Zahvaljujući kreditu od 10 milijuna eura koji osigurava EBRD, potrošači i poljoprivredni proizvođači u Crnoj Gori će imati koristi od daljeg širenja Volija, vodećeg lanca supermarketa u toj zemlji i jednog od najvećih kupaca lokalnih proizvoda, priopćila je Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD), suvlasnica crnogorske kompanije.
Ova sredstva će se koristiti za otvaranje četiri nove Voli prodavaonice, uključujući jedan supermarket i jednu manju prodavaonicu, kao i za renoviranje i proširenje pet postojećih prodavaonica.

S tržišnim udjelom od oko 30 posto i 66 prehrambenih maloprodajnih objekata širom zemlje, Voli je vodeći lanac prehrambenih prodavaonica i jedan od najbolje priznatih brendova u Crnoj Gori.

Nove prodavaonice će se nalaziti u nedovoljno servisiranim regijama, izvan glavnih urbanih područja, gdje su ovi formati prodavaonica još uvijek rijetki. Sredstva EBRD će također financirati obuku najmanje 750 učenika u prodaji i pružanju korisničkih usluga te na taj način omogućiti mladima pristup osposobljavanju i sticanju novih vještina i zapošljavanju. Ona će služiti i za osiguravanje novih ekonomskih mogućnosti mlađim generacijama u Crnoj Gori.

“Ovo je lijepi nastavak naše uspješne suradnje s tvrtkom Voli. Kroz daljnju podršku kompaniji pomažemo razvoj veze između poljoprivrednih proizvođača i prodajnih lanaca, kao i jačanje privatnog sektora kako bi postao još otporniji i inovativniji – što predstavlja neke od ključnih izazova u Crnoj Gori “, kazao je Jap Spray, šef EBRD-a u Crnoj Gori.

EBRD je vodeći institucionalni investitor u Crnoj Gori i do danas je kroz 60 projekata uložio 571 milijun eura u različite sektore privrede.

“Strategija Banke u zemlji se fokusira na napore da se pomogne Crnoj Gori da poveća konkurentnost privatnog sektora i na pružanje podrške održivim praksama u turizmu”, navodi se u priopćenju EBRD-a.