U fokusuAktualnoDuhanski proizvodi – Hrvatska je važan subjekt na mapi Europe

Duhanski proizvodi – Hrvatska je važan subjekt na mapi Europe

Tržište duhanskih proizvoda u Hrvatskoj bilježi pomake u cijelom lancu vrijednosti. Od primarne proizvodnje duhana preko logističkog sjecišta pa sve do europske prijestolnice za nove generacije proizvoda, naša zemlja postaje nezaobilazna karika u funkcioniranju europske industrije.

Početak svake godine rezerviran je za osvrt na ostvarenja u duhanskom sektoru koji pokušavamo sagledati iz svih dostupnih perspektiva. Slijedom toga, okupili smo više nego reprezentativan panel sugovornika koji su nam kroz svoje odgovore prikazali sliku aktualnog trenutka u industriji. A ta je slika iz godine u godinu sve bolja.

Izvor: DZS; obrada: HGK

PRORAČUN TRLJA RUKE
Pogledamo li neke glavne statističke pokazatelje vidimo da su u 2022. godini ostvareni prihodi Carinske uprave od trošarina i posebnih poreza na duhanske prerađevine porasli za 15,6 posto, na ukupno 6,5 milijardi kuna, pri čemu ova kategorija čini 38,5 posto svih prihoda državnog proračuna na ime trošarina. Rastući trend prihoda od ovih nameta očekuje se i u 2023. godini. Ilustracije radi, vratimo li se u ne tako davnu 2014. godinu vidjet ćemo da je prihod od trošarina po ovoj osnovi iznosio znatno manjih 3,88 milijardi kuna. Nadalje, u 2022. godini proizvedeno je 6.303 tone duhana, što je u odnosu na 2021. godinu manje za 14,6 posto. Industrijska proizvodnja duhanskih proizvoda pak pokazuje kako je u 2022. proizvedeno 8,41 milijarda cigareta, što je u odnosu na godinu prije pad od 4,1 posto, ali u odnosu na rekordnu 2018. godinu to je gotovo za trećinu manje (-30,5%). Podaci za 11 mjeseci 2023. godine pokazuju da je proizvedeno 7,67 milijardi komada cigareta.

Izvoz duhana i prerađenih nadomjestaka duhana u 2022. godini iznosio je 260,6 milijuna eura (+62,1%), a uvoz 317,5 milijuna eura (+84,2%)

Ako se osvrnemo na robnu razmjenu vidimo snažan rast i izvoza i uvoza. Tako je ukupna kategorija duhana i prerađenih nadomjestaka duhana u 2022. godini ostvarila 260,6 milijuna eura izvoza, što je rast od 62,1 posto u odnosu na godinu prije. A taj bi se trend trebao i nastaviti s obzirom na to da je već u prvih šest mjeseci 2023. izvezeno 204,2 milijuna eura vrijednosti ovih proizvoda. Uvoz je istodobno dosegao 317,5 milijuna eura u 2022. godini te je ostvario stopu rasta od čak 84,2 posto. Pritom se ne uočavaju nikakvi znakovi usporavanja jer je u prvom polugodištu ove godine uvezeno vrijednosti ovih proizvoda za 184,2 milijuna eura.

Izvor: Izvješća o radu CU; obrada: HGK

Dobre su rezultate ostvarili i poduzetnici čija je pretežita djelatnost C12.00 – Proizvodnja duhanskih proizvoda, a to su TDR d.o.o., Hrvatski duhani d.d. i Tvornica duhana Udbina d.o.o. Prema podacima Fine, oni su ostvarili rast ukupnih prihoda za 20,8 posto, na 1,34 milijarde kuna, uz dobit razdoblja u iznosu od 120,2 milijuna kuna, što je čak 90,1 posto više nego u 2021. godini. Poduzetnici čija je pretežita djelatnost A01.15 – Uzgoj duhana (Agroduhan d.o.o., Agroplan d.o.o. i Agro Dokić j.d.o.o.) imali su u 2022. godini 8,1 posto veće prihode s ukupno ostvarenih 64,4 milijuna kuna te dobit razdoblja u visini 7,8 milijuna kuna, što je prema godini prije rast za 35,5 posto.

