VijestiZemljaDukat pomaže kooperante sa 6 milijuna kuna

Dukat pomaže kooperante sa 6 milijuna kuna

krave-junice-mlijeko-largeSredstva su namijenjena za subvencioniranu kupnju junica

Dukat mliječna industrija uložit će do kraja ove i tijekom sljedeće godine više od šest milijuna kuna vlastitih sredstava u subvencioniranu kupnju junica, izvijestili su danas iz Dukata. Na taj način, kažu, stvorit će se uvjeti za povećanje proizvodnje mlijeka u Hrvatskoj za novih 15 milijuna litara mlijeka godišnje.

Dukatovi kooperanti, čija godišnja proizvodnja premašuje 30.000 litara mlijeka te iskažu interes za povećanje matičnih stada i proizvodnje mlijeka, moći će aplicirati za subvencioniranu kupnju više od 4.000 komada junica.

Uz subvenciju Dukata, podršku HBOR-a i komercijalnih banaka, kooperanti Dukatovih mljekara – Dukata, Sirele i KIM-a – sada imaju mogućnost kupnje junica po vrlo povoljnim cijenama, uz značajno smanjene troškove financiranja i produljen rok otplate kredita, kaže se u priopćenju.

„Povećanje matičnih stada mjera je koja može u relativno kratkom vremenu omogućiti rast proizvodnje mlijeka u Hrvatskoj. Predviđamo da ulaganjem šest milijuna kuna vlastitih sredstava u subvencioniranu nabavku junica, do kraja 2011. godine možemo povećati proizvodnju mlijeka u Hrvatskoj za dodatnih 15 milijuna litara, bude li interesa od strane proizvođača mlijeka te budemo li djelovali dovoljno brzo“, istaknuo je Alen Fontana, generalni direktor Dukata.

Vezano uz aktualne probleme s otkupnom cijenom mlijeka, iz  Dukata upozoravaju kako rast otkupne cijene nije mjera koja može utjecati na povećanje proizvodnje mlijeka.

U korist tome govori i podatak kako su hrvatski proizvođači mlijeka u drugoj polovici ove godine imali 17 posto veću otkupnu cijenu mlijeka u odnosu na prethodnu godinu, dok je u zadnjem kvartalu ove godine otkupna cijena mlijeka bila čak 20 posto veća u odnosu na lani. Istovremeno, proizvodnja mlijeka u Hrvatskoj pala je za 7,7 posto.

Najnovije objave

U PIK Vrbovec stiglo 12 novih MAN kamiona

S prosječno 9.000.000 km i 8.500 dostavnih mjesta godišnje, te frekvencijom dostava do šest puta tjedno, cilj je tvrtke osigurati hladni lanac i najviše...

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...