TPP-clanovi-midiDogovor o transpacifičkom partnerstvu (TPP) koji treba omogućiti uspostavu najveće zone slobodne trgovine u svijetu u četvrtak je potpisalo dvanaest država partnera na svečanosti na Novom Zelandu.

TPP treba ukloniti zapreke trgovini i ulaganju između njegovih članova, pa tako i Sjedinjenih Američkih Država i Japana koji su s 40 posto zastupljeni u svjetskoj ekonomiji.

Američki predsjednik Barack Obama izrazio je u priopćenju zadovoljstvo zbog potpisivanja dogovora koji će ojačati vodeću ulogu u svijetu i potaknuti zapošljavanje u SAD-u.

Dogovor su potpisali Australija, Brunej, Kanada, Čile, Japan, Malezija, Meksiko, Novi Zeland, Peru, Singapur, SAD i Vijetnam.

Da bi stupio na snagu, moraju ga u iduće dvije godine ratificirati nacionalni parlamenti, pa tako i Američki kongres u kojemu ima sve više protivnika, napose u ovo vrijeme predsjedničke utrke.

Obama je pozvao Kongres da što prije odobri taj tekst.

Susjedna Kanada želi, pak, provesti raspravu prije nego što počne postupak ratifikacije u Parlamentu.

TPP predviđa znatno otvaranje tržišta poljoprivrednih proizvoda Kanade, SAD-a i Japana, bez obzira je li riječ o riži, šećeru, siru ili govedini.

Premda zagovaratelji TPP tvrde da će on potaknuti ekonomski rast u tom dijelu svijeta, više nevladinih organizacija upozorava da će donijeti samo opću deregulaciju, a korist isključivo multinacionalnim kompanijama.

U Aucklandu su demonstranti zaustavili promet, negodujući zbog potpisivanja dogovora koji će, ističu, donijeti ukidanje radnih mjesta. (balkans.aljazeera.net)