Srpanjske temperature ispod nule u Brazilu i povećanje cijene transporta iz Vijetnama odrazit će se na cijenu kave u Srbiji koja će, prema riječima tajnika Udruženja za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju Privredne komore Srbije, Aleksandra Bogunovića, do kraja godine skočiti za 10 posto.

“Očekuje se da će cijena ići za 10 posto gore do kraja godine, ali je sasvim izvjesno da će sljedeće godine cijena kave porasti barem za još pet posto”, rekao je Bogunović za Tanjug, ističući da bi nova cijena kave bila od 270 do 300 dinara (17,2 do 19,0 kuna) za 200 grama.

Također je dodao da se kava koja se trenutno nalazi na tržištu Srbije povlači iz zaliha, a da su cijene “otišle” na globalnoj razini i do 90 posto te da je poskupljenje nakon uvoza neminovnost.

Bogunović je rekao da se situacija iz Brazila dosta odrazila na cijenu na burzi, jer je rod arabike desetkovan zbog mraza.

“Poskupljenje arabike dovelo je do toga da, zbog veće potražnje, skoči cijena i arabuste, koja je ove godine odlično rodila i sada prati rast cijene na tržištu”, kaže on.

Objasnio je da na povećanje cijena kave utječe poskupljenje cijena transporta, koje je posljedica toga što nema dovoljno kontejnera u kojima se roba prevozi, ističući da je s 1.000 dolara transport skočio na 10.000 dolara.

Naveo je da se cijena kave u Srbiji četiri godine nije mijenjala jer su proizvođači zadržali iste cijene, iako je trošarina na kavu rasla i sada iznosi 8,4 posto.

Osvrnuo se na to da postoji mogućnost da će zbog više cijene mnogi pokušati da “nauštrb kvalitete”, kroz različite mješavine pojačaju sadržaj nekih drugih surogata kave, ali da će, zbog novog pravilnika o kvaliteti, to biti istaknuto na deklaraciji.

On ističe da se godišnje u Srbiju uveze oko 30.000 tona kave i to uglavnom iz Brazila koji je najveći svjetski proizvođač arabike i opskrbljuje a čak trećinu svjetskog tržišta.

Pored ove sorte, Srbija iz Vijetnama nabavlja robustu, a uvozi se kava i iz Ugande, Kostarike, Kolumbije, Jamajke i Indonezije.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!