Vodeći trgovci u zapadnoj Europi: Moguća smjena na tronu

kolica-euro-vizual-ftdRazmak između Carrefoura i drugoplasirane Schwartz grupe sve se više smanjuje i pitanje je tek vremena kada će Schwarz grupa, sa svojim Lidl diskontima, preuzeti poziciju francuskog trgovca

Planet Retailov poredak vodećih trgovaca mješovitom robom u zapadnoj Europi za 2010. godinu pokazuje dinamičan sektor sve kreativnijih i prilagodljivijih trgovaca koji prevladavanju poteškoće na zasićenim maloprodajnim tržištima.

Gledajući u budućnost, Carrefour bi, zato što se riješio Die, svoju vodeću poziciju mogao prepustiti Schwartz grupi. Hoće li u 2012. Carrefourovu vodeću poziciju na zapadnoeuropskom tržištu preuzeti Schwartz grupa ovisit će prvenstveno o sreći koncepta Carrefour Planet.

OBILJEŽJA TRŽIŠTA
Poredak 20 najboljih trgovaca mješovitom robom i dalje će se održavati natjecanjem na dominantnim tržištima Njemačke, Velike Britanije i Francuske iz kojih dolazi 15 od 20 najvećih igrača.

Vodećih 20 povećalo je u 2010. svoju ukupnu prodaju za 3,7 posto u odnosu na godinu prije (izraženo u eurima i stoga djelomice pod utjecajem tečajnih razlika), čime su prekoračili granicu od 500 milijardi eura.

Lani je gospodarstvo zapadne Europe bilo obilježeno sve bržim rastom cijena, nakon što su pale u 2009. To je nekim trgovcima omogućilo oporavak od stagnantne prodaje u prethodnoj godini, a prognoze za 2011. i kasnije upućuju na to da će rast prodaje i nadalje biti više posljedica inflacije, nego li bolje financijske situacije kupaca na najvećim tržištima.

Prošle je godine u Europskoj uniji inflacija stagnirala na 2 posto. Istodobno, dok se eurozona zadržala ispod te granice, u Velikoj su Britaniji cijene porasle za više od 3 posto. Tu je, naravno, i stalno rastuća nezaposlenost – u eurozoni i u Velikoj Britaniji – koja se neće značajno smanjiti u 2011.

‘BRITANCI’ NADIRU
Trgovci mješovitom robom manje su podložni gospodarskim hirevima od trgovaca koji prodaju robu neegzistencijalne prirode, što je razumljivo.

Ovogodišnja ljestvica Planet Retaila uključuje prodaju koju su ostvarile samo osnovne namirnice, uključujući drogerijske proizvode, ali isključujući neprehrambene proizvode. To je glavni razlog zašto neki trgovci koji bi po ukupnoj prodaji ostvarili vodeću poziciju, kao što je recimo Metro grupa, u ovom poretku nisu među najjačim igračima. Trgovci prehrambenim proizvodima, poput Edeke, stoga ostvaruju višu poziciju.

Što se tiče stope rasta u odnosu na 2009., prošle su godine vodili upravo britanski trgovci na malo (uključujući Walmartovu Asdu). Na prvi pogled to je iznenađenje (posebno uzmu li se u obzir izazovi s kojima su se susretali trgovci poput Tesca koji je na svojem domaćem tržištu nastojao ostvariti rast neovisan od ekspanzije), ali može se lako objasniti tečajnim razlikama koje su primjenjive na ovaj poredak izražen u eurima.

Njihovi iznadprosječni dobici u 2010. dobrano premašuju prošlogodišnje gubitke uzrokovane slabijom funtom. Mnogi vodeći trgovci na malo u 2010. otkrili su svoju ljubav prema malim trgovinama, kao što je slučaj s Aholdovom ICA-om u Švedskoj, koja je pokrenula koncept ICA to go.

BUDUĆNOST U MALIM FORMATIMA
Situaciju na većini tržišta već neko vrijeme oblikuje sve veća zasićenost sektora mješovite robe. Zbog toga, ali i iz drugih razloga, poput visokih cijena goriva, mnogi su trgovci na malo počeli istraživati koncepte malih trgovina, bile to posve nove ili preuređene već postojeće prodajne mreže.

Lokacije u stambenim područjima previše su dragocjene da bi ih se zanemarilo kod poticanja rasta prodaje na takvim, općenito preopterećenim tržištima. U Velikoj Britaniji svi su se veći trgovci na malo već odavno priključili tom trendu, iako je tamo zasićenost tržišta niža nego u zemljama u razvoju.

Najistaknutiji je primjer Walmartova Asda koja je svoje Netto trgovine pretvorila u male supermarkete kako bi smanjila ovisnost o velikim hipermarketima. Što se tiče Tesca, velik dio razvoja njegove baze prodajnih mjesta odvija se kroz male samoposluge, a dugoročan mu je cilj udvostručiti broj Tesco Express trgovina na 2000.

U unutrašnjosti Europe, neki od vodećih trgovaca na malo najednom su ponovno otkrili svoju ljubav prema malim ili čak sićušnim trgovinama, nakon desetljeća vladavine velikih prodavaonica.

