Istraživanje nezavisne agencije za istraživanje tržišta Hendal po nalogu Dr. Oetkera pokazalo je da 90% Hrvata konzumira pekmez ili džem te pri tome preferiraju domaće proizvode (77%). Domaći džem za one koji ga preferiraju je kvalitetniji – i po sastavu i po okusu. A osim toga: oni koji sami kuhaju džem, tome se vesele (57%).

Stevia_foto1Na reprezentativnom uzorku odraslih građana Republike Hrvatske starijih od 18 godina dobili smo podatak da 90% ispitanih konzumira nešto iz ove kategorije proizvoda.

Omiljena vrsta pripremljenog džema Hrvatima je džem od šljiva (33%) te nakon toga džem od marelica (20%). S velikim razmakom na trećem mjestu slijedi jagoda (9 %), a na četvrtom šipak (7%).

Okusne preferencije su različite kod osoba koje preferiraju kupovne i domaće džemove. Među onima koji radije konzumiraju domaće, još više se preferira šljiva (41%), dok se među onima koji radije konzumiraju kupovno nešto više preferira šipak (13%) kao i miješani džem od više vrsta voća (9%).

Zimnica favoriti_slikaVećina odraslih osoba najviše voli jesti domaći džem (77%). Pri tome je najvažniji sastav, domaći džem za razliku od kupovnog nema štetnih aditiva i konzervansa (20%), a dodatno je razlog i transparentnost jer onda konzumenti znaju točan sastav koji konzumiraju (17%).

Uz ovo je povezana i percepcija da je domaći džem zdraviji (11%) i prirodniji (7%) te da sadrži manje šećera (4%) i voće koje nije špricano (2%). Uz zdravlje podjednako je važan i okus, 18% posebno ističe superiornost okusa domaćeg džema pred kupovnima (okus je bolji, bogatiji, drugačiji), a 17% za domaći džem smatra da je općenito kvalitetniji od kupovnog.

Samo svaki peti ispitanik (20%) će svoj omiljeni džem radije kupiti. Ali razlog tome nije okus: samo 15% ispitanika koji preferiraju kupovni džem smatraju da je kupovni džem boljeg okusa, a veću kvalitetu kupovnog džema ističe tek 10%.

Najvažniji razlog kupovine ove kategorije proizvoda je dostupnost i jednostavnost – sami nemaju volje, znanja ili mogućnosti da prave domaće (37%), odnosno kupovni džem im je jednostavno dostupniji (12%).

Zimnica zašto pripremam domaće_slikaViše od polovice (56%**) voditelja domaćinstava u Hrvatskoj pravilo je pekmez ili džem. Kod starijih je značajno veći udio onih koji imaju iskustva u pravljenju džemova dok je kod mlađih voditelja domaćinstva više onih koji imaju želju da nauče kako se to radi. Zanimanje za pravljenje džemova, bez obzira na iskustvo, visoko je među svim dobnim skupinama.

Kao razlozi za pravljenje domaće džema se ponajprije navode bolji okus te saznanje o sastojcima: 74% osoba koje prave zimnicu žele znati što se sve nalazi u njihovom džemu, 72% osoba smatra da je domaći džem ukusniji, 70% džemove prave od domaćeg voća, 55% pri tome kombiniraju različite vrste voća te 54% ih pravi s manje šećera.

Važni su i emocionalni faktori: više od polovice (57%) ispitanika navode da ih pravljenje džema veseli, a podjednaki broj (61%) ih time održava obiteljsku tradiciju („jer je moja majka odnosno baka to radila“).

Gotovo svaki drugi priprema džem da bi ga poklonio (48%). Uz kvalitetu i emocije, važna je i cijena – 48% smatra da je domaći džem jeftiniji od kupovnog.

Pripremanje domaćeg pekmeza odnosno džema Hrvati čine za sebe i svoje potrebe (89%) ali u velikoj mjeri i kako bi darivali svoje bližnje. Domaća zimnica ponajprije se priprema za djecu (79%).

Zimnica zašto vole domaće_slikaMeđutim, od pravljenja zimnice profitiraju i ostali, npr. partner (64%), rodbina (42%) i prijatelji (40%). Usudite se: s bakom ili mamom, prijateljima ili Dr. Oetkerom 16% voditelj kućanstva nikada nije no rado bi se okušali u pravljenju pekmeza i džemova.

Ali uz nedostatak vremena (63%) i nedostatak voća iz vlastitog vrta (62%), osobe bez iskustva nemaju dovoljno znanja (53%) odnosno žele da im proceduru netko pokaže.

Imamo dobre vijesti za sve koji žele pokušati: pripremiti zimnicu može biti puno, puno jednostavnije nego što mnogi misle. Tko nije pokušao uz pomoć člana obitelji ili prijatelje, s lakoćom i sigurnošću se može upustiti uz pomoć Dr. Oetker Džemfixa i Želirnog šećera.

Za razne vrste voća, udjele šećera i voća u džemovima ili čak s manje kalorija – tu su razne vrste Džemfixa 1:1, 2:1 i 3:1, Džemfix za šljive ili Želirni šećer posebno za jagode. A uz najnoviji proizvod na hrvatskom tržištu Želirni šećer sa Stevijom, možete spremiti voće za zimu s čak 40% manje kalorija i voćnim okusom kao da je jučer ubrano voće. Uz ove Dr. Oetker pomagače marmelade i džemovi kuhaju se samo tri minute.

Svatko može napraviti svoju omiljenu marmeladu. Uz sve to Dr. Oetker nudi Vam i dodatnu pomoć: sve o pripremi domaće zimnice i voću, recepte, etikete za staklenke i razne savjete potražite na www.zimnica.hr.

PROMO