Snižavanje stope PDV-a na dnevni tisak koji objavljuje uglavnom autorske novinarske tekstove na 5 posto, a stopa od 10 posto za ostale novine, za ulaznice za koncerte i za usluge smještaja u nautičkom turizmu te plaćanje PDV-a po naplati, a ne po fakturiranom proizvodu ili usluzi za obrtnike do kraja iduće godine, neke su od novosti iz prijedloga novog zakona o PDV-u kojeg je Vlada s današnje sjednice uputila u Sabor.

Prema riječima ministra financija Slavka Linića, zbog teške situacije u kojoj se nalaze hrvatske tiskovine, odlučeno je da se PDV za dnevni tisak snizi na 5 posto, ali samo za opće informativni tisak koji sadrži najmanje 25.000 riječi autorskih novinarskih tekstova.

Za ostale dnevne novine stopa PDV-a bila bi 10 posto, a takvu bi sniženu stopu imali i časopisi za kulturu i umjetnost, kao i ulaznice za koncerte.

Sniženu stopu PDV-a od 10 posto imale bi i usluge pružanja smještaja u plovnim objektima, odnosno u nautičkom turizmu.

Linić je kazao i kako je ovim zakonskim prijedlogom, na traženje obrtnika, određeno da do 31. prosinca 2014. godine obrtnici PDV plaćaju prema naplaćenim, a od 1. siječnja 2015. godine prema izdanim računima.

Vlada je danas prihvatila i niz zakonskih prijedloga koji se odnose na usklađivanje domaćeg zakonodavstva s pravnom stečevinom EU, poput zakona o zaštiti okoliša, kojim se, prema riječima resornog ministra Mihaela Zmajlovića, uz ostalo, pojednostavljuje i skraćuje procedura ishođenja okolišne dozvole te podiže kvaliteta studija utjecaja na okoliš.

Sve mjere iz ovog zakonskog prijedloga, kazao je Zmajlović, imaju za cilj olakšati poziciju investitora, a time i poboljšati poslovnu klimu u Hrvatskoj, uz poštivanje načela zaštite okoliša i održivog razvoja.

S EU pravnom stečevinom usklađuju se i zakoni o građevnim proizvodima, zaštiti tržišnog natjecanja, Hrvatskom registru brodova, kao i zakoni o poreznom savjetništvu i deviznom poslovanju.

Posljednja dva zakonska prijedloga predviđaju da će se ulaskom u EU, osim 29 postojećih hrvatskih poreznih savjetnika, tim uslugama moći baviti i savjetnici iz ostalih zemalja članica EU, a određuje se i obveza prijave Carinskoj upravi prenošenja preko granice iznosa višeg od 10.000 eura.

Predloženim izmjenama zakona o elektroničkim komunikacijama se pak, uz ostalo, uvode niže cijene usluga u elektroničkim komunikacijama, odnosno mobilnoj telefoniji temeljem primjene Uredbe o roamingu u nacionalnom zakonodavstvu od dana pristupanja Hrvatske EU.

To bi sniženje cijena, kazao je ministar pomorstva, prometa i veza Siniša Hajdaš Dončić, išlo u dvije faze, od 1. srpnja ove godine i istog datuma 2014. godine i te bi cijene trebale biti višestruko niže.

Kao primjere naveo je da će telefonski pozivi koji su se do sada naplaćivali po cijeni od 6 do 11 kuna, od 1. srpnja ove godine stajati 1,82 kune, a od sredine iduće godine 1,44 kune, dok će npr. kratke tekstualne poruke (sms), čija je cijena danas od 1,6 do 3,2 kune, pasti na 0,67 kuna 1. srpnja ove godine, a 0,45 kuna u drugoj polovici 2014. godine.

S dnevnog reda današnje sjednice Vlade povučen je prijedlog zaključka o davanju ovlaštenja za prihvaćanje odluka na Glavnoj skupštini Ine, a bez detaljnijih objašnjenja premijer Zoran Milanović samo je kazao da je prijedlog povučen na traženje ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka radi dodatnih konzultacija. (H)