Najbolji primjer je Rewe grupa koja je promijenila dizajn i osmislila novu budućnost za svoje Nahkauf kvartovske trgovine. Osim toga, pokrenula je i niz pilot projekata: od malih samoposluga poput Rewe to go i Billa Box, koje nisu veće od 100 m², do koncepta koji nudi organsku hranu i bistro, pod nazivom Temma.

NOVI LIDER U 2012.?
Operateri hipermarketa sve su slabiji. Trend je to koji više nije ograničen na kontinentalnu Europu, kao što bi se dalo zaključiti iz nedavnih slabih tržišnih podataka za Asdu u Velikoj Britaniji.

Među najpogođenijima je Carrefour, izumitelj tog koncepta i vođa ljestvice zapadnoeuropskih trgovaca na malo Planet Retaila. Kao što je priopćeno, čudesan lijek za spas vrijednosti brenda trebao bi biti koncept Carrefour Planet kojim će se napustiti aktivnosti koje nisu od središnjeg značaja.

Nakon pada prodaje u regiji tijekom nešto više od godinu dana, položaj francuske grupe dodatno će se pogoršati jer su dioničari nedavno izglasali napuštanje diskonta Die.

Prema Planet Retailovom poretku prodaje u 2010., Carrefour bi vrijedio oko 7,2 milijarde eura manje bez svojih diskonata. Dia je već isključena iz predviđanja za 2015., ali u 2010. još uvijek je značajno pridonosila Carrefourovoj dobiti.

Ili da to prikažemo još dramatičnije: razmak između Carrefoura i drugoplasirane Schwartz grupe sve se više smanjuje i pitanje je tek vremena kada će Schwarz grupa, sa svojim Lidl diskontima, preuzeti poziciju francuskog trgovca.

Samo će uspjeh Carrefour Planeta odrediti šanse francuskog trgovca da obrani svoju vodeću poziciju u zapadnoj Europi nakon 2011. godine. Prema konzervativnim predviđanjima, Schwartz će se u 2012. popeti na vrh, s tijesnom prednosti od samo 100 milijuna eura pred Carrefourom bez Die.

Schwartz grupa, operater Lidla i Kauflanda, prevladava sve krize, iako s diskontima tijekom posljednjih nekoliko godina nije bilo lako.

Nije Carrefour jedini koji je svoje diskonte doveo u pitanje; Rewe grupa također je suočena s izazovima oživljavanja svoje posrnule divizije Penny u Njemačkoj.

Vođa diskontnog tržišta Aldi Süd po prvi se puta povukao s nekog tržišta otišavši iz Grčke u 2010., a u Velikoj Britaniji restrukturirao je svoje poslovanje nakon gubitaka iz 2009.

Protiv pada prometa bori se i na svom domaćem tržištu. Aldi Nord također bilježi gubitke, čak i na danskom tržištu, ali i na mnogim drugim ključnim tržištima gdje su pritisci diskontne konkurencije i tradicionalnih maloprodavača sve veći.

ERA DISKONTIZACIJE
Veliki trgovci mješovitom robom uzvratili su s više promocija (Ahold), sniženjima cijena (Migros), diskontnim privatnim markama (Tesco), moderniziranom ponudom (Mercadona) i ponovnim fokusiranjem na svoje osnovne prednosti kao što su raznovrsnost, regionalnost, uslužnost i profesionalna posvećenost u slučaju neovisnih trgovaca na malo (Intermarché i Edeka).

Samo pitanje perspektive određuje je li koncept diskonta izgubio na privlačnosti ili su se tradicionalni trgovci mješovitom robom i sami donekle podvrgli “diskontizaciji”.

Pri dnu ljestvice našao se Migros, koji inače vodi u Švicarskoj i kojeg će do kraja ove godine svrgnuti s prijestolja i vrlo vjerojatno izgurati iz izbora 20 najboljih.

Pomalo nevjerojatno, ali napast će ga dugogodišnji domaći neprijatelj Coop (CH), koji je u siječnju ove godine od Rewe grupe preuzeo preostale dionice veleprodaje TransGourmet grupe. Ovim je potezom švicarski Coop dobio svakodnevni pristup svakom od najvećih tržišta zapadne, srednje i istočne Europe – Njemačkoj, Poljskoj i Rusiji. Ta će akvizicija samo u zapadnoj Europi povećati Coopovu prodaju za oko 30 posto.

Veći troškovi hrane i energije opteretit će budžete kupaca širom Europe i svijeta. Ako je vjerovati nekim trgovcima na malo, opseg tih promjena bit će toliki da proizvođači i trgovci neće moći apsorbirati sva povišenja cijena.

Carrefour, Tesco, Aldi Nord, Rewe grupa, Alhold i Asda, između ostalih, nedavno su pokrenuli značajne promjene u svojem menadžmentu, neke su bile iznenađujuće, a druge ne. Bit će uzbudljivo pratiti kako će se i stari, a pogotovo novi šefovi, suočiti sa sve višim cijenama hrane, posebice do kraja 2011., ali i nakon toga.

zapadna-europa-20-najvecih-trgovaca-tablica-001
zapadna-europa-20-najvecih-trgovaca-tablica-002
MATTHIAS QUECK
Direktor istraživanja

planet-retail-logo

Prethodni članakTrgovački centri: Nadomak prosjeka Europske unije
Sljedeći članakVlada: Nije razmatrano poskupljenje cigareta