Europska agencija za banke (EBA) upozorila je na moguće rizike u trgovanju virtualnim valutama s obzirom na aktualne velike oscilacije u vrijednosti bitcoina, slabe regulative i opasnosti pranja novca.

“Europska agencija za banke izdaje upozorenje kako bi naglasila moguće rizike s kojima biste se mogli suočiti u slučaju kupovine, držanja ili trgovanja virtualnim valutama poput bitcoina”, navodi se u priopćenju.

“Preporučujemo da u slučaju kupovine virtualnih valuta budete potpuno svjesni i upućeni u njihove konkurentne karakteristike”, dodaje se.

Bitcoin je postao globalni fenomen i njegova je cijena toliko porasla da je jedan Norvežanin uspio kupiti stan za dio iznosa od ukupno 5.000 bitcoina koje je 2009. kupio za samo 24 dolara.

Eksplozivan rast vrijednosti virtualne valute alarmirao je stručnu javnost i analitičari upozoravaju na moguće naglo urušavanje njegove vrijednosti zbog nepostojanja odgovarajućeg pokrića.

EBA poziva korisnike da se “digitalnim novčanikom služe podjednako oprezno kao i onim konvencionalnim”.

Sugeriraju također građanima da u digitalnom novčaniku ne drže velike iznose kroz dulje vremensko razdoblje.

Upozorenje je izdano nakon snažnog pada, rasta i potom novog potonuća vrijednosti bitcoina pod utjecajem transakcija kineskih špekulanata.

Kina je najveće tržište u svijetu za trgovanje bitcoinima ali je početkom prosinca tamošnja središnja banka financijskim institucijama zabranila trgovanje bitcoinima, da bi sat vremena kasnije vrijednost te virtualne valute širom svijeta pala za pet milijardi dolara.

Bitcoin je nakon svjetske financijske krize izumio informatičar pod pseudonimom Satoshi Nakamoto. Temelji se na kriptografiji i njegova je proizvodnja ograničena na 21 milijun jedinica, koje se mogu spremati virtualno ili na tvrdom disku korisnika.

Na temelju te je virtualne valute stvoren uglavnom anoniman sustav plaćanja, bez centralizirane strukture, a transakcije se objavljuju u bazi podataka nazvanoj “block chain”. (Lider / Hina)