Kod svih trgovačkih lanaca sadržaj većine objava odnosi se naravno na epidemiju koronavirusa. Trgovci su se sjajno prilagodili novim uvjetima poslovanja te na još višu razinu podigli stroge standarde koje ionako poštuju.

Analiza medijskog publiciteta trgovačkih lanaca u Hrvatskoj donosi rezultate o kojim se trgovačkim lancima u travnju najviše pisalo, te u kojim kontekstima. Praćen je publicitet 10 trgovačkih lanaca u šest dnevnih novina (Glas Istre, Glas Slavonije, Novi list, Jutarnji list, Slobodna Dalmacija i Večernji list). Željeli smo, uz ostalo, saznati postoji li razlika u objavljivanju u odnosu na nacionalne i regionalne dnevnike. Analizom su obuhvaćene samo kvalitetne (sadržajne) objave, to jest one u kojima su trgovački lanci glavni samostalni ili glavni nesamostalni subjekti/teme u objavi.

OBJAVE U TRAVNJU
U travnju smo ukupno izdvojili 55 sadržajnih objava u navedenim dnevnim novinama. Od 10 praćenih trgovačkih lanaca, pojavili su se svi osim Dione za koju nije bilo objava. Najviše se pisalo o Konzumu, a slijede Spar i Kaufland. Tematski je u travnju najviše objava vezano za DOP i marketinške aktivnosti, udio iznosi 36% unutar svih zabilježenih objava. Kod vodećih je trgovačkih lanaca samo kod Spara ta tema najzastupljenija (32% unutar objava zabilježenih za ovaj trgovački lanac). Kod Konzuma i Kauflanda na prvom je mjestu poslovanje – kod Konzuma taj udio iznosi 29%, a kod Kauflanda 47%.

Kod svih trgovačkih lanaca sadržaj većine objava odnosi se naravno na epidemiju koronavirusa. Trgovci su se sjajno prilagodili novim uvjetima poslovanja te na još višu razinu podigli stroge standarde koje ionako poštuju.

Konzum je, uz Spar i Lidl, prvi krenuo s otkupom domaćih proizvoda te najavio suradnju i nakon krize s onima koji se pokažu doraslim zadatku. Iz Uprave Konzuma poručuju kako se samodostatnost u situaciji uslijed koronavirusa pokazala izrazito važnom za održavanje lanca opskrbe te kako bi svi zajedno trebali raditi na jačanju domaće poljoprivrede. Objavljivale su se i reportaže sa zaposlenicima Konzuma zbog kojih ‘’život teče dalje, koroni u inat’’. Kao znak zahvalnosti Konzum im je isplatio dodatak na odrađenu satnicu te uskrsnicu od 1.000 kuna.

Kako bi zaštitio svoje djelatnike, a i podržao hrvatske tvrtke, Spar je osigurao zaštitne maske iz Varteksa. Poručuju da njihovi djelatnici već nose i maske koje su kupili od drugih hrvatskih tvrtki, kao što su Galeb iz Omiša, Trgoleptir iz Rijeke te Orljava iz Požege. Svojim su djelatnicima isto tako nakon isplate bonusa od 1.500 kuna, isplatili i uskrsnicu od 400 kuna. Kaufland je također otvorio svoje police za male domaće proizvođače i OPG-ovce kako bi pomogao onim gospodarski najugroženijima. Ovaj trgovački lanac već dugi niz godina surađuje s brojnim domaćim proizvođačima putem projekta ‘’Naše mi najbolje paše’’. Osim toga poručuju kako su iznimno ponosni na svoje zaposlenike u trgovinama i logističko-distributivnom centru koji ulažu veliki trud kako bi njihovi sugrađani mogli pronaći sve ono što im je potrebno u ovim izvanrednim okolnostima.

Tematski su se objave o trgovačkim lancima najviše odnosile na DOP i marketing (36% od ukupnog broja zabilježenih objava). Slijedi tematika vezana za poslovanje s udjelom od 33%.
Brojčano su dnevne novine u travnju dosta slično objavljivale, a najviše je objava bilo u Glasu Slavonije i Novom listu.