Digitalni trendovi – Što nas čeka u 2023.?

Regionalni stručnjak za TikTok i digitalni marketing te organizator događaja D-Talk koji se ovoga siječnja prvi puta održao u Zagrebu, Aljaž Peklaj, najavljuje digitalne trendove koji vam u ovoj godini mogu osigurati odličnu prisutnost na društvenim mrežama, te poboljšati poslovanje.

Prije 30 godina poslana je prva SMS poruka koja je koštala malo bogatstvo. Danas više od 95 posto svih korisnika interneta između 6 i 66 godina koristi pametni telefon, a dnevno se pošalje više od 100 milijardi poruka samo preko WhatsAppa.

Godinu koja je za nama obilježila je pojava OpenAI umjetne inteligencije dostupne svima s internetskom vezom. Elon Musk je preuzimanjem Twittera unio pravi nered u ovu društvenu mrežu. Vrijeme korištenja interneta pomaklo se na šest sati i 37 minuta, od čega dva i pol sata “surfanja” otpada na društvene mreže. Ukupan broj korisnika svih društvenih mreža popeo se na 4,7 milijardi, a Facebook, vjerovali ili ne, i dalje raste te broj njegovih mjesečnih korisnika u godini koja je za nama iznosi 2,93 milijarde. Što nas čeka u (n)ovoj godini?

RAST E-MAIL MARKETINGA
Digitalni marketing rapidno se razvija iz dana u dan. Tijekom proteklih godina svjedoci smo brojnih promjena na području oglašavanja koje su oglašivačima zadavale mnogo sijedih: uvođenje GDPR-a, svakodnevne promjene algoritama, promjene privatnosti Apple uređaja koje su Facebook koštale najmanje 10 milijardi dolara… što je samo vrh liste.

Definitivno najveći izazov svima u 2023. bit će razvoj vlastitih baza podataka budući je Google najavio micanje kolačića “treće strane”. Činjenica je da oglašivači imaju pristup sve manje podataka, najčešće nebitnima. Mreža na kojoj se oglašavamo pokazuje nam svoje podatke, dok analitika kaže drugačije.

U budućnosti ćemo sve to pokušati izbjeći jedino ako počnemo graditi vlastite baze podataka, kao što su to činili trgovački centri godinama prije pojave društvenih mreža. Tvrtke s vlastitim podacima vladat će u nadolazećim godinama. Ovdje ne govorim samo o e-mail adresi, već i o podacima o učestalosti kupnje, popularnim proizvodima, terminima kupnje te svim ostalim informacijama koje nam pomažu personalizirati ponudu. Automatski možemo očekivati dodatni napredak i jačanje e-mail marketinga.

RAZVOJ AGILNOG MARKETINGA
Još jedan trend, ne toliko prisutan u Europi, ali itekako važan za 2023. jest agilni marketing. Veliki broj startupova u SAD-u funkcionira upravo kroz agilne timove ljudi. Na osnovu prošlogodišnjeg izvještaja “Stanje agilnog marketinga”, koji je izradio Agile Sherpas u suradnji s Adobeom i IBM-om, 48 posto ispitanika navodi kako planira implementirati agilne metode u svoje poslovanje unutar šest mjeseci.

Iz iskustva predviđam kako je u budućnosti neizbježno ukidanje odjela te stvaranje agilnih timova sačinjenih od pojedinaca iz različitih područja koji ravnopravno sudjeluju u projektu. Osim za kreiranje boljeg korisničkog doživljaja i boljih rezultata za klijente u uvjetima stalne promjene, agilnim metodama brišu se razlike među zaposlenicima u zvanjima, sve se zaposlenike nastoji što više osnažiti i dati im slobodu u radu. I mi smo u bold.group početkom prošle godine započeli intenzivnu agilnu transformaciju i u manje od jednog ljeta vidljivi su pomaci – proaktivniji smo, brže rješavamo izazove i komplikacije, a klima u tvrtki je bolja nego ikada.

EVOLUCIJA ONLINE KUPOVINE
U godini koja je za nama bilo je solidnih pokušaja realizacije što tečnijeg iskustva kupovine na društvenim mrežama, naročito na Facebooku i Instagramu. Uvjeren sam kako će Meta najdalje razviti ovu funkcionalnost te možemo očekivati sve bolje iskustvo kupovine kroz aplikaciju. Od narudžbe do dostave.

“BRENDIRANJE” ZAPOSLENIKA
Tvrtke sve više shvaćaju kako pored investicija i razvoja svog poslovanja trebaju “brendirati” i ulagati u svoje zaposlenike. Ako pogledamo samo nekoliko tehnoloških tvrtki na društvenim mrežama, vidimo da njihovi osnivači imaju znatno više pratitelja od same tvrtke. Osnivači novih startupa, bez izgrađenog osobnog brenda u zaleđu svoje zajednice, teško dolaze do značajnijih ulaganja nužnog za ozbiljniji razvoj. To samo potvrđuje činjenicu, a tvrtke su toga sve svjesnije, da ljudi vjeruju ljudima. Godina koja je pred nama dodatno će to naglasiti, osobito kroz profile i sadržaje na društvenim mrežama od kojih je bez sumnje najbrže rastuća upravo TikTok.

