za plaćanja na mobitelu je kupovina odjeće unutar mobilne aplikacije ili na web shopu, gdje kupac sve odrađuje digitalno – pretražuje, bira i plaća unosom kartičnih podataka. Primjer za plaćanje s mobitelom je plaćanje putem NFC tehnologije na fizičkoj blagajni u dućanu mobitelom u koji je kupac prethodno pohranio karticu.

APLIKACIJE I DIGITALNI NOVČANICI
Iako vam je to sigurno palo na pamet, kartice se ne mogu samo tako isključiti iz plaćanja, jer su sustavi koje su desetljećima gradile kartične sheme Visa i Mastercard sveprisutni i nije ih lako zamijeniti, no one evoluiraju iz fizičkih u digitalne.

Uz popularne kartice i mobitele bez kojih se nikamo ne ide, za poslovanje općenito, a naročito za online prodaju, sadašnjost i budućnost su platna rješenja koja uzimaju u obzir i jedan i drugi sveprisutni trend te ih kombiniraju.

Cilj je obavljanje plaćanja na siguran način, u što manje koraka, pogotovo onih koji uključuju utipkavanje podataka, kao što je primjerice unos podataka o platnoj kartici. Ako svaki put mora vaditi karticu i iznova upisivati iste podatke, kupca to može nervirati, jer ga ograničava da plaća kad se sjeti ili mu je zgodno, pogotovo ako taj tren uz sebe nema karticu.

Uz moderne stilove života i dostupne tehnologije kupac očekuje da može plaćati bilo kad i bilo gdje, uz što manje razmišljanja i brige. CorvusPay mobilna aplikacija, koju uzimam za primjer, spaja mobitele i platne kartice, čime kupcima na internetu olakšava plaćanja, a web shopovima povećava konverziju.

Dostupna je za korisnike Android i iOS uređaja, kojima omogućava plaćanja s mobitela iz virtualnog novčanika u koji su spremljene kartice. Neovisno o tome kupuje li na webu ili putem mobilne aplikacije, u koraku plaćanje, na formi za unos kartičnih podataka, kupcu se prikazuje QR kod. Korištenjem aplikacije odnosno novčanika u kojem ima pohranjene kartice, kupac skenira QR kod i plaća jednim klikom, s tim da tijekom svake transakcije prolazi i obaveznu 3D Secure provjeru.

Web trgovci koji imaju svoju mobilnu aplikaciju, kupcima mogu omogućiti gotovo savršeno korisničko iskustvo ako za plaćanje ne trebaju napustiti njihovu aplikaciju. Zahvaljujući mSDK (mobile Software Development Kit), unos podataka o karticama i ostali načini plaćanja mogu biti integrirani direktno u aplikaciju trgovca, zbog čega plaćanja postaju jednostavnija nego ikad. Plaćanje se tada događa unutar mobilne aplikacije trgovca, pod njegovim brendom, što kupcu daje osjećaj veće sigurnosti i bitno unapređuje iskustvo kupovine. Unutar CorvusPay mSDK podržana je i pohrana kartičnih podataka za još bržu ponovnu kupnju kad se kupac vrati.

U CorvusPay mobilnu aplikaciju kupac može pohraniti karticu ili više njih tijekom registracije ili tijekom plaćanja. Jednu od kartica može postaviti kao primarnu, zbog čega će mu se ta kartica prikazivati prva na padajućem izborniku. Kod svakog sljedećeg plaćanja kupac potvrđuje da želi platiti spremljenom karticom. Da je zaista vlasnik kartice, potvrđuje putem 3D Secure provjere. 3D Secure provjeru identiteta vlasnika kartice zahtijevaju banke izdavatelji i/ili prihvatitelji na osnovu jednog od važećih mandata u kartičnoj platnoj industriji, stoga ona mora biti dio procesa plaćanja na internetu.

Poboljšano korisničko iskustvo u dijelu plaćanja u web shopu ili mobilnoj aplikaciji trgovcima donosi bolju prodaju. Plaćanja mobilnim aplikacijama kupcima pak daju slobodu u smislu da ih obavljaju kad žele i gdje žele, na mobitelima – koji su uvijek uz njih, i karticama – opće prihvaćenom metodom plaćanja u online poslovanju.