Nakon 18 godina bavljenja proizvodnjom egzotičnog voća i povrća u Donjoj Bistri Ivan Šulog dobio je priliku u suradnji sa Županijom pokrenuti pilot-projekt proizvodnje takvog voća i povrća u Krapinsko-zagorskoj županiji.

Šulog i njegova supruga Martina Perešin-Šulog imaju godišnju proizvodnju vrijednu oko četiri milijuna kuna, od čega otprilike polovicu plasiraju u izvoz.

U prvoj će fazi zagorski poljoprivrednici proći edukaciju o proizvodnji egzotičnog voća i povrća, za što je Šulog projekt predstavio u cijeloj Hrvatskoj.

Prva je potencijal prepoznala upravo njegova matična županija. Prema Šulogovim tvrdnjama, najveći je potencijal u uzgoju tikve butternut, slatkog krumpira, višegodišnjih nasada indijanskih banana, mongolskih trešnji i borovnica, sibirske borovnice, mini kivija, žutog i crvenog kivija te bobica goji.

Ti se plodovi, inače, uzgajaju u Aziji, Africi te Južnoj Americi i traženi su na europskom tržištu, no zbog udaljenosti beru se još nezreli pa u Europu stižu bez punog okusa i mirisa.

“Potencijal proizvodnje u Hrvatskoj upravo je u tome što je danas ubrana roba već sutra dostupna potrošačima, ne gubeći kvalitetu. Nikako se ne smije zaboraviti ni to da je Europska unija tržište s više od pola milijarde potrošača koje bez problema apsorbira sve što se proizvede”, tvrdi Šulog. (Lider)