home-hazelnutsTalijanska Grupa Besana, iz San Gennara, zainteresirana je za uspostavu kooperantske proizvodnje lješnjaka na približno 500 hektara u Hrvatskoj.

Jedini uvjet koji mora zadovoljiti budući kooperant te tvrtke istaknuo veličinu proizvodne površine, koja bi minimalno trebala biti 20 a maksimalno 500 hektara.

“Spremni smo, osim našeg velikog entuzijazma i 95-godišnjeg iskustva, hrvatskim proizvođačima ponuditi kompletnu tehnologiju proizvodnje lješnjaka, od nabave sadnica do otkupa plodova po tržišnim cijenama u sljedećih deset godina, za što imamo i podršku Zagrebačke banke iz Unicredit grupe, našeg dugogodišnjeg partnera”, rekao je Renato de Goyzueta, marketing manager talijanske tvrtke Besana iz San Gennara na predstavljanju projekta uzgoja lješnjaka u organizaciji HGK Županijske komore Osijek, za koji se u prepunoj dvorani tražila stolica više.

Besana, s druge strane, nudi podršku licenciranih agronoma, koji će usmjeravati proizvodnju svojim savjetima tijekom cijele suradnje, certificirane virus-free sadne materijale, mogućnost ustupljivanja specijalizirane mehanizacije i ostale opreme za proizvodnju lješnjaka te organiziranje nekoliko centara za otkup i sušenje lješnjaka, kao i pomoć oko prijave za EU fondove i finalizacije projekata s bankama.

Goyzueta potvrđuje da otkupljuju lješnjake i s već postojećih nasada, jer su otvoreni za sve oblike suradnje tako da u obzir dolaze i ekološki nasadi. Uostalom, tvrtka Besana ima i vlastiti ekobrend – Almaverde Bio. Ističe da tvrtka Besana s prošlogodišnjim prihodom od 171 milijun eura i preradom 25.000 tona sirovina, od koje proizvodi više od 100 milijuna pakiranja godišnje, kao jedna od vodećih kompanija u svijetu tog tipa, ima slične projekte organiziranog otkupa orašastih plodova u 90 zemalja na svih pet kontinenata.

U Hrvatskoj planiraju organizirati proizvodnju na kontinentalnom području, u okolici Osijeka, Virovitice, Bjelovara, Varaždina odnosno Čakovca. Ernest Nad, voditelj Odsjeka za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo HGK ŽK Osijek, zadovoljno komentira da puna dvorana pokazuje da je odabrana prava tema i vjeruje da će ovaj projekt privući slavonske proizvođače, to više što je danas cijena orašastih plodova izuzetno visoka, kreće se od 120 do 150 kuna na tržnicama.

“Prema podacima za prošlu godinu, uvezli smo oko 745 tona orašastih plodova za potrebe naše konditorske industrije i tržišta, a izvezli oko 35 tona. To upućuje na to da su potrebe u proizvodnji velike. No za ovu je gospodarsku djelatnost karakteristična usitnjenost proizvodnih površina pa će biti nužno udruživanje proizvođača u tom segmentu, koji će morati osnovati klaster ili proizvođačku organizaciju da bi mogli participirati za sredstva iz EU, a dakako i s obzirom na specifičnost poljoprivredne mehanizacije u ovoj proizvodnji možda razmišljati i o strojnom prstenu s ciljem da proizvodnja bude jeftinija”, kaže Nad, dodajući kako je tvrtka Besana najavila i ulaganja u skladišne kapacitete u bližoj budućnosti. Tako se planira gradnja skladišnog prostora za 2000 tona lješnjaka, no prvi je korak svakako povećanje proizvodnje na 500 hektara. (glas-slavonije.hr)