ZAHTJEVNI PROIZVODNI UVJETI
“Proizvodnja duhanskog lista u 2022. i tijekom 2023. godine bila je pod negativnim utjecajem značajnog povećanja troškova uslijed energetske krize, inflacijskog povećanja ostalih proizvodnih troškova, ali i vremenskih nepogoda koje su pogodile područja Podravine i Slavonije pod duhanom. To je rezultiralo padom proizvodnje duhanskog lista pa se, prema posljednjim dostupnim podacima, 2022. godine duhan rasadio na 3.036 hektara, a ubrano je 6.303 tone duhanskog lista. Ipak, unatoč izuzetno zahtjevnim proizvodnim uvjetima, a zahvaljujući pravovremenim mjerama u proizvodnji i korištenoj tehnologiji, proizvođači su ostvarili prinos od 2,1 tonu duhana po hektaru, što je prosječan prinos ostvaren i u ranijim godinama koje su bile značajno manje izazovne u proizvodnji. Sukladno rastu troškova proizvodnje, prerađivači su u protekle tri godine znatno povećali otkupne cijene duhana, za više od 60 posto. Budući da su domaći prerađivači duhana i primarni proizvođači duhanskog lista pronalazili rješenje kojima bi se rješavale novonastale poteškoće, za vjerovati je kako će se i u budućnosti ova grana poljoprivredne proizvodnje izboriti za opstojnost i profitabilnost te kao i do sada doprinositi pozitivnim kretanjima u poljoprivredi”, istaknuo je Zlatko Pleša, predsjednik HGK Županijske komore Virovitica.

Podaci u ovoj sumarnoj tabeli se odnose na Mjesečno istraživanje industrije (IND-1/KPS/M) u kojem se prikupljaju podaci za poduzeća i obrtnike (pravne osobe s 20 i više zaposlenih). Podaci za ovo istraživanje prikupljaju se isključivo za izradu indeksa industrijske proizvodnje i stoga se podaci o količinama ovdje trebaju koristiti okvirno, jer se stvarne količine dobivaju u godišnjem istraživanju industrije IND-21/PRODCOM-a, a dostupni su devet mjeseci od proteka izvještajne godine te ih treba koristiti kao stvarne podatke o količinama industrijske proizvodnje i uglavnom su različiti od podataka iz IND-1/KPS/M. Izvor: DZS; obrada: HGK

Zora Ilić, direktorica korporativnih i regulatornih poslova BAT Adria, ističući kako je 2023. godina bila iznimno izazovna zbog nepovoljnih vremenskih prilika i nevremena koje je pogodilo gotovo sve poljoprivredne kulture, ipak izražava zadovoljstvo ostvarenim rezultatima. “Zadovoljni su i naši kooperanti kojih imamo gotovo 300 na području Slavonije i Podravine. Ono što je važno je da smo zadržali profitabilnost proizvodnje duhana unatoč velikim vremenskim izazovima, ali i nastavku rasta troškova proizvodnje, što je ključno za opstojnost proizvodnje duhana u Hrvatskoj”, izjavila je Ilić. Pritom dodaje kako su nastavili s povećavanjem otkupne cijene duhana, koja je u zadnje dvije godine porasla za više od 50 posto, poručivši kako nastavljaju s investicijama u podizanje produktivnosti proizvodnje duhana.

“Unazad tri godine pokrenuli smo najveći investicijski projekt u održivost poljoprivredne proizvodnje obilježen nabavkom mehaničkih berača pa je tako oko 55 posto prošlogodišnje berbe obrano mehanički, što je značajno smanjilo troškove za radnu snagu u berbi, povećalo profitabilnost proizvođača i omogućilo povećanje površina pod duhanom budući da je upravo nedostatak radne snage bio najveća kočnica povećanja proizvodnje prije pokretanja ovog investicijskog programa”, naglasila je Ilić te dodala kako su zadovoljni i radom logističko-distributivnog HUB-a u Pitomači.

