Dio trgovačkih lanaca, poput Konzuma i Lidla, najavio je kako će otvoriti svoje prodavaonice već ove nedjelje, dok su iz Kauflanda i Pevexa izvijestili da u nedjelju, 31. svibnja neće raditi. Stožer civilne zaštite u utorak je, naime, zbog povoljne epidemiološke situacije ukinuo zabranu rada nedjeljom poručujući da se i dalje treba pridržavati općih protuepidemijskih mjera i posebnih uputa i preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

No, na odluku o otvaranju trgovina ovu nedjelju reagirali su iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske i Sindikata trgovine Hrvatske upozorivši kako se time krši odredba Zakona o radu prema kojoj se radnike o radnom vremenu treba obavijestit tjedan dana prije. Ako poslodavac ne postupi sukladno ovoj odredbi čini prekršaj, za koji je propisana novčana kazna u iznosu od 61.000 do 100.000 kuna, istaknuli su iz sindikata.

Poslodavci, pak, najavljuju da će većina dućana u nedjelju biti otvorena. “Većina trgovaca okupljenih u HUP-Udruzi trgovine radit će nedjeljom. Zakon o radu članku 66. propisuje da poslodavac mora obavijestiti radnika o njegovu rasporedu ili promjeni njegova rasporeda radnog vremena najmanje tjedan dana unaprijed, osim u slučaju prijeke potrebe za radom radnika”, navode.

Aktualna Covid -19 situacija, ograničavanje i zabrana rada trgovina u zadnjih nekoliko mjeseci te nedostatak financija poduzetnika svakako je iznimna situacija koja zahtijeva i angažman radnika, kao što se navodi u Zakonu u radu, a objava Stožera od utorka nije donesena na vrijeme da bi trgovci mogli s njom planirati tj. radi se o izvanrednoj odluci, smatraju u HUP-u.

Iz trgovačkog lanca Emmezeta su na upit Hine odgovorili kako su radnici na vrijeme upoznati da se okolnosti mijenjaju iz dana u dan i da mogu očekivati novi raspored ovisno o epidemiološkoj situaciji.

“Emmezeta uvijek posluje samo i jedino u skladu sa zakonima RH. Sve insinuacije o tome da radnicima nije na vrijeme komuniciran raspored rada za ovu nedjelju odbacujemo”, kazao je predsjednik Uprave Emmezeta Balkans Slobodan Školnik. Ističe kako se ne nalazimo u normalnoj situaciji i kada su preko noći trgovine zatvorene 19. ožujka ni to se nije s radnicima moglo komunicirati sedam dana ranije kako to zahtijeva Zakon o radu.

“Svaka razumna osoba će razumjeti da se radi o izvanrednim okolnostima. Radnici su upozoreni na vrijeme da se okolnosti mijenjaju iz dana u dan i da mogu očekivati novi raspored ovisno o epidemiološkoj situaciji”, ponavlja. Napominje i kako ne razumije intenciju sindikata da spriječi gospodarsku aktivnost u Hrvatskoj u vrijeme velike svjetske krize. “Naravno ne razumijemo niti intenciju sindikata da se zalaže za mjeru koja će dovesti do otpuštanja njihovih članova”, kazao je Školnik.

Prema podacima s internet stranice najvećeg hrvatskog trgovačkog lanca Konzuma u iduću će nedjelju, 31. svibnja, biti otvorena većina njihovih prodavaonica. Radit će u već u ovu nedjelju i trgovine Lidla. Lidlove trgovine će nastaviti raditi nedjeljom, tako da ćemo biti otvoreni već ovu nedjelju, 31. svibnja, odgovorili su iz Lidla.

Iz ta dva trgovačka lanca napominju da njihove trgovine neće raditi blagdanom i praznikom pa tako neće raditi u ovu subotu, 30. svibnja, na Dan državnosti. Trgovački lanci Pevex i Kaufland ranije ovoga tjedna su izvijestili da neće raditi ni u subotu ni u nedjelju. Predstojeći vikend u potpunosti je slobodan za djelatnike ta dva trgovačka lanca, koja će ponovno početi raditi nedjeljom od 7. lipnja nadalje. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!