Edeka, najveći njemački maloprodajni lanac robom široke potrošnje, ostvario je odlične rezultate zahvaljujući činjenici da su ljudi više kuhali kod kuće zbog zatvaranja restorana i raširenog rada od kuće. Prihodi grupe Edeka porasli su 9,5 posto na 61 milijardu eura, objavio je Handelsblatt.

Rast djelomično zahvaljuje porastu prihoda od prodaje neovisnih trgovaca od 14,2 posto na 33,1 milijardu eura. Podružnica Netto ostvarila je porast od 7,9 posto i promet od gotovo 14,6 milijardi eura.

Edeka nije jedini njemački trgovac koji je u 2020. poslovao uspješno. Najvažniji konkurent Rewe također je nedavno izvijestio o sličnim rezultatima rasta. I za Rewe su neovisni franšizeri bili od velike važnosti, a neki od njih zabilježili su rast iznad 20 posto. Diskonter Penny, s druge strane, povećao je prodaju u Njemačkoj “samo” 5,4 posto.

Oba su lanca profitirala jer su kupci tijekom pandemije manje skloni posjećivati dva ili tri trgovačka centra već žele cijelu kupovinu obaviti na jednom mjestu. Stoga su im prikladniji supermarketi sa širim izborom artikala. Prema izvješću agencije za istraživanje GfK, supermarketi su sada u poziciji preoteti tržišni udio od diskontera.

Unatoč ukupnim pozitivnim brojkama, Edeka je u nekim područjima osjetila i negativnu stranu pandemije koronavirusa. Pad prihoda zabilježile su trgovine na prometnim mjestima ili one u blizini granica odnosno u turističkim zonama. Također, veleprodajna divizija bilježi pad prihoda od 11,5 posto.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!