Linkedin će, s gotovo milijardu korisnika, i dalje ostati najvažniji kanal za povezivanje s potencijalnim kupcima, zaposlenicima i investitorima, a možemo očekivati da će komunikacija na njemu postati osobnija.

Savjet – birajte onu mrežu na kojoj se osjećate ugodno, gdje stvarate iskren i autentičan sadržaj, gdje doista provodite svoje “virtualno vrijeme”. U protivnom ste osuđeni na krizu.

UMJETNA INTELIGENCIJA
Umjetna inteligencija nikad neće moći zamijeniti ljude, ali nam uvelike može pomoći u obavljanju nekih poslova. Dovoljno je vidjeti da je ChatGTP OpenAI-ja skupio više od milijun korisnika u samo sedam dana od lansiranja.

Chat GPT trenutno vrijedi vrtoglavih 29 milijardi eura, što potvrđuje tezu da je umjetna inteligencija budućnost kojoj se svi raduju i u nju su spremni uložiti jednako vrtoglave svote novca znajući da će im uvelike olakšati i ubrzati neke poslove, npr. od pisanja promidžbenih tekstova do kreiranja oglasa.

Potpuno je pogrešno mišljenje da će ova tehnologija zamijeniti neka radna mjesta i uzrokovati veliku nezaposlenost. Dapače, vjerujem da će to samo olakšati i ubrzati rad dijela osoblja, npr. dizajnera, copywritera, programera i drugih, koji će i dalje morati provjeravati rad i odobravati ga. Također, tehnologija može uvesti i neka nova zanimanja. Autor postova i operater društvenih mreža tako bi u budućnosti mogao postati operater AI alata koji će biti njegovo glavno oruđe u obavljanju dobrog posla.

Ali Chat GPT nije jedini alat koji predviđa budućnost. Revolucija se događa i na području zvuka. Na primjer Beams je alat koji pomaže vlasnicima online trgovina dobiti audio recenzije proizvoda koji uz pomoću umjetne inteligencije izdvaja najvažnije podatke iz audio zapisa kako bismo lakše donosili odluke na temelju npr. tona kojim je kupac nešto rekao.

POJAVA NOVIH DRUŠTVENIH MREŽA
Od društvenih mreža zasad najbrže raste TikTok, ali dosta korisnika okušava se i na BeReal mreži. No, obje će ove mreže morati poraditi na sadržajima. Bit će zanimljivo vidjeti što budućnost nosi Twitteru i uplitanju Muska u njegovo poslovanje. Dobrom strategijom ova mreža može opet postati zanimljiva ne samo tvrtkama, već i medijima i političarima globalno.

Jedno je, ipak, sigurno – 2023. je godina TikTok-a i vertikalnog formata!

TikTok već uveliko mijenja industrije poput izdavačke i filmske. Odavno je prerastao okvire puke društvene mreže. To je platforma za sve kreatore ali i brendove. Također je postao idealna ekstenzija marketinškim aktivnostima osobito u zabavi, turizmu i modi, i ubrzo će postati polazišna točka svačijeg dana. Vjeruje se kako ćemo na TikTok-u uskoro moći gledati serije, televizijski sadržaj, slušati omiljenu glazbu, planirati sljedeće putovanje, tražiti recepte… Pored ovoga, TikTok je postao i omiljeni kanal za podizanje društvene svijesti lansirajući snažnu kampanju i kreirajući korisne sadržaje o mentalnom zdravlju!

Moj savjet za kraj, osobito ukoliko ste srednja ili veća kompanija: morate što prije zasjesti na TikTok! Prednosti vaše prisutnosti na TikTok-u su nemjerljive. Oglašavanje na toj društvenoj mreži tek što nije uslijedilo. Tvrtke i brendovi s postojećim računima i organskim pratiteljima i sadržajem pokupit će sve vrhnje kada se to dogodi. Jednom kada oglašavanje dođe na TikTok ono će biti jeftinije i puno uspješnije nego na Meti i ostalim platformama. Dodatna prednost je što se materijal koji dobro funkcionira na TikTok-u može koristiti i na drugim mrežama koje dopuštaju vertikalni format: Reels, Shorts i Snap.

Iskoristite sve mogućnosti i novine u 2023. koje vam digitalni svijet nudi – testirajte, riskirajte, budite kreativni, i siguran sam kako uspjeh neće izostati. Bit ću vrlo sretan ukoliko me obavijestite o vašem uspjehu. Živjeli!

Prethodni članakDuhanski proizvodi – Tržišni trendovi: Grijani duhan pokazuje potencijal
Sljedeći članakZa najbolje ideje hrvatskih poduzetnika osigurano 50.000 eura