Vrijednost poljoprivredne proizvodnje u 2020. godini porast će sedam posto u odnosu na godinu ranije, a vrijednost realnog dohotka u poljoprivredi za 14 posto, druga je procjena lanjskog realnog dohotka u poljoprivredi Državnog zavoda za statistiku (DZS). Prema podacima DZS-a, očekuje se da će u 2020. godini vrijednost poljoprivredne proizvodnje biti povećana za sedam posto prema godini ranije i iznosit će 19,2 milijarde kuna.

Vrijednost realnog dohotka u poljoprivredi procjenjuje se na 10,7 milijardi kuna, što je rast od 14 posto.

DZS je objavio i kako se bruto dodana vrijednost za prošlu godinu procjenjuje na 9,45 milijardi kuna, što je u odnosu na 2019., kada je iznosila 8,4 milijarde kuna, rast od 12,3 posto.

Uloženi rad u poljoprivredi prošle je godine ostao nepromijenjen u odnosu na godinu ranije, dok se indeks realnog dohotka u poljoprivredi po jedinici godišnjeg rada procjenjuje na 60.237 kuna, što je povećanje od 15,4 posto.

Naknada zaposlenicima u prošloj godini će, kako se procjenjuje, iznositi 1,06 milijardi kuna, što je rast od 5,8 posto u odnosu na godinu prije, navodi se u izvješću DZS-a.

Komentirajući objavljene rezultate ministrica poljoprivrede Marija Vučković ističe kako su druge procjene DZS-a pozitivnije nego prve, kao što su i očekivali.

“Oprezna sam u tumačenju tih pokazatelja, no ovo su izuzetno pozitivne vijesti koje nagovještaju dugotrajniji rast i razvoj hrvatske poljoprivrede”, kazala je.

No ističe kako se ne smije zaboraviti o kakvoj je godini riječ – “pandemija covid-19 je izazvala tržišne poremećaje u svakom sektoru”.

“Ovaj rast rezultat je nikad upornijeg i predanijeg rada naših poljoprivrednika, ribara i šumara, odabira hrvatskih potrošača u smislu preferiranja domaćih proizvoda te pogođenih i fokusiranih mjera pomoći i ruralnog razvoja s naše strane nastale kroz sektorske dijaloge. Iako je hrvatska poljoprivreda izuzetno ranjiva, drago mi je dobiti potvrdu da se krećemo u pravom smjeru”, izjavila je Vučković.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!