Dobit Adris grupe 2 posto viša, a prihodi 5 posto

Neto dobit Adris grupe za prvih šest mjeseci ove godine iznosi 167 milijuna kuna, što je rast od dva posto u odnosu na isto razdoblje lani, dok su ukupni prihodi dosegnuli 2,54 milijarde kuna, pet posto više, navodi se u financijskom izvješću Grupe objavljenom u petak.

Prihodi od prodaje roba i usluga iznosili su im 1,85 milijardi kuna i četiri posto su veći od prošlogodišnjih.

Maistra je pritom, navodi se u izvješću, u prvih šest mjeseci 2017. ostvarila 19 posto više noćenja nego u prvom polugodištu 2016., uz povećanje prosječne cijene noćenja od tri posto.

Ukupni prihodi Maistre veći su za 12 posto, dosegnuvši 321 milijun kuna. Ističe se i kako turistički dio Grupe intenzivno ulaže u obnovu i povećanje kvalitete postojećih proizvoda.

Cromaris je, nadalje, u prvom polugodištu 2017. godine ostvario prodaju od 3.324 tone, jedan posto više u usporedbi s prvih šest mjeseci prošle godine.

Prihodi Cromarisa od prodaje na razini su prošle godine, a rast troškovne učinkovitosti u proizvodnji povećao je operativnu dobit za 17 posto. Ostvarena je neto dobit u iznosu od 8 milijuna kuna, što predstavlja rast od 12 posto.

Trendovi u srpnju i prognoze za drugi dio godine ukazuju na daljnji rast prodaje i prihoda tog segmenta Adris grupe. Cromaris 77 posto prodanih količina i 79 posto prihoda ostvaruje na inozemnim tržištima. Prihodi od prodaje proizvoda visoke dodane vrijednosti, prije svega svježe očišćene i pakirane ribe, porasli su za 21 posto.

Nadalje, ostvarena je ukupna bruto zaračunata premija Croatia osiguranje grupe u Hrvatskoj u iznosu od 1,6 milijardi kuna, što je jedan posto više u usporedbi s prvih šest mjeseci prošle godine. Bruto zaračunata premija na razini Grupe iznosi 1,85 milijarde kuna i za tri posto je veća od prošlogodišnje.

U prvih šest mjeseci 2017. godine Croatia osiguranje grupa ostvarila je dobit prije poreza u iznosu od 125 milijuna kuna, dok je u istom prošlogodišnjem razdoblju ostvarena dobit od 97 milijuna kuna, što je rast od 29 posto.

Neto dobit segmenta osiguranja iznosi 102 milijuna kuna, 37 posto više u usporedbi s istim prošlogodišnjim izvještajnim razdobljem.

U financijskom izvješću Adris grupe stoji i kako je, obzirom na trenutnu strukturu financijske imovine grupe, u prvih šest mjeseci aktualne godine postojao snažan utjecaj negativnih tečajnih razlika.

Vezano uz budućnost poslovanja Adris grupe navodi se kako političko okruženje i nestabilnost određenih hrvatskih mediteranskih konkurenata, poput recimo Turske, mogu povećati potražnju za Hrvatskom kao odredištem, ali i isto tako mogu nametnuti cjenovni rast s ciljem privlačenja gostiju. Nadalje, u poslu osiguranja na nestabilnost poslovnog rezultata može isto tako utjecati daljnji rat cijenama, pogotovo u segmentu osiguranja od automobilske odgovornosti.

“Adris investira, jača konkurentnost svojih poslova i proizvoda, stvara nova radna mjesta i vrijednost svojim dioničarima. Rezultati koje ostvaruju Adrisove tvrtke najbolja su potvrda učinkovitosti naše višegodišnje strategije ulaganja u dugoročne održive i rastuće poslove. Uz organski rast, spremni smo i za nove akvizicije, osobito u poslovima kojima se bavimo, istaknuo je predsjednik Uprave Adris Grupe Ante Vlahović. (Hina)

Prethodni članakNiža dobit Badela zbog vrijednosnog usklađenja tražbina prema Agrokoru
Sljedeći članakJubilarni 20. Dan rajčice oduševio prisutne u Umagu