KANFANAR NA EUROPSKOJ MAPI
Zvonko Kolobara, generalni direktor BAT Adria, istaknuo je kako je tvornica u Kanfanaru prošle godine odabrana kao europski centar BAT grupe za proizvodnju suvremenih bezduhanskih grijanih proizvoda. Pokretanje nove proizvodnje označava nastavak 80 milijuna eura vrijednog investicijskog ciklusa pokrenutog 2021. godine kada je tvornica u Kanfanaru, kao jedna od tek nekoliko BAT-ovih tvornica, počela s proizvodnjom duhanskih grijanih proizvoda. “Sada, s proizvodnjom grijanih duhanskih i neduhanskih proizvoda, uz klasične cigarete, tvornica u Kanfanaru spada među BAT-ove tvornice s najširim proizvodnim asortimanom u kojem sve veći udio čine nove kategorije proizvoda, dočim je primarni cilj nove kategorije proizvoda ostvariti koncept smanjene štetnosti duhana”, navodi Kolobara te dodaje kako je tvornica u Kanfanaru u protekle dvije godine zaposlila više od 150 ljudi, a ove godine je plan zaposliti još 50 novih djelatnika.

Izvor: Fina

Od preuzimanja TDR-a 2015. godine BAT je investirao više od 700 milijuna eura te je jedan od najvećih privatnih stranih investitora u Hrvatsku. Ulaganja obuhvaćaju poljoprivrednu proizvodnju duhana kroz Hrvatske duhane u Slavoniji i Podravini, tvornicu cigareta te duhanskih i neduhanskih grijanih proizvoda u Kanfanaru, lanac kioska iNovine te ured u Zagrebu koji upravlja s osam tržišta Adria regije. Uz to, BAT je otvorio i dva logistička HUB-a u Hrvatskoj. I dok HUB u Rijeci služi za distribuciju uređaja za proizvode novih kategorija, logistički HUB u Pitomači postao je središnja točka opskrbe BAT-ovih tvornica u poljskom Augustowu, njemačkom Bayreuthu i mađarskom Pečuhu. “Osim velikih kapitalnih investicija, BAT konstantno ulaže u unaprjeđenje postojećeg poslovanja, u razvoj zaposlenika i u održivost poslovanja u skladu s globalnim ciljem postizanja ugljične neutralnosti grupe do 2030. godine i čitavog BAT-ovog lanca vrijednosti do 2050. godine. Prema dosadašnjem napretku i postignutim rezultatima, poslovanje u Hrvatskoj je na putu da dosegne te ciljeve i prije tih rokova”, naglasio je Kolobara dodajući kako i u ovoj godini nastavljaju s investicijama s fokusom na dodatno jačanje novih kategorija proizvoda.

SMANJENJE CRNOG TRŽIŠTA
S proizvodnje idemo na potrošnju. Upit o tome poslali smo na HUP-Koordinaciju za duhanske proizvode. Naime, u svibnju prošle godine prezentirano je četvrto po redu opsežno istraživanje tržišta duhanskih proizvoda koje Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) provodi s agencijom Ipsos. Istraživanje je pokazalo kako je ukupna potrošnja neoporezovanih duhanskih proizvoda u Hrvatskoj i dalje u padu, no i dalje problem predstavlja neoporezivani rezani duhan, koji koristi čak 67 posto korisnika rezanog duhana u Hrvatskoj. Učestalost pušenja rezanog duhana u Hrvatskoj prema rezultatima Ipsosa iznosi 5,6 posto, a korisnici rezanog duhana se prema ovom istraživanju sve više okreću neoporezovanim proizvodima, i to kupnjom takvih proizvoda u Hrvatskoj (86 posto ispitanika), susjednoj BiH (12 posto ispitanika) i u nekoj od drugih zemalja (2 posto ispitanika). “Istraživanje je potvrdilo naša očekivanja, a to je da je u Hrvatskoj, što je slučaj i sa susjedstvom, veći izazov neoporezovani rezani duhan. Udio neoporezovanih cigareta je okvirno stabilan, međutim u zadnjih par godina prisutan je porast udjela neoporezovanog duhana u ukupnoj potrošnji rezanog duhana u Hrvatskoj”, navode iz HUP-Koordinacije za duhanske proizvode. 

