VijestiSvijetDnevnik.si: Agrokor dao najbolju ponudu za Mercator

Dnevnik.si: Agrokor dao najbolju ponudu za Mercator

mercator-ftd1Prema pisanju slovenskog internetskog portala Dnevnik.si, najbolju ponudu za kupnju 36 posto dionica Mercatora dao je hrvatski Agrokor, a upravo toga se najviše bojala Uprava Mercatora, njegovi radnici, ali i dobar dio tamošnjih političara.

Izvori navedenog portala tvrde da je Agrokor Ivice Todorića za kupnju udjela u Mercatoru dao znatno višu ponudu od fondova privatnog kapitala. Kako se navodi u članku, sve je jasnija i uloga UniCredit banke koja će navodno Agrokoru financirati preuzimanje Mercatora. Upravo je UniCredit prošle godine, nakon što je preuzeo 8-postotni udio u Mercatoru od Istrabenza, aktivno počeo tražiti kupce za taj udjel.

Isto tako, piše Dnevnik.si, u svibnju prošle godine predsjednik Uprave UniCredit Slovenije France Ahar je slovenskog ministra gospodarstva Mateja Lahovnika neočekivano obavijestio da njegova banka namjerava sudjelovati u otkupu udjela u Mercatoru od Infond Holdinga, za što se je tada u dogovoru s bivšim direktorom Pivovarne Laško zanimala i hrvatska tvrtka Orbico.

Slovenski portal također piše da je ponuda Ivice Todorića, koji se je prošle godine o kupnji Mercatora dogovarao s Boškom Šrotom, veća od trenutno cijene dionice Mercatora na burzi koja iznosi oko 166 eura. Ipak, Dnevnik.si navodi kako će glavnu riječ u potencijalnom preuzimanju Mercatora od strane Agrokora imati slovenske banke.

Naime, banke će morati procijeniti kakvu će korist od te akvizicije imati Mercator, njegovi radnici, ali i slovenska prehrambeno-prerađivačka industrija. Prodaju će zbog toga najvjerojatnije voditi Nova Ljubljanska banka (NLB), koja zajedno s Bankom Celje ima najveći, 16-postotni udjel u Mercatoru, te je nakon grupe Pivovarna Laško drugi najveći vlasnik tog trgovačkog lanca.

Podsjetimo, jučer je bilo objavljeno da je skupini banaka koje u vlasništvu imaju 36 posto Mercatora u predviđenom roku prispjelo osam neobvezujućih ponuda za kupnju tih dionica.  (Poslovni.hr)

Najnovije objave

U PIK Vrbovec stiglo 12 novih MAN kamiona

S prosječno 9.000.000 km i 8.500 dostavnih mjesta godišnje, te frekvencijom dostava do šest puta tjedno, cilj je tvrtke osigurati hladni lanac i najviše...

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...