Europljani će možda uskoro jeftinije kupovati alkohol

Pedantna i promišljena kakva jest, Europska komisija odlučila je ne brzati sa zaključcima i pažljivo ispitati bi li smanjivanje trošarina i administrativnog tereta pomoglo malim proizvođačima alkohola u EU.

alkoholU okviru napora Komisije prema smanjenju birokratiziranosti Europske unije, pokrenuta je stoga javna rasprava o mogućim promjenama u pravilima o trošarinama na pivo, vino i druga alkoholna pića s ciljem reduciranja porezne prijevare i krivotvorenja alkohola.

Teško je vidjeti kako smanjenje trošarine i pojednostavnjenje procedure ne bi pomoglo nekome, ali bolje je biti siguran i provjeriti. Udruge potrošača, proizvođači alkohola, trgovci i sve ostale zainteresirane stranke pozvani su stoga podijeliti svoja mišljenja o toj temi s Komisijom, koja će pozorno slušati. Zanima ih što misle o mogućim iznimkama i sniženim stopama pogotovo za male proizvođače.

Prvi put sudionici rasprave imat će na raspolaganju više opcija davanja svog mišljenja. Osim odgovaranja na pitanja imat će i mogućnost slanja vlastitih ideja o poboljšanju zakonodavstva i osobnih iskustava o tome kako oporezivanje alkohola utječe na javnost. U tom smislu postoje dva kanala za podnošenje mišljenja, ciljani za dionike i otvoreni za zainteresiranu javnost.

“Trenutačna pravila o klasifikaciji i strukturi trošarina na alkoholna pića mogu biti otvorena za interpretacije, tako omogućujući određenim proizvođačima iskorištavanje poreznih rupa proizvodnjom i prodajom krivotvorenog alkohola. Sudjelovanjem u raspravi, zainteresirane stranke i potrošači mogu imati opipljiv učinak na smanjenje prijevara u tom području. Isto tako, želimo razmotriti načine na koje bi se mogao smanjiti teret malim proizvođačima”, komentirao je povjerenik za ekonomske i financijske poslove, oporezivanje i carine Pierre Moscovici.

Rasprava koja će trajati tri mjeseca, do 27. studenoga, služit će za utvrđivanje eventualnih promjena Direktive o strukturi trošarina na alkohol, koja je stara više od dvadeset godina. Trošarine se obično naplaćuju prema kvantiteti, primjerice na tisuću litara, a trenutačni sustav proizvod je dogovora postignutog još 1992. kojim je jasno definirano što su alkoholna pića i osiguran jednak tretman u svim državama članicama. Zajednička legislativa, inače, propisuje samo minimalne carine, ali države članice mogu odrediti i veće stope ako to smatraju prikladnim. (liderpress.hr)

Prethodni članakPotrošnja raste, srpanj najbolji u zadnjih osam godina
Sljedeći članakDomaći češnjak izravno do stolova hrvatskih kupaca