Prihodi od trošarina i PDV-a od prometa duhanskim proizvodima u 2022. godini su premašili milijardu eura

Nelegalna trgovina duhanskim proizvodima, osim utjecaja na proizvođače i potrošače, svakako nepovoljno utječe i na državni proračun. “Važnost oporezivanja duhanskih proizvoda ponajviše je vidljiva i mjerljiva u činjenici da su prihodi od trošarina i PDV-a od prometa duhanskim proizvodima samo u 2022. iznosili više od milijardu eura ili više od 8 posto ukupnih poreznih prihoda. Ako uzmemo u obzir činjenicu da je, prema istraživanju Ipsosa, ukupna potrošnja neoporezovanog rezanog duhana i cigareta oko 18 posto, razvidno je da bi skretanje nelegalnih tijekova u legalne, na čemu država čvrsto i odlučno radi, predstavljalo dodatni prostor za rast državnih prihoda”, navode iz HUP-a.

Izvor: DZS; obrada: HGK

Uz to, dodaju kako je kontinuiran pad ilegalne trgovine cigaretama postignut uvođenjem sustava sljedivosti i praćenja duhanskih proizvoda, povećanih zapljena od strane nadležnih institucija, kao i smanjenjem količine dozvoljenog unosa duhanskih proizvoda iz država koje nisu članice EU-a na dvije kutijice. “Hrvatska se danas uzima kao model za druge EU zemlje i kao jedna od rijetkih zemalja koja je uvela ograničenja vezana za sirovi duhan”, poručuju iz HUP-Koordinacije.

Izvor: DZS; obrada: HGK

I Zora Ilić iz BAT-a ističe kako u Hrvatskoj u posljednjih nekoliko godina bilježimo dobru situaciju i smanjenje problema crnog tržišta duhanskih proizvoda zahvaljujući pametnoj trošarinskoj politici, ograničenjima u prekograničnom prometu duhanskih i nikotinskim proizvodima, ali i pojačanom nadzoru državnih tijela na terenu. “Najzaslužnije institucije za takvu situaciju su Ministarstvo financija i Carinska uprava te Ministarstvo unutarnjih poslova. Ono na što nam pokazuju posljednja istraživanja je da, iako ukupna potrošnja neoporezovanih duhanskih proizvoda u Hrvatskoj i dalje pada, imamo problem visokog udjela od čak potrošnje neoporezovanog rezanog duhana”, upozorava Ilić.

 

Duhanski proizvodi i NGP – Izjave

BAT – Ivana Miljan Tremac, marketing manager za Hrvatsku, Sloveniju, Srbiju i Crnu Goru
Smjer u kojem se industrija kreće je jasan – budućnost je u novim proizvodima smanjene štetnosti. Svi ti proizvodi nastali su kao spoj znanosti i visoke tehnologije, a BAT na domaćem tržištu ima sve kategorije novih proizvoda – grijane duhanske proizvode brenda NEO, grijane bezduhanske proizvode brenda VEO, e-cigarete brenda VUSE i nikotinske vrećice brenda VELO. Ti proizvodi su prepoznati i dobro prihvaćeni od strane korisnika na domaćem tržištu te bilježimo trend rasta prodaje.

Prihvaćanje novih kategorija proizvoda od strane punoljetnih pušača ovisi i o lokalnim regulativama, a u Hrvatskoj i dalje imamo jednu od najstrožih regulativa prema novim kategorijama proizvoda, koja ne prepoznaje razliku između cigareta i tih novih kategorija proizvoda kod kojih pri korištenju ne dolazi do procesa sagorijevanja. Nadamo se da će se to u budućnosti promijeniti kako bi svi oni punoljetni pušači koji ne mogu prestati pušiti mogli dobiti kvalitetne informacije o alternativnim proizvodima smanjene štetnosti koji im mogu pomoći u odvikavanju od pušenja i kako bi na koncu bili detaljno i pravovremeno informirani, obaviješteni i da tako informirani mogu koristiti svoje pravo na izbor.

Bijelić Co d.o.o. – Viktor Bijelić, direktor
Godina 2023. bila je obilježena raznim izazovima, kako na hrvatskom, tako i na globalnom tržištu. No, unatoč njima, uspješno smo održali kontinuitet prodaje postojećeg asortimana proizvoda te smo na domaćem tržištu otvorili put za lansiranje brenda ELFBAR, jednog od najvećih svjetskih proizvođača e-cigareta. Odlukom da postanemo službeni distributer za proizvod ELFBAR 600 Classic proširili smo područje našeg djelovanja pa samim time otvorili i nove prilike za uspješne poslovne priče. Uglavnom, optimistični smo u pogledu budućnosti, smatramo da smo izgradili jaku platformu za rast, a u narednim godinama želja nam je pozicionirati se među top tri vodeća distributera pametnih telefona, AIoT e-uređaja i e-cigareta u Hrvatskoj, ali i regiji.

U godini pred nama svoje ćemo snage usmjeriti na kontinuirano unaprjeđenje naše prodaje i distribucije. Fokusirat ćemo se na daljnji razvoj tržišnog područja za ELFBAR 600, uz istovremeno praćenje i razvijanje partnerstava i s drugim jakim proizvođačima e-cigareta na globalnom tržištu. Naravno, uz to ćemo nastaviti uspješan kontinuitet distribucije i prodaje Xiaomi proizvoda. Planiramo ulagati u tehnologiju održivosti kako bismo ostali konkurentni u današnjem dinamičnom poslovnom okruženju, a istovremeno doprinijeli zaštiti okoliša.

ELDA – Daria Marenić, direktor prodaje i marketinga
Tržišne nestabilnosti koje su u 2022. započele ratnim sukobima i globalnim previranjima, prelile su se i u 2023. godinu. Međutim, ranija iskustva pružila su nam značajnu razinu fleksibilnosti te smo i u 2023. nastavili s pozitivnim iskoracima, vodeći se prvenstveno interesom naših klijenata, zaposlenika i zajednice. Stoga ćemo, kada se podvuče crta, proteklu godinu ipak pamtiti upravo u tom kontekstu. Teza naše industrije jasna je: e-cigarete su 95 posto manje štetne od standardnih cigareta i to potvrđuju rezultati znanstvenih istraživanja.

Proteklu godinu obilježio je nastavak djelovanja Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) na poticanju vlada da zabrane ili izjednače e-cigarete s cigaretama. Međutim, danas postoji dovoljno dokaza o tome da e-cigarete ne sadrže ni blizu tolike razine štetnih sastojaka i da, iako nisu bez rizika i stvaraju ovisnost, predstavljaju bolji izbor od nastavka pušenja cigareta. U Eldi smo velika sredstva uložili u prvi akreditirani laboratorij za istraživanje i razvoj e-cigareta te nam je cilj kroz dobivene rezultate prikazati da su elektronske cigarete zaista manje štetna alternativa. Strateške investicije u tehnološki razvoj i širenje portfelja omogućuju nam položaj za daljnje diktiranje trendova u industriji srodnih duhanskih proizvoda. Vjerujemo da ćemo i u nadolazećem vremenu kao svjetski lider upravo mi biti ti koji postavljaju industrijske trendove skorašnjim otvaranjem novog proizvodnog pogona za robotiziranu proizvodnju elektronskih cigareta i odgovarajućih podova, prvu takve vrste na svijetu.

Evapify – Luka Holjevac, Country manager Croatia
Proteklu, 2023. godinu opisao bih kao vrlo izazovnu, ali i uspješnu u segmentu e-cigareta. Bilježi se veliki rast kategorije u svim kanalima prodaje te se pritom znatno ističe pomak potrošačkih preferencija prema manje štetnim alternativama. Preferencija potrošača za alternativama dovela je do velikih promjena u strategijama i portfeljima distributera pa se pojavljuje sve više proizvoda kao odgovor na rastuću potražnju za novim iskustvima i novitetima. Tim iskustvima i novitetima Evapify upravo i teži, a to je zadovoljstvo i pozitivne reakcije potrošača korištenjem naših proizvoda.

S poslovanjem i rezultatima naše tvrtke izrazito smo zadovoljni. Kupci su u kratkom periodu prepoznali i prihvatili naš brend Crystal, a u 2024. glavni nam je fokus na daljnjem jačanju brenda te uskoro krećemo i s Crystalom s 0% nikotina. Plan je usmjeriti se na razvijanje trendova i kategorija proizvoda sukladno zahtjevima i preferencijama hrvatskog tržišta. Također, za naše potrošače pripremamo i još iznenađenja u vidu novih proizvoda u asortimanu kakve hrvatsko tržište još nije vidjelo, ali o tome ćemo kada dođe vrijeme. Izuzev noviteta u asortimanu koje pripremamo, krenuli smo i s proširenjem našeg tima kako bi što efikasnije postigli ciljeve i rezultate za rast udjela na tržištu i kategorijama duhanske industrije.

Imperial Tobacco – Tomaž Maver, direktor
Hrvatsko tržište duhanskih i srodnih proizvoda u posljednje dvije godine malo je poraslo, što smatramo rezultatom odličnog poteza hrvatske vlade kada je ograničila uvoz duhanskih proizvoda iz zemalja izvan Europske unije. Time je zaštitila legalnu proizvodnju, osigurala slivanje prihoda od prodaje u državni proračun, a prije svega omogućila da hrvatski potrošači dobiju proizvod koji pod kontroliranim uvjetima prolazi kroz cijeli opskrbni lanac. Globalno, naš je fokus i dalje na razvoju i prodaji potencijalno manje štetnih duhanskih i neduhanskih proizvoda. Lokalno, usredotočeni smo na proširenje asortimana proizvoda.

Prošle godine lansirali smo novi brend duhana za motanje – uz iznimno dobro prihvaćenu Golden Virginiju, potrošači sada imaju duhan za motanje Riverstone. Obitelji Davidoff dodali smo pristupačniju liniju proizvoda Davidoff Evolve, koja i dalje pruža iznimnu kvalitetu proizvoda. Za potrošače koji traže alternativu klasičnim duhanskim proizvodima, od ove godine nudimo jednokratnu e-cigaretu Blubar. Odrasli potrošači koji se odluče za vape mogu birati između deset različitih okusa. Blubar je namijenjen za jednokratnu upotrebu, no procjenjujemo da je hrvatski potrošač svakako dovoljno zreo da proizvod nakon upotrebe pravilno odloži u smeće, odnosno stavi u reciklažu. Planove poslovnog rasta stoga ostvarujemo širenjem asortimana kvalitetnih i raznolikih proizvoda te ulažemo veliki trud u osiguravanje prisutnosti naših proizvoda na prodajnim mjestima.

Japan Tobacco International – Mišo Gnječ, voditelj ključnih kupaca za hrvatsko i slovensko tržište
Iznimno smo zadovoljni našim poslovanjem u protekloj godini. JTI je iznimno uspješna i najbrže rastuća duhanska kompanija na hrvatskom tržištu. Učvrstili smo poziciju apsolutnog lidera u segmentu rezanog duhana te je naš duhan Old Holborn Yellow već etabliran kao najprodavaniji rezani duhan na tržištu. Ujedno, neprikosnoveni smo vođa superslims kategorije cigareta budući da je naša robna marka LD Pink najprodavanija superslims cigareta u Hrvatskoj.

Dugo smo i naporno radili kako bi u Hrvatskoj stvorili sve preduvjete za dugoročan uspjeh na tržištu. Nastavit ćemo ulagati maksimalne napore kako bismo uspostavili suradnju s novim partnerima i unaprijedili postojeća partnerstva u maloprodajnim lancima. S tim u svezi, naš fokus u ovoj godini bit će stavljen na JTI team, aplikaciju Japan Tobacco Internationala za komunikaciju s kupcima. Dobivamo izvrsne povratne informacije o funkcionalnostima koje naša aplikacija pruža i pogodnostima koje nudi. Pripremamo naravno i neke novosti u našem asortimanu, a više detalja o tome podijelit ćemo s našim kupcima u narednom razdoblju. U svakom slučaju, vjerujemo da smo na početku još jedne plodonosne godine, kako za nas, tako i za naše partnere.

NLK trgovina i distribucija/Pogon Kooltura – Željko Petrić, direktor
Promet duhanskih i srodnih proizvoda u kiosk kanalu ostao je stabilan, a u nekim je kategorijama i znatno rastao. Značajan rast e-cigareta donekle je pratio i rast ostalih alternativnih duhanskih proizvoda kao što su grijani duhani. Za očekivati je da će se taj trend i nastaviti, jedino će doći do konsolidacije na tržištu zato što veliki proizvođači jače ulaze u tu kategoriju pa će dosta manjih dobavljača sve teže nalaziti svoje mjesto na već zasićenom tržištu.

Nama u Daily Press/Cigar Shop Churchill trgovinama prioritet predstavljaju dogovori s najvećim dobavljačima te ostvarivanje poslovno kvalitetnih i poštenih uvjeta suradnje. Novo fiksno opterećenje na plaćama te opće povećanje troškova mora pratiti i adekvatno ulaganje sa strane partnera za koje mi u stvari i radimo jer prodajemo njihove proizvode. Također, u planu je i širenje mreže prodajnih mjesta kada se za to ostvari prilika. Naći i zadržati kvalitetne zaposlenike je prioritet broj 1 u sljedećem periodu.

Philip Morris Zagreb – Stanko Kršlović, Voditelj korporativnih komunikacija i član uprave
Posljednjih nekoliko godina općenito je puno izazova u svim aspektima naših života, pa tako i poslovanja. Zdravstvene ugroze, međunarodna sigurnosna i politička kriza, inflacija, poteškoće u opskrbnim lancima, sve je to imalo utjecaja na tržište i nas kompanije natjeralo da se brže nego ikad prilagođavamo novonastalim situacijama. No, unatoč tome, u kontekstu poslovnih rezultata iza nas je još jedna iznimno uspješna godina i sa sigurnošću mogu reći da su nas upravo promjene koje smo poduzeli u vlastitom poslovanju kroz globalnu transformaciju učinile otpornijima na izazove pa smo i sve ove krize dočekali i svladali spremniji od nekih drugih kompanija.

Za duhansku je industriju specifično i da se ona uvelike mijenja i pomiče prema proizvodima smanjene štetnosti u odnosu na cigarete, u čemu Philip Morris predvodi. U 2024., kako globalno, tako i u Hrvatskoj, ostajemo predani svojoj viziji stvaranja budućnosti bez dima te, samim time, naš fokus i dalje ostaje na bezdimnim proizvodima. Konkretno, na hrvatskom tržištu i u ovom segmentu od nas uvijek možete očekivati novosti, unaprjeđenja, širenje asortimana ovih proizvoda, što dodatno potvrđuje koliko smo u onome što govorimo zaista i ozbiljni te voljni i spremni ponuditi proizvode koji, iako nisu bez rizika, predstavljaju bolje i manje štetne alternative.

Najnovije objave

Dalić: Tri Fortenovine kompanije bit će treći stup u poslovanju Podravke

Nakon procjene obvezujućih ponuda koje su pristigle tijekom ispitivanja interesa u procesu prodaje društava Poslovnog područja poljoprivreda, Fortenova grupa je ponudu Podravke ocijenila najboljom Predsjednica...

izlog

Domino’s Pizza dostupan na Glovu, uz brzu dostavu u Zagrebu i Osijeku

Aktivirano je pet lokacija, osiguravajući da omiljena jela budu dostupna svima, gdje god se nalazili Glovo, vodeća platforma za dostavu raznih proizvoda i jela na...