mercator-supermarket-ftdTrenutačna cijena Mercatorovih dionica na Ljubljanskoj burzi iznosi 160 eura za dionicu, no cijena dionice s premijom prilikom preuzimanja cijelog Mercatora mogla bi se podići na oko 200 eura, što znači da bi Agrokor “za cijeli Mercator trebao platiti 750 milijuna eura, navodi slovenski “Dnevnik”

Hrvatski koncern Agrokor, nakon dva prethodna neuspjela pokušaja, ovih dana “u velikoj tajnosti” priprema treći pokušaj preuzimanje slovenskog konkurenta Mercatora, pri čemu bi prvi korak bio otkup 28,3 posto dionica Mercatora koje nudi skupina Pivovarna Laško (PL), u okviru prikupljanja obvezujućih ponuda za prodaju tih dionica na koje je prisiljena uslijed prezaduženosti i slabe solventnosti, piše u petak u velikom naslovnom članku ljubljanski dnevni list “Dnevnik”.

Nakon dva prethodna neuspješna pokušaja iz ranijih godina, u kojima je pokušavao ući u vlasničku strukturu “Mercatora”, Todorićev Agrokor ovih se dana ponovo “u velikoj tajnosti priprema na neprijateljsko preuzimanje Mercatora”, navodi “Dnevnik”.

Za tu je operaciju Agrokor prema tvrdnjama lista već angažirao jednu odvjetničku kancelariju u Sloveniji, a “Dnevnik” navodi i da je ovoga tjedna u Milanu Todorić navodno sa skupinom bankara održao sastanak na kojemu je dogovoren način financiranja cijele operacije.

Kako piše ljubljanski list, Agrokor do sredine travnja namjerava zaključiti pregovore s Pivovarnom Laškom o otkupu njihovih dionica Mercatora, a za 30. travnja je predviđena objava javne ponude ostalim dioničarima Mercatora s ciljem preuzimanja najmanje 50-postotnog udjela u najvećoj slovenskoj trgovačkoj kompaniji.

Preuzimanje bi se, tvrdi list, provelo preko kreditnog odbora Unicredita, te uz sudjelovanje Zagrebačke banke, a suinvestitor bi bila i Europska banka za obnovu i razvoj, s time da bi Agrokor u operaciju uključio trećinu svojih sredstava potrebnih za preuzimanje kontrole nad Mercatorom.

Trenutačna cijena Mercatorovih dionica na Ljubljanskoj burzi iznosi 160 eura za dionicu, no cijena dionice s premijom prilikom preuzimanja cijelog Mercatora mogla bi se podići na oko 200 eura, što znači da bi Agrokor “za cijeli Mercator trebao platiti 750 milijuna eura, navodi “Dnevnik”.

Pozivajući se na neimenovane izvore u Zagrebu i Ljubljani, “Dnevnik” navodi da bi operacija preuzimanja Mercatora mogla biti izvedena slično operaciji u kojoj je kompaniju Droga Kolinska lani preuzela hrvatska Atlantic grupa, ali u prilično negativno intoniranom kontekstu navodi rezerve koje su se i ranije spominjale u vezi mogućnosti da Mercator preuzme neka konkurentska tvrtka iz regije.

U prvom redu iznose se ranije ocjene da bi prodaja Mercatora štetila slovenskoj prehrambenoj industriji i da su slovenske banke, koje su suvlasnice Mercatora, oduvijek bile rezervirane glede ulaska strateškog partnera koji je konkurent, te da i sadašnja uprava Mercatora umjesto ulaska konkurencije u vlasničku strukturu preferira ulazak međunarodnog kapitala preko investicijskih fondova.

Preuzimanje Mercatora imalo bi za Todorićev koncern pozitivne sinergijske učinke već na razini boljih uvjeta nabave jer bi godišnje tako uštedio oko 150 milijuna eura. No u slučaju “pada Mercatora u hrvatske ruke” u Mercatoru bi se otpustilo od pet do deset posto zaposlenih, a Todorić i banke koje ga prate investiciju bi brzo isplatili prodajom velikog broja nekretnina Mercatora koje nisu opterećene hipotekama, a nisu u pravoj funkciji, piše “Dnevnik”. (H)