domaci cesnjakDa su veliki trgovački centri posljednja adresa na kojoj mali hrvatski proizvođači hrane žele plasirati svoj proizvod, unatoč kvaliteti i autohtonosti, svjedoči i najnoviji primjer poljoprivrednika Danijela i Katarine Gostrec iz mjesta Kraljeva Velika pokraj Kutine.

Ove agrarne sezone odlučili su ponuditi domaći češnjak autohtone hrvatske sorte, bez posrednika i trgovački marži, jamčeći domaće kupcu kvalitetu proizvoda, te prije svega zdravo domaće povrće bez kojeg su mnoga jela nezamisliva.

A motiv za ovu odluku, za koju se nadaju da će slijediti i ostali domaći proizvođači, pronalaze mladi poljoprivrednici u činjenici da je u hrvatskim trgovinama u ponudi najčešće češnjak koji dolazi iz daleke Kine

Stoga žele hrvatskim kupcima, dostavom na vrata, preko jednostavne on-line narudžbe ili poziva na mobitel, donijeti češnjak izravno s njive na stol.

“Prije dvije godine okrenuo sam se uzgoju češnjaka na 1.500 četvornih metara, na očevoj zemlji u Kraljevoj Velikoj. No, imajući na umu koliko je hrvatsko tržište preplavljeno uvoznim, nekvalitetnim češnjakom, okrenuo sam se našim autohtonim sortama, čije su prednosti višestruke, kako za nas koji ga proizvodimo, tako i za kupce koji ga konzumiraju”, opisuje mladi poljoprivrednik Danijel Gostrec početke uzgoja autohtone sorte češnjaka za kojom je tragao dulje vrijeme.

Pronašao ju je kod starih i iskusnih poljoprivrednika, a sada kada ju je pronašao, kani je i certificirati pri resornom ministarstvu.

Povoljni agro-klimatski uvjeti donijeli su mu ovog ljeta urod od 600 kilograma, pa su prvi vjenčići češnjaka spremni za prodaju izravno na vratima hrvatskih kupaca. Sve se radi ručno kako bi češnjak “trpio” što manje oštećenja, a do zagrebačkog kupca dolazio u što boljem stanju.

“Za razliku od uvoznog češnjaka koji traje do pet mjeseci, ovaj naš odlikuje se dugotrajnošću pa može bez propadanja odnosno truleži stajati i godinu dana dok ne bude uporabljen. O kvaliteti da i ne govorimo, posebice aromi. Također nema dugog transporta, češnjak u roku od najdulje nekoliko sati od narudžbe može biti isporučen na vrata kupca. Za nas proizvođače ovo domaće sjeme češnjaka puno je otpornije i naravno bolje uspijeva od uvoznih sorti češnjaka”, ističe Danijel Gostrec. (SEEbiz.eu)