20.5 C
Zagreb
Nedjelja, 21. srpnja 2024., 03:27
VijestiZemljaDZS: Potrošnja porasla 38. mjesec zaredom, za 3,1 posto

DZS: Potrošnja porasla 38. mjesec zaredom, za 3,1 posto

U Hrvatskoj je u listopadu potrošnja porasla 3,1 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, već 38. mjesec zaredom, ali sporije nego mjesec dana prije i manje nego što se očekivalo.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u četvrtak prvu procjenu prometa u trgovini na malo, a prema kalendarski prilagođenim podacima, maloprodaja je u listopadu nominalno porasla za 5,4, a realno za 3,1 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

To je sporiji rast nego mjesec dana prije, kada je potrošnja porasla za 4,3 posto na godišnjoj razini.

To je i sporiji rast nego što se očekivalo. Četiri makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, u prosjeku su očekivali rast potrošnje za 3,5 posto. Njihove procjene rasta kretale su se u rasponu od 2,9 do 4,2 posto.

U listopadu je tako nastavljen pozitivni trend, s obzirom da potrošnja raste već 38 mjeseci zaredom, što nije zabilježeno od kada DZS vodi te podatke.

“Unatoč usporavanju godišnje realne stope rasta drugi mjesec za redom, podaci za listopad potvrdili su kontinuitet pozitivnih stopa rasta koje traju posljednje tri godine”, navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a.

Prema podacima DZS-a, promet u maloprodaji je u prvih deset mjeseci ove godine realno porastao za 5,0 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

“Do kraja godine očekujemo nastavak solidnih pozitivnih godišnjih stopa rasta prometa u trgovini na malo, koje će podržavati nadolazeća predblagdanska i blagdanska potrošnja, pozitivni pomaci na tržištu rada te povećanje raspoloživog dohotka uslijed izmjena Zakona o porezu na dohodak”, zaključuju analitičari RBA. (Hina)

Najnovije objave

U PIK Vrbovec stiglo 12 novih MAN kamiona

S prosječno 9.000.000 km i 8.500 dostavnih mjesta godišnje, te frekvencijom dostava do šest puta tjedno, cilj je tvrtke osigurati hladni lanac i najviše...

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...