Poljski Enterprise Fund VIII, kojim upravlja Enterprise Investors (EI), potpisao je ugovor o preuzimanju 100% vlasničkog udjela u dalmatinskom trgovačkom lancu Studenac od dosadašnjeg vlasnika Josipa Milavića, priopćeno je iz Studenca, čime su potvrđene dosadašnja medijska nagađanja.

Josip Milavić Studenac je osnovao kao obiteljsku tvrtku ranih devedesetih. Isprva je osnovna djelatnost bila veleprodaja, a s vremenom je proširena i na maloprodaju koja danas čini temelj poslovanja društva – čak 95% ukupnih prihoda čine prihodi od maloprodaje.

Krajem prošle godine mrežu Studenca činila su 384 prodajna mjesta na obali, otocima i u dalmatinskom zaleđu prosječne veličine 120 četvornih metara koji dnevno poslužuju više od 175.000 kupaca. U posljednje tri godine otvoreno je 60 novih prodajnih mjesta.

Prihodi Studenca u 2017. iznosili su nešto više od 200 milijuna eura, a tvrtka trenutačno zapošljava više od 2.600 djelatnika.

“Maloprodaja hrane u Hrvatskoj je posljednjih godina doživjela rast zasnovan na porastu kupovne moći te na značajnom povećanju broja turista. Istovremeno, očekuje se kako će se tržište maloprodaje u Hrvatskoj oblikovati prema modernom formatu trgovina. Vjerujemo kako će Studenac uživati u pogodnoj makroekonomskoj klimi, snažnoj turističkoj industriji te navikama potrošača koji svoju kupovinu obavljaju blizu radnog mjesta ili doma”, rekao je Michał Kędzia, partner u kompaniji Enterprise Investors odgovoran za investicije.

“Našim prisustvom u društvu Studenac planiramo ubrzati razvoj prodajne mreže, sudjelovati u tržišnoj konsolidaciji te poboljšati poslovanje postojećih prodajnih mjesta”, dodao je.

“Kontinuiranim rastom i razvojem Studenac se etablirao među 10 najboljih maloprodajnih lanaca u Hrvatskoj i trenutačno je treći domaći maloprodajni lanac po visini prihoda. Transakcija – poput ove kojoj svjedočimo danas – predstavlja prirodnu nadogradnju poslovanju koja će Studenac u bliskoj budućnosti učiniti vodećim maloprodajnim lancem u Hrvatskoj”, istaknuo je povodom prodaje Josip Milavić, osnivač i dosadašnji vlasnik Studenca.

Transakciju, kako bi bila zaključena, mora odobriti Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja.