Dobit Tiska pala 68 posto

Na kraju 2009. godine ukupni prihodi Tiska iznosili su 2,81 milijardu kuna, što u odnosu na prethodnu godinu predstavlja rast od 14 posto, navodi se u izvješću te tvrtke objavljenom na Zagrebačkoj burzi.

Povećanje prihoda rezultat je rasta prodaje i udjela na tržištu prepaid bonova za mobilne uređaje u veleprodaji te rasta prometa duhana i ostale komercijalne robe u maloprodaji, pojašnjavaju iz Tiska. Ukupni rashodi porasli su pak 16 posto na 2,79 milijardi kuna. Kako se navodi, rast rashoda uzrokovan je primjenom novog kolektivnog ugovora te prošlogodišnjim pokretanjem razvoja i modernizacije prodajne mreže, kao i promjenama u strukturi prodaje roba što je utjecalo na rast nabavne vrijednosti roba.

Iz Tiska navode kako u teškim uvjetima poslovanja, zbog značajnog pada prometa tiskovina u zadnjem kvartalu, te racionalizacije prodajne mreže nije ostvaren planirani poslovni rezultat. Prošlogodišnja dobit iznosila je 13,58 milijuna kuna i otprilike je 68,3 posto manja u odnosu na prethodnu godinu.

U izvješću se među ostalim navodi i kako društvo nema problema s likvidnošću i naplatom potraživanja, iako je na tržištu i kod kupaca osjetan problem u prikupljanju izvora sredstava. (pd)