DZS: Cijena maslinovog ulja pala 14 posto

Cijene poljoprivrednih proizvoda u drugom kvartalu manje su 5,6 posto u odnosu na lani, najveći pad ima maslinovo ulje

Prosječne cijene poljoprivrednih proizvoda u Hrvatskoj u drugom tromjesečju ove godine bile su manje u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje za 5,6 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.

Na taj pad utjecale su cijene žive stoke i peradi koje su niže za 12,2 posto, dok su cijene biljnih proizvoda pale za 1,8 posto.

Statistički podaci o cijenama proizvoda biljne proizvodnje pokazuje da su najviše pale cijene maslinovog ulja koje su u drugom tromjesečju ove u odnosu na isto lanjsko razdoblje bile manje za 14,1 posto.

Cijene vina bile su niže za 11,8 posto, a niže nego u drugom tromjesečju lani bile su i cijene krmiva, za 7,6 posto, industrijskog bilja, za 6,8 posto, kao i cijene cvijeća i sadnica, za 0,5 posto.

Najviše su pak u drugom tromjesečju ove u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje porasle cijene povrća, za 11 posto.Porasle su i cijene krumpira i to za 9,7 posto, dok su cijene žitarica više za 2,2 posto, a voća za 1,5 posto.

Po podacima DZS-a, cijene žive stoke i peradi u drugom su tromjesečju ove godine bile niže nego u istom razdoblju lani za 12,2 posto, pri čemu su najviše pale cijene svinja, za 21,5 posto, a najmanje, za 1,2 posto, cijene peradi.

Cijene stočnih proizvoda u drugom su tromjesečju na godišnjoj razini pale za 0,2 posto, a statistika pokazuje da su cijene konzumnih jaja pale za 6,7 posto, dok su cijene mlijeka porasle za 0,3 posto.

Podaci o cijenama dobara i usluga za tekuću uporabu u poljoprivrednoj proizvodnji (input I) pokazuju rast na godišnjoj razini u drugom tromjesečju od 1,5 posto. Pritom su najviše porasle cijene energije i maziva, za 24,4 posto, dok su najviše pale cijene sjemena i sadnog materijala, za 9,8 posto. (H)