Duhanski rat Hrvatske i Srbije

Europski predstavnici i Vlada Srbije uskoro će razgovarati o uvjetima pod kojim će Hrvatska izvoziti cigarete u Srbiju. Dok Bruxelles za Hrvatsku traži povlašten tretman, stručnjaci u Srbiji kažu da bi to njihovom proračunu nanijelo višemilijunsku štetu, piše bizlife.rs.

Hrvatska je od EU tražila da na kvotu od 1.625 tona cigareta godišnje plaća carinu kao do sada, 15 posto, po CEFTA sporazumu, umjesto 57,6 posto koliko plaćaju zemlje Unije, a takva računica, po stručnjacima u Srbiji, značila bi manjak u njihovom proračunu od sedam milijuna eura. Stručnjaci u Srbiji su gotovo jednoglasni u mišljenju da se Hrvatskoj ne smije dodijeliti nikakav poseban tretman.

Tako Nenad Budimović iz Privredne komore Srbije kaže da se, u interesu za srpsku duhansku industriju, mora zauzeti jasan stav o zadržavanju pravila igre koja vrijede za EU, pa tako i za Hrvatsku, kao članicu Unije. Vjerojatno bi ostale države mogle poći tim primjerom i tražiti isti status, kaže on.

Srđan Lazić iz kompanije British American Tobacco smatra da bi bilo kakvo uvođenje kvote ili davanje koncesije Hrvatskoj odnosno EU dovelo do flagrantnog narušavanja regionalnog okruženja.

Svaki presedan davanja povlastica Hrvatskoj ili drugoj članici EU stvorio bi negativan ambijent za sve buduće potencijalne investitore koji bi uložili svoj novac u Srbiju, kaže Žika Zorkić iz Fabrike duvana MONUS.

Zorkić ističe kako je Hrvatska i u CEFTA-i imala privilegiran status kada je riječ o carinama na duhan. Srbija je, na primjer, za izvoz plaćala dva i pol puta više, pa je i to jedan od razloga što su Srbi prošle godine izvezli deset puta manje cigareta u Hrvatsku nego mi u Srbiju.

Naša ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić nedavno je izjavila da u ovom slučaju Europska komisija štiti interese Hrvatske kao članice EU. (Business.hr)

Prethodni članakDobit Kraš Grupe 3,6 milijuna kuna
Sljedeći članakPivovarna Laško potvrdila: Radenska